433
H Koλομπίνι (δεύτερη από αριστερά) με τις συνεργάτριές της στον αμπελώνα «Πριμαντόνες» | nonsolobellezza.it

Ενας αμπελώνας που προσλαμβάνει μόνο γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2016, 07:26
H Koλομπίνι (δεύτερη από αριστερά) με τις συνεργάτριές της στον αμπελώνα «Πριμαντόνες»
|nonsolobellezza.it

Ενας αμπελώνας που προσλαμβάνει μόνο γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2016, 07:26

Οταν η Κολομπίνι κληρονόμησε στη δεκαετία του 1990 τον παραδοσιακό αμπελώνα του Μονταλτσίνο, όπου οι πρόγονοί της καλλιεργούσαν από τον 16ο αιώνα τις γευστικότατες ποικιλίες Ρόσο και Μπρουνέλο, απευθύνθηκε στην οινολογική σχολή της Σιένα για να προσλάβει ειδικούς.

Εκεί της είπαν πως θα έπρεπε να περιμένει μήνες μέχρι να αποφοιτήσει κάποιος καλός σπουδαστής. Οταν όμως διευκρίνισε πως ζητούσε αποκλειστικά γυναίκες αποφοίτους της είπαν πως υπήρχαν πολλές διαθέσιμες γιατί καμιά ποτοποιία δεν τις προτιμούσε.

Η δραστήρια επιχειρηματίας είναι μία από τους 210 παραγωγούς που συμμετέχουν στον Συνεταιρισμό Μπρουνέλο του Μονταλτσίνο, ο οποίος εκτείνεται σε 16 περίπου εκτάρια στην περιοχή Σαντζιοβέζε.

Κάθε μπουκάλι από το απόσταγμα του εκλεκτού αυτού αμπελώνα διατίθεται στην τιμή των 29 ευρώ και εξάγεται σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ η μεγαλύτερη ομάδα επισκεπτών αλλά και αγοραστών προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Oπως γράφει η Ρόζι Σκάμελ στον Guardian ο αμπελώνας «Πριμαντόνες» της Κολομπίνι βρίσκεται σε έναν ειδυλλιακό λοφίσκο τριάντα χιλιόμετρα έξω από τη Σιένα, που στα στενά και γραφικά δρομάκια της μπορεί να βρει κανείς κάθε λογής κρασί.

Τέσσερις γυναίκες διαλεγμένες από την ίδια την Κολομπίνι επιλέγουν τα καλύτερα σταφύλια για την ποικιλία «Πριμαντόνες». Αλλά έχουν και πιο ευρείς ορίζοντες καθώς οι αποφάσεις τους επεκτείνονται και στο χώρο της κοινωνικής δράσης.

Πέρσι, για παράδειγμα, το ιδιότυπο αυτό πάνελ εκτός από τα σταφύλια επέλεξε να τιμήσει με το διεθνές βραβείο «Casato Prime Donne» τη δήμαρχο της νήσου Λαμπεντούζα, Τζουίσι Νικολίνι, για την προσφορά της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα νερά της Μεσογείου.

Η Κολομπίνι θεωρεί -και με το δίκιο της- πως είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμη στεγανά, και πως οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν ισότιμη συμμετοχή όχι μονάχα στον επαγγελματικό στίβο αλλά και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία.

«Με το να επιλέξω γυναίκες ως αποκλειστικές συνεργάτριές μου στον αμπελώνα βοηθώ τον κόσμο να συνειδητοποιήσει πως και τα θηλυκά μπορούν το ίδιο καλά με έναν άντρα να δημιουργήσουν πρώτης τάξεως κρασί. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για έναν τομέα που παραδοσιακά κυριαρχείται από αρσενικούς».

Επιστρατεύοντας όλη την επινοητικότητά της η Κολομπίνι οργανώνει επίσης με αντίτιμο 18 ευρώ το άτομο «μουσικούς περιπάτους» στον αμπελώνα «Πριμαντόνες», όπου η γευσιγνωσία κρασιού συνοδεύεται και αναδεικνύεται από ανάλφρα μουσικά μοτίβα.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι αλλοδαποί τουρίστες συμμετέχουν σε αυτές τις ξεναγήσεις και η Κόραλ Σισκ που διευθύνει το πρακτορείο Curious Appetite Travel ενσωμάτωσε στο πρόγραμμά της μια επίσκεψη στο μέρος αυτό που το χαρακτηρίζει ζηλευτού επιπέδου εμπειρία.

«Εκτός από το καταπληκτικό κρασί που παράγουν, η καθεμιά από τις γυναίκες αυτές έχουν κάποια ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία να διηγηθούν και αποτελούν πλέον μια αδιαφιλονίκητη πραγματικότητα που βάζει για τα καλά το γυναικείο φύλο στις τοσκανέζικες διαδρομές του κρασιού» καταλήγει με ενθουσιασμό.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...