297
Η αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ευρωεκλογές: Ανοικτή η επαναφορά της λίστας, αντί σταυρού

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2019, 20:17
Η αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ευρωεκλογές: Ανοικτή η επαναφορά της λίστας, αντί σταυρού

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2019, 20:17

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κατάργησης του σταυρού προτίμησης και επαναφοράς της λίστας στις ευρωεκλογές, αν και στην παρούσα φάση προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η κατοχύρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», με τον σταυρό προτίμησης δυνατότητα εκλογής στην Ευρωβουλή έχουν στελέχη με πανελλαδική αναγνωρισιμότητα, είτε λόγω μακράς παρουσίας στην πολιτική σκηνή, είτε μέσω τηλεοπτικής προβολής.

Αντιθέτως, με τον τρόπο αυτό, πολλά στελέχη με ικανότητες και γνώση επί των ευρωπαϊκών τεκταινόμενων, αλλά όχι δυνατότητα μεγάλης προβολής μέσω των ΜΜΕ, είναι καταδικασμένα να μείνουν στην αφάνεια και να αποτύχουν να εκλεγούν.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην κατάργηση της λίστας και την καθιέρωση του σταυρού προτίμησης είχε προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς στις ευρωεκλογές του 2014, μετά από επίμονη εισήγηση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου.

Πάντως, ακόμη και αν παρθεί η σχετική απόφαση, δεν θα προωθηθεί άμεσα, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ρύθμιση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Εντέλει, το ζήτημα ενδέχεται να συνδεθεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα, με εκείνο της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, που αναμένεται να προχωρήσει προς το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Κεντρικός πυλώνας του εκτελεστικού νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση –αφού προηγηθεί ο διάλογος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης– θα είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής.

Θα προβλέπει παράλληλα την καθιέρωση ενός ορίου (ποσοστού) για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας αλλά και μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώνει.

Μέρος δε του μπόνους θα κατανέμεται στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα, ανάλογα πάντα με το ποσοστό που θα επιτυγχάνουν.

Στις ρυθμίσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνεται και η αναδιάταξη ενός αριθμού εκλογικών περιφερειών που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τριεδρικών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές πρέπει να ψηφισθεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...