814
Ο Λιονέλ Μέσι θα φορέσει σύντομα τη φανέλα της νέας ομάδας του. Επέλεξε την ηρεμία της Αμερικής και όχι τα λεφτά της Σαουδικής Αραβίας ή την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα που θα ερχόταν πακέτο με πίεση, γκρίνιες και τοξικότητα | twitter

Εποχή Μέσι στο αμερικανικό soccer

Sportscaster Sportscaster 8 Ιουνίου 2023, 11:44
Ο Λιονέλ Μέσι θα φορέσει σύντομα τη φανέλα της νέας ομάδας του. Επέλεξε την ηρεμία της Αμερικής και όχι τα λεφτά της Σαουδικής Αραβίας ή την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα που θα ερχόταν πακέτο με πίεση, γκρίνιες και τοξικότητα
|twitter

Εποχή Μέσι στο αμερικανικό soccer

Sportscaster Sportscaster 8 Ιουνίου 2023, 11:44

Ο κύβος ερρίφθη! Ο Λιονέλ Μέσι θα συνεχίσει τη μυθική του καριέρα στο MLS και την Ιντερ Μαϊάμι, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, παραχωρώντας κοινή συνέντευξη σε καταλανικά Μέσα. Δεν έχει υπογράψει ακόμη στην αμερικανική ομάδα, της οποίας συνιδιοκτήτης είναι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, καθώς υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που απομένει να διευθετηθούν, όμως η απόφασή του είναι οριστική.

Λίγο αργότερα η Ιντερ Μαϊάμι επιβεβαίωσε την απόκτηση του αργεντινού σούπερ-σταρ, αναρτώντας στο Διαδίκτυο ένα βίντεο με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που έστελναν τον Μέσι είτε στην Μπαρτσελόνα είτε στη Σαουδική Αραβία. Με αυτόν τον τρόπο το αμερικανικό club ήθελε να δείξει πόσο μεγάλο κατόρθωμα ήταν να φέρει τον Μέσι στις ΗΠΑ.

Τρεις εβδομάδες πριν κλείσει τα 36 είναι έτοιμος να υπογράψει το τελευταίο του συμβόλαιο ως ποδοσφαιριστής, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Ιουλίου – τότε ανοίγει το θερινό μεταγραφικό παράθυρο στο MLS. Θα είναι το πιο ακριβό συμβόλαιο στα χρονικά του αμερικανικού πρωταθλήματος. Ακριβότερο και από εκείνο του Μπέκαμ, του ανθρώπου που τον έπεισε να δώσει τις τελευταίες του παραστάσεις στις ΗΠΑ. Ο ήλιος του Μέσι στα γήπεδα έχει αρχίσει να δύει, όμως για το αμερικανικό soccer χαράζει μια νέα εποχή.

Ο «Ψύλλος» αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στον Νέο Κόσμο στις 21 Ιουλίου, στην αναμέτρηση της Ιντερ Μαϊάμι με την Κρουζ Αζούλ στο Leagues Cup. Μέχρι χθες, ένα συνηθισμένο εισιτήριο για αυτό το ματς κόστιζε 29 δολάρια. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής, η τιμή του εκτοξεύθηκε στα 465 δολάρια – 16 φορές πάνω. Είναι 50 δολάρια πιο ακριβό από το εισιτήριο για το Game 3 των τελικών του NBA (Μαϊάμι Χιτ – Ντένβερ Νάγκετς), που διεξήχθη σήμερα (Πέμπτη) τα ξημερώματα. Κι όμως, το πρώτο ματς του Μέσι στις ΗΠΑ είναι sold-out. Απόδειξη της φρενίτιδας που επικρατεί στο Μαϊάμι, όπου ο παίκτης έχει δικό του σπίτι εδώ και αρκετά χρόνια, είναι ότι δέκα λεπτά μετά την ανακοίνωση ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στις ΗΠΑ, οι followers της Ιντερ Μαϊάμι στο Instagram αυξήθηκαν κατά, περίπου, ένα εκατομμύριο – και ο αριθμός τους ανεβαίνει διαρκώς.

Μπροστά στα μικρόφωνα των καταλανικών media ο Μέσι ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει αναλυτικά γιατί δεν προτίμησε να επιστρέψει στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα. Είπε, μεταξύ άλλων: «Πραγματικά ήθελα να επιστρέψω, ήμουν πολύ ενθουσιασμένος με αυτήν την προοπτική, όμως, από την άλλη, έχοντας βιώσει όσα βίωσα όταν έφυγα, δεν ήθελα να βρεθώ πάλι στην ίδια κατάσταση. Δεν ήθελα να αφήσω το μέλλον μου στα χέρια άλλων. Αν και άκουσα ότι η La Liga είχε δώσει το «ok», κατάλαβα ότι, για να γυρίσω, έπρεπε να πουλήσουν παίκτες, ή να μειώσουν τα συμβόλαια σε κάποιους. Δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Επιπλέον, στη διοίκηση υπήρχαν άνθρωποι που δεν με ήθελαν, που θεωρούσαν ότι η επιστροφή μου θα έκανε κακό στην ομάδα. Ελπίζω, δεν ξέρω πότε ή πώς, κάποια μέρα να καταφέρω να συνεισφέρω κι εγώ με κάποιον τρόπο στην Μπαρτσελόνα, γιατί είναι ο σύλλογος που αγαπώ…».

Οταν ρωτήθηκε, αν στην απόφασή του έπαιξε ρόλο το οικονομικό, απάντησε: «Αν για μένα ήταν ζητούμενο τα χρήματα, θα είχα πάει στη Σαουδική Αραβία». Πράγματι, η προσφορά της Αλ Χιλάλ ήταν εξωφρενική. Εκείνη της Ιντερ Μαϊάμι ήταν η δεύτερη καλύτερη που είχε στα χέρια του, και διόλου ευκαταφρόνητη. Σύμφωνα με τα αμερικανικά media, εκτός από τις ετήσιες αποδοχές του (ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές), ο Μέσι θα λάβει μετοχικό μερίδιο της Ιντερ Μαϊάμι, της οποίας η αξία εκτιμάται, σήμερα, στα 560 εκατ. ευρώ, και ανεβαίνει διαρκώς. Πριν από πέντε χρόνια ο Μπέκαμ την είχε εξαγοράσει έναντι, μόλις, 23 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Athletic, η συμφωνία της Ιντερ Μαϊάμι με τον Μέσι έγινε εφικτή χάρη σε δυο επιχειρηματικούς κολοσσούς. Ο ένας είναι η Apple, που απέκτησε τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων του MLS (στο Apple TV+), έναντι 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο άλλος, η Adidas, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χορηγούς του αμερικανικού πρωταθλήματος και, παραλλήλως, συνεργάζεται με τον Μέσι από το 2006. Η γερμανική πολυεθνική, που προμηθεύει τις ομάδες με αθλητικό υλικό και παράγει την επίσημη μπάλα, έταξε στο MLS ποσοστά από την αύξηση των κερδών της, που υπολογίζει ότι θα προκύψουν από τη συμμετοχή του παγκόσμιου πρωταθλητή στη διοργάνωση.

Στην απόφαση του Μέσι μέτρησε και το γεγονός ότι θα αποτελέσει το πρόσωπο των ΗΠΑ στα δύο κορυφαία ποδοσφαιρικά τουρνουά που η χώρα θα φιλοξενήσει τα επόμενα χρόνια: το Κόπα Αμέρικα το 2024 και, δυο χρόνια αργότερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο (μαζί με το Μεξικό και τον Καναδά). Σύμφωνα με τον αργεντινό δημοσιογράφο –και φίλο του Μέσι–, Γκαστόν Εντούλ, το συμβόλαιο του παίκτη δεν θα είναι «κλειστό» τριετές, αλλά θα ανανεώνεται στο τέλος κάθε έτους, μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Που σημαίνει, τι; Οτι ενδέχεται να τον δούμε ξανά να αγωνίζεται σε Μουντιάλ;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...