590
Το Instagram Kids δεν θα κάνει ακόμη την εμφάνισή του, στη δίνη αποκαλύψεων για τις πρακτικές του Facebook | Shutterstock

Facebook: Γιατί αναβάλλεται η λειτουργία του Instagram Kids

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 09:01
Το Instagram Kids δεν θα κάνει ακόμη την εμφάνισή του, στη δίνη αποκαλύψεων για τις πρακτικές του Facebook
|Shutterstock

Facebook: Γιατί αναβάλλεται η λειτουργία του Instagram Kids

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 09:01

Μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση του Instagram για τη δημιουργία μιας έκδοσης της πλατφόρμας αποκλειστικά για παιδιά, η Facebook, στην οποία ανήκει το Instagram, έκανε γνωστό ότι παγώνει προσωρινά το όλο εγχείρημα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η απόφαση της Facebook έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση εσωτερικών εγγράφων, τα οποία αποκάλυπταν μια σειρά από υποθέσεις που έφερναν σε δύσκολη θέση την εταιρεία και εκείνη προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τις κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα στελέχη του Instragram είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν το Instagram Kids, μια εκδοχή της δημοφιλούς πλατφόρμας για τα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών. Η εκδοχή αυτή θα είναι διαφορετική από εκείνην που απευθύνεται στα μεγαλύτερα, με κατάλληλο περιεχόμενο και θα απαιτεί την άδεια των γονέων. Στις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από οργανώσεις δικαιωμάτων, οι εμπνευστές του παιδικού Instagram υποστήριζαν ότι τα παιδιά είναι χρήστες του κυβερνοχώρου, ότι δεν υπάρχει εύκολος και πρακτικός τρόπος ελέγχου της ταυτότητας και της ηλικίας των χρηστών και έτσι είναι προτιμότερο να δημιουργηθεί μια παιδική πλατφόρμα, με ελεγμένο περιεχόμενο και γονική άδεια.

«Η Facebook θα αξιοποιήσει αυτό το χρονικό διάστημα για να διαβουλευθεί με γονείς, ειδικούς και ρυθμιστικές ή νομοθετικές Αρχές» αναφέρει σε δήλωσή του για την αναβολή της λειτουργίας του Instagram Kids ο επικεφαλής του Instagram, Ανταμ Μοσέρι.

Τα «Facebook papers»

Η αναβολή της λειτουργίας του Instagram Kids ανακοινώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Wall Street Journal για μια σειρά από σκοτεινές υποθέσεις που αφορούν τη μητρική εταιρεία του Instagram, τη Facebook. Η εφημερίδα έχει στην κατοχή της μια σειρά από εσωτερικά έγγραφα της Facebook, τα οποία αποκαλύπτουν αθέμιτες πρακτικές σε μια σειρά από πτυχές της λειτουργίας της εταιρείας και των δημοφιλών κοινωνικών δικτύων της.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η Facebook είχε εντάξει τους VIP χρήστες της (καλλιτέχνες, πολιτικούς και κάθε είδους επωνύμους) σε μια… VIP υπηρεσία ελέγχου ή, πιο σωστά, μη ελέγχου της online συμπεριφοράς και των αναρτήσεών τους. Η συμπεριφορά και οι αναρτήσεις των χρηστών του Facebook ελέγχονται από ομάδες ατόμων (moderators) που δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας. Οι τεχνικοί της Facebook δημιούργησαν ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «XCheck» ή «Cross check» το οποίο συνδεόταν με τους λογαριασμούς των VIP χρηστών της. Το πρόγραμμα αυτό δεν έστελνε τις αναρτήσεις των VIP χρηστών στους moderators, αλλά σε μια ομάδα εργαζομένων της Facebook που είχαν επιφορτιστεί με αυτή την εργασία. Ομως η εντολή που είχαν λάβει τα μέλη της ομάδας ήταν να κάνουν τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις των κανόνων λειτουργίας της πλατφόρμας από τους VIP, παραβιάσεις που για τους υπόλοιπους χρήστες επέφεραν κυρώσεις.

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί επίσης η αποκάλυψη ότι αν και εργαζόμενοι της Facebook ενημέρωναν τους ανωτέρους τους όταν εντοπίζονταν περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών ή διακίνησης ανθρώπων σε Facebook και Instagram, δεν υπήρχε ουσιαστική αντίδραση από πλευράς διευθυντών και διοίκησης.

Απειλή για τους εφήβους

Από τα έγγραφα πιστοποιείται επίσης αυτό που είχε γίνει γνωστό πριν από λίγες εβδομάδες, ότι δηλαδή η Facebook έχει εδώ και καιρό στη διάθεσή της στοιχεία που δείχνουν ότι το Instagram, έτσι όπως είναι στημένο και λειτουργεί, αποτελεί απειλή για την πνευματική και ψυχική υγεία των εφήβων και ειδικά για τα κορίτσια. Ομως τα στοιχεία αυτά κρατήθηκαν στο συρτάρι και δεν έγινε καμία κίνηση βελτίωσης της κατάστασης.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι ορισμένοι μέτοχοι της Facebook έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις εναντίον της εταιρείας. Υποστηρίζουν ότι η εταιρεία συμβιβάστηκε με τις αμερικανικές Αρχές αποδεχόμενη το πρόστιμο-μαμούθ των 5 δισ. δολαρίων για την υπόθεση της μαζικής διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών της πλατφόρμας, προκειμένου να σταματήσουν οι έρευνες τυχόν προσωπικών ευθυνών του συνιδρυτή και αφεντικού σήμερα της εταιρείας, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...