449
| Reuters

Επίθεση αμερικανικών drones στον μασκοφόρο εκτελεστή «Τζιχάντι Τζον»

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2015, 08:40

Επίθεση αμερικανικών drones στον μασκοφόρο εκτελεστή «Τζιχάντι Τζον»

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2015, 08:40

Γνωστός ως «Τζιχάντι Τζον», είναι το πρόσωπο του τρόμου και του αδίστακτου φανατισμού. Ο κατά κόσμον Μοχάμεντ Εμουάζι, εμφανίζεται σε σειρά βίντεο ως ο μασκοφόρος εκπρόσωπος του ISIS που στέλνει απειλητικά μηνύματα σε ηγέτες δυτικών χωρών με άψογη βρετανική προφορά και αμέσως μετά αποκεφαλίζει αιχμαλώτους από δυτικές χώρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, η επίθεση έγινε με drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), στη Ράκα της Συρίας το βράδυ της Πέμπτης. Δεν είναι γνωστό αν πέτυχαν τον στόχο τους σκοτώνοντας τον μασκοφόρο, αν και ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως το Πεντάγωνο είναι σίγουρο για την επιτυχία της επίθεση.  Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως «επεξεργαζόμαστε τα αποτελέσματα του χτυπήματος». Το ABC μεταδίδει πως το χτύπημα ήταν καθαρό, δεν υπάρχουν δηλαδή παράπλευρες απώλειες.

O «Τζιχαντιστής Τζον» πριν την εκτέλεση του Ντέιβιντ Φόλεϊ
O «Τζιχαντιστής Τζον» πριν την εκτέλεση του Ντέιβιντ Φόλεϊ

Ηδη ενημερώθηκαν για την επίθεση οι οικογένειες των Αμερικανών που έπεσαν θύματα του αδίστακτου τζιχαντιστή, που έγινε η φωνή της προπαγάνδας για το ISIS. Οι αναλυτές που έχουν μελετήσει συμπεριφορά του, τον χαρακτηρίζουν ως γκροτέσκο, λάτρη των σαδιστικών τεχνικών βασανισμού. Ενας πρώην αιχμάλωτος του αποκάλυψε πως ο «Τζιχάντι Τζον» τον είχε υποχρεώσει να χορέψει τάνγκο μαζί του… Οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να ανακοινώσουν την επίθεση, εξαιτίας της διασημότητας που είχε αποκτήσει ο «Τζιχάντι Τζον» και των επώδυνων συμβολισμών που έφερε.

Ηταν βρετανός υπήκοος και είχε εμφανιστεί στα βίντεο με τη δολοφονία των αμερικανών δημοσιογράφων Στίβεν Σοτλοφ και Τζέιμς Φόλει, του αμερικανού που ήταν μέλος ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας Αμπτούλ Ραμάν Κασίγκ, των βρετανών Ντέιβιντ Χάινς και Αλαν Χένινγκ που ήταν επίσης μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης, του ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο και άλλων αιχμαλώτων.

Αυτό είναι το πρόσωπο του μασκοφόρου βρετανού υπηκόου που έγινε εκτελεστής του ISIS
Αυτό είναι το πρόσωπο του μασκοφόρου βρετανού υπηκόου που έγινε εκτελεστής του ISIS

Ο Εμουαζί γεννήθηκε το 1988 στο Κουβέιτ και από έξι ετών άρχισε να ζει στη Βρετανία. Τον Αύγουστο του 2013 οι γονείς του δήλωσαν την εξαφάνισή του και τέσσερις μήνες μετά ενημέρωθηκαν από την αστυνομία πως βρίσκεται στη Συρία. Την πρώτη εμφάνιση στα βίντεο της φρίκης, την έκανε τον Αύγουστο του 2014 στο βίντεο όπου εμφανιζόταν να αποκεφαλίζει τον Φόλεϊ. Το παρατσούκλι του «Τζιχάντι Τζον» το οφείλει σε αιχμαλώτους του, οι οποίοι αποκαλουσαν «the Beatles» μια ομάδα στελεχών του ISIS  που είχαν βρετανική προφορά.

Ο ισπανός δημοσιογράφος Χαβιέ Εσπινόζα που αφέθηκε ελεύθερος τον Μάρτιο του 2014 μετά από έξι μήνες ομηρίας στη Συρία, έγραψε στην Εl Mundo πως ο «Τζιχάντι Τζον» αγαπούσε το υπερβολικό δράμα. «Είχε μαζί του ένα σπαθί αντίκα μουσουλμάνου στρατιώτη του Μεσαίωνα με λεπίδα ενός μέτρου και ασημένια λαβή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...