541
«Πρωταθλήτρια» στην αύξηση των διεθνών πτήσεων αναδείχθηκε η Κρήτη | Shutterstock

Ενισχυμένες οι επιδόσεις του τουρισμού στο α’ τετράμηνο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2025, 18:24
«Πρωταθλήτρια» στην αύξηση των διεθνών πτήσεων αναδείχθηκε η Κρήτη
|Shutterstock

Ενισχυμένες οι επιδόσεις του τουρισμού στο α’ τετράμηνο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2025, 18:24

Σημαντικά αυξημένες ήταν κατά το α’ τετράμηνο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το INSETE Intelligence. Συγκεκριμένα, υπήρξαν 3,2 εκατ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Τον Απρίλιο καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024.

Ανοδική είναι η πορεία στις επιμέρους γεωγραφικές ενότητες την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2025. Ειδικότερα, οι περισσότερες διεθνείς αεροπορικές αφίξεις καταγράφηκαν στην Κρήτη, με 347.000 επιβάτες και αύξηση 11,2% σε σχέση με το 2024.

Ακολούθησαν τα Δωδεκάνησα με 217 χιλ. αφίξεις (+6,1%) και τα Ιόνια Νησιά με 110.000 επιβάτες, σημειώνοντας οριακή αύξηση 0,6%. Στην Πελοπόννησο, οι αφίξεις ανήλθαν σε 10.000 επιβάτες, αυξημένες κατά 7,9%. Εξαίρεση αποτελούν οι Κυκλάδες, όπου σημειώθηκαν 34.0000 αφίξεις, καταγράφοντας πτώση 24,9%.

Αναφορικά με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2025, οι κατέγραψαν άνοδο κατά 4,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024 και διαμορφώθηκαν στα 1.073 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά 0,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 520 εκατ. ευρώ, όσο και στην άνοδο των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 8,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 526 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 434 εκατ. ευρώ, μειωμένες 0,6% ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,1% και διαμορφώθηκαν στα 86 εκατ. ευρώ. Oι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν 16,3% και διαμορφώθηκαν στα 114 εκατ. ευρώ, όπως και οι εισπράξεις από τη Γαλλία, που μειώθηκαν κατά 34,4% και διαμορφώθηκαν στα 32 εκατ. ευρώ. Αυξημένες κατά 33,5% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 77 εκατ. ευρώ. Από τις λοιπές χώρες, άνοδο κατά 17,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. ευρώ ενώ και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,5% και διαμορφώθηκαν στα 144 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η εξέλιξη του αριθμού των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά το α’ τετράμηνο του 2025 δείχνει συνεχιζόμενη αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, διατηρώντας τη δυναμική που ξεκίνησε το 2023 και ενισχύθηκε εντός του 2024. Το β’ τρίμηνο ξεκίνησε με άνοδο, καθώς τον Απρίλιο καταγράφηκαν 228 χιλ. καταλύματα, αυξημένα κατά 16.000 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024 (212.000). Η αύξηση αυτή ενισχύει περαιτέρω την ανοδική τροχιά του πρώτου τριμήνου.

O αριθμός των κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε εθνικό επίπεδο κατέγραψε σταθερή ανοδική πορεία κατά το α’ τρίμηνο του 2025, συνεχίζοντας τη θετική τάση του 2024. Το β’ τρίμηνο ξεκίνησε με ισχυρή άνοδο, καθώς τον Απρίλιο καταγράφηκαν ένα εκατ. κλίνες, αυξημένες κατά 72.000 σε σχέση με τις 936.000 του Απριλίου 2024.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά το 2025 ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ξεπέρασε το ένα εκατ. ήδη από τον Απρίλιο, ενώ την προηγούμενη χρονιά το αντίστοιχο όριο είχε καταγραφεί μόλις τον Ιούλιο, που αποτελεί και μήνα αιχμής για τον τουρισμό.

Σημειώνεται ότι η διάρθρωση των ταξιδιωτών στη βραχυχρόνια μίσθωση κατά το α’ τρίμηνο του 2025 αναδεικνύει μια ενισχυμένη παρουσία αλλοδαπών επισκεπτών, ακολουθώντας ανοδική τάση μήνα με τον μήνα. Η έναρξη του β’ τριμήνου ενίσχυσε περαιτέρω την κυριαρχία των αλλοδαπών, καθώς τον Απρίλιο αυτοί αντιπροσώπευαν το 86% των επισκεπτών, έναντι μόλις 14% των ημεδαπών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...