520
Ο Λούλα σε προεκλογική εκδήλωση στο Σάο Πάολο, που θεωρείται προπύργιό του | REUTERS/Suamy Beydoun

Ετοιμη για αριστερή στροφή η Βραζιλία – προβάδισμα 12% για τον Λούλα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 09:57
Ο Λούλα σε προεκλογική εκδήλωση στο Σάο Πάολο, που θεωρείται προπύργιό του
|REUTERS/Suamy Beydoun

Ετοιμη για αριστερή στροφή η Βραζιλία – προβάδισμα 12% για τον Λούλα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 09:57

O Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί διαφορά 12 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο ενόψει των εκλογών της 2ης Οκτωβρίου, έδειξε δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC φέρει τον 76χρονο Λούλα –εμβληματικό ηγέτη της λατινομαερικάνικης Κεντροαριστεράς που όμως βρέθηκε στο επίκεντρο οικονομικών σκανδάλων την περασμένη δεκαετία – να συγκεντρώνει το 44% των προθέσεων ψήφου, έναντι 32% του 67χρονου Ζαΐχ Μπολσονάρο, ενόψει του πρώτου γύρου της αναμέτρησης.

Στον δεύτερο γύρο που θα χρειαστεί, με βάση το αποτέλεσμα αυτό, να διεξαχθεί την 30ή Οκτωβρίου, αφού κανένας από τους δύο δεν θα συγκεντρώσει το 50% συν μια ψήφο που απαιτείται για την απευθείας επικράτηση, ο Λούλα θα εκλεγεί με το 51% των ψήφων έναντι 35% του Ζαΐχ Μπολσονάρο, με διαφορά 16 μονάδων, κατά την ίδια έρευνα.

Το προβάδισμα –έστω και μειούμενο–, που διατηρεί ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος καταγράφεται και σε άλλες δημοσκοπήσεις, ενόψει της πιο πολωμένης εκλογικής αναμέτρησης των τελευταίων δεκαετιών στη Βραζιλία.

Το προβάδισμα συρρικνώθηκε από τις 26 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 18 τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha. Πάντως, σύμφωνα και με αυτή την έρευνα, ο Λούλα εξακολουθεί να έχει προβάδισμα 20 μονάδων σε περίπτωση που αναμετρηθεί με τον πρώην λοχαγό των αλεξιπτωτιστών στον δεύτερο γύρο.

Ο Μπολσονάρο αύξησε τις κοινωνικές δαπάνες για τους φτωχότερους Βραζιλιάνους, κάτι που εκτιμάται πως συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού του. Άσκησε επίσης πίεση στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras για να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων, που αποτελούν καίριο παράγοντα στην άνοδο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Quaest, ο κ. Μπολσονάρο φέρεται να ισοψηφεί με τον αντίπαλό του στο Σάο Πάολο, που αναδεικνύει τους περισσότερους εκλέκτορες, ενώ μίκρυνε τη διαφορά στη Μίνας Ζεράις, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων.

Ωστόσο, άλλη δημοσκόπηση του FSB που διενεργήθηκε για λογαριασμό της επενδυτικής τράπεζας BTG και δημοσιοποιήθηκε επίσης χθες Δευτέρα έδειξε αντίθετα ότι ο Μπολσονάρο χάνει έδαφος (–4%), με τη διαφορά να διευρύνεται στο 11%. Η διαφορά του Λούλα στον πιθανό δεύτερο γύρο επίσης αυξήθηκε στις 15 μονάδες, από 12 στην προηγούμενη τέτοια κυλιόμενη έρευνα.

♦ Διαβάστε: Ο «Πελέ» της πολιτικής

Κατά τη δημοσκόπηση του IPEC, το ποσοστό των πολιτών που εγκρίνουν το έργο του απερχόμενου προέδρου αυξήθηκε στο 29%, από μόλις 19% τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό των ψηφοφόρων που θεωρούν ότι η κυβέρνησή του έχει κακές ως φρικτές επιδόσεις μειώθηκε στο 43% από 55% στην αμέσως προηγούμενη έρευνα.

Μολαταύτα, το 57% των Βραζιλιάνων αποδοκιμάζει τον τρόπο που κυβερνά ο ακροδεξιός πρόεδρος, ενώ μόλις το 37% τον εγκρίνει, κατά την έρευνα αυτή, που διεξήχθη με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε δείγμα 2.000 ψηφοφόρων από τη 12η ως τη 14η Αυγούστου και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.

Οι δύο μονομάχοι ξεκινούν από την Τρίτη τις επίσημες προεκλογικές τους εκστρατείες σε ιδιαίτερα τοποθεσίες γι’ αυτούς. Ο Λούλα θα επισκεφθεί εργοστάσιο της Volkswagen στο Σαν Μπερνάρντου ντο Κάμπου, κοντά στο Σάο Πάολο, πολιτικό οχυρό του, όπου εργαζόταν προτού γίνει συνδικαλιστής ηγέτης. Ενώ ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο θα πάει στην πολιτεία Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά), στη Ζουίζ ντε Φόρα, όπου παραλίγο να χάσει τη ζωή του όταν υπέστη επίθεση με μαχαίρι από ανισόρροπο πριν από τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...