294
| Shutterstock

Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα «βλέπει» η Société Générale

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 13:45

Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα «βλέπει» η Société Générale

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 13:45

Η Ελλάδα ένα μόλις βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα; Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η γαλλική τράπεζα Société Générale, καθώς η βαθμολογία της χώρας μας έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά από το 2016 και συνέχισε να ευνοείται από τους οίκους αξιολόγησης το 2022 παρά τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Fitch Ratings αναθεώρησε την προοπτική της Ελλάδας σε θετική από σταθερή τον Ιανουάριο, ενώ ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε τη βαθμολογία της χώρας μας σε ΒΒ+ από ΒΒ με σταθερή προοπτική τον Απρίλιο.

Αυτό έφερε την Ελλάδα μόλις μια βαθμίδα μακριά από τη χαμηλότερη βαθμολογία επένδυσης (IG), παρατήρησε η Société Générale.

«Ενώ υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα, οι οικονομικές προοπτικές λόγω της ενεργειακής κρίσης και ο ρυθμός των αναβαθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, πιστεύουμε ακόμα η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (ΙG) το 2023», επεσήμανε η Société Générale.

Αναφορά γίνεται και στην εκτίμηση της S&P ότι ενδέχεται να αναβαθμίσει τη χώρα στις 21 Απριλίου, ακόμα και πριν τις εθνικές εκλογές.

Οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάντως έχουν ήδη επιπτώσεις στο -πιο ακριβό πια-  δανεισμό της Ελλάδας, σημειώνεται σε δημοσίευμα  του δικτύου Γερμανών Συντακτών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Κρατικού Χρέους άντλησε στις 4 Ιανουαρίο  1,5 δισ. ευρώ με τριμηνιαία ομόλογα από τη χρηματαγορά, με την απόδοση να αγγίζει το 2,18%, ενώ πριν από ένα έτος το επιτόκιο ήταν αρνητικό στο -0,4% για ίδιας διάρκειας ομόλογα.

Ο οίκος Standard & Poor’s (S&P) βαθμολογεί τη χώρα με BB+. Οι οίκοι Fitch και DBRS με BB, η Moody’s με Ba3. Συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα για τους οίκους S&P και DBRS, για τον Fitch δύο βαθμίδες και για τη Moody’s τρεις. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά χρεόγραφα θεωρούνται «κερδοσκοπική επένδυση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...