316
«Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σταϊκούρας το κάνει (σ.σ. τις ηχογραφήσεις) και αν δεν το κάνει, θα πρέπει να τον εγκαλέσετε», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ | YouTube

«Εμείς δεν λειτουργούμε με ηχογραφήσεις» – το σχόλιο για την «παρότρυνση» Βαρουφάκη

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 16:22
«Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σταϊκούρας το κάνει (σ.σ. τις ηχογραφήσεις) και αν δεν το κάνει, θα πρέπει να τον εγκαλέσετε», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ
|YouTube

«Εμείς δεν λειτουργούμε με ηχογραφήσεις» – το σχόλιο για την «παρότρυνση» Βαρουφάκη

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 16:22

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης προ(σ)κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να εφαρμόσει και αυτός την -τουλάχιστον αμφιλεγόμενη- τακτική των ηχογραφήσεων στις επαφές με τους ευρωπαίους συναδέλφους του.

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω, δεν υπήρχε υπουργός Οικονομικών που δεν το έκανε και δεν το κάνει, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σταϊκούρας το κάνει και αν δεν το κάνει, θα πρέπει να τον εγκαλέσετε», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ

Η απάντηση στον κ. Βαρουφάκη ήρθε μέσω κυβερνητικών κύκλων που μίλησαν στο Protagon: «Εμείς δεν λειτουργούμε με ηχογραφήσεις», ξεκαθάρισαν αν και, όπως είπαν, δεν αξίζει να μπει κανείς σε μία τέτοια συζήτηση, αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, αιχμές για την έπαρση που διακρίνει τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 σε αντίστοιχες δηλώσεις του.

«Με σοβαρότητα, χτίζουμε επιχειρήματα και χωρίς ηχογραφήσεις εμπιστοσύνη», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας στις επιστολές για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, τις οποίες απέστειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας, «η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της, γιατί:

1. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.

2. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

3. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.

4. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε ενημερώσει σχετικά (…χωρίς ηχογραφήσεις) τους ομολόγους του στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής και όλες οι κινήσεις έγιναν σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμούς.