806
Δεξιά στη φωτογραφία ο Κωνσταντίνος Ζούλας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, και αριστερά ο μηχανικός ανάπτυξης τηλεοπτικών μέσων, Γιώργος Γαμπρίτσος, που έχει προταθεί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου | INTIMEnews

«Αμερόληπτη» ΕΡΤ με πρόεδρο τον πρώην επικεφαλής του γρ. Τύπου της ΝΔ; – ο Κωνσταντίνος Ζούλας απαντά

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 15:29
Δεξιά στη φωτογραφία ο Κωνσταντίνος Ζούλας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, και αριστερά ο μηχανικός ανάπτυξης τηλεοπτικών μέσων, Γιώργος Γαμπρίτσος, που έχει προταθεί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου
|INTIMEnews

«Αμερόληπτη» ΕΡΤ με πρόεδρο τον πρώην επικεφαλής του γρ. Τύπου της ΝΔ; – ο Κωνσταντίνος Ζούλας απαντά

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 15:29

Η επιλογή του Κωνσταντίνου Ζούλα από τον Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ προκάλεσε αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, για «πρωτοφανή και αντιδεοντολογική μεθόδευση».

Προτάσσοντας τις αξίες της αντικειμενικότητας, της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας (που εν τω μεταξύ όμως είχαν παρακαμφθεί στο Ραδιομέγαρο κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα), το ερώτημα που έθετε η Κουμουνδούρου ήταν «πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για αμερόληπτη ΕΡΤ, όταν για πρόεδρος προαλείφεται ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ».

Στις αιτιάσεις αυτές της αντιπολίτευσης απάντησε ο ίδιος ο κ. Ζούλας κατά τη σημερινή ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Σπεύδω να σας απαντήσω, προκαταβολικά, σε ένα ερώτημα που προφανώς θα δεχθώ: Πώς είναι δυνατό να γίνει αμερόληπτη η ΕΡΤ, με πρόεδρο έναν δημοσιογράφο που μέχρι πρότινος είχε την ευθύνη του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού; Η απάντηση βρίσκεται στη δημοσιογραφική μου πορεία των σχεδόν 30 ετών, την οποία δεν θα δεχόμουν να διακυβεύσω αν δεν είχα την ρητή εντολή του πρωθυπουργού, να αποκτήσει επιτέλους η ΕΡΤ τον ρόλο που της επιτάσσει το Σύνταγμα, δηλαδή, την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και των προϊόντων του λόγου και της τέχνης και την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της».

Ο κ. Ζούλας αναφέρθηκε στη δημόσια δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι «αδιαπραγμάτευτος στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η ΕΡΤ να γίνει πραγματικά ένα δημόσιο και ακηδεμόνευτο μέσο μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τα καλύτερα διεθνή πρότυπα. Δηλαδή, με συντακτική και λειτουργική ανεξαρτησία, πλήρως προσαρμοσμένη στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, με τις αξίες του πλουραλισμού, της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας, της λογοδοσίας και της διαφάνειας».

«Η ΕΡΤ βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμη στιγμή της. Νομίζω, κανένας εκ των παρισταμένων δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ΕΡΤ ουδόλως υπηρέτησε την αποστολή της, παραβιάζοντας βάναυσα ακόμη και στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, εξ ου και οι πολίτες την έβγαλαν από την χάρτη των επιλογών τους και την απαξίωσαν», παρατήρησε χαρακτηριστικά και πλέον, πρόσθεσε, «η πρόκληση είναι να ανακτήσει η ΕΡΤ την αμεροληψία στις ειδήσεις, αναδεικνύοντας εμπράκτως την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της και να εκσυγχρονιστεί, να δημιουργήσει συνθήκες μετεξέλιξης της σε ένα σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό φορέα».

«Στοίχημά μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα, όταν συμβαίνει ένα σημαντικό γεγονός, στην Ελλάδα και στον κόσμο, να είναι αυθόρμητη η επιλογή των πολιτών, να γυρίζουν στις συχνότητες της ΕΡΤ για πλήρη και αμερόληπτη ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει. Δεύτερος στόχος να απευθυνθεί η ΕΡΤ στους νέους»,  τόνισε ο κ. Ζούλας μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, για να καταλήξει:

«Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι το αυτονόητο στοίχημα και το όραμα που έχουμε: να γίνει επιτέλους η ΕΡΤ αυτό που περιμένουν οι πολίτες από εκείνη. Ένας σύγχρονος, ανεξάρτητος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, παρέχοντας αντικειμενική ενημέρωση, και υψηλής στάθμης προγράμματα, επιμορφωτικά και πολιτιστικά».

«Αδεια τα ταμεία της ΕΡΤ»

Ο κ. Ζούλας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έλλειψη πόρων  για  την παραγωγή νέου προγράμματος από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Η ΕΡΤ επίσης δεν έχει σήμερα πόρους, τα ταμεία της είναι άδεια, για να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα -και αυτό συνέβη λόγω της επιλογής τής προηγούμενης κυβέρνησης να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια για τη μετάδοση πρωταθλημάτων όχι μόνο της πρώτης αλλά και της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας- ενώ χρειάζεται και γενναία ανανέωση του προσωπικού της χωρίς προφανώς να γίνουν απολύσεις», εξήγησε.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τους 2.200 μόνιμους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, μόνο οι 170 είναι κάτω των 40 ετών και την ίδια στιγμή τα ραδιόφωνα δεν έχουν ηχολήπτες, στην τηλεόραση απουσιάζουν ακόμη και μοντέρ και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός χρειάζεται προφανώς ανανέωση, ενώ όπως επεσήμανε, η ΕΡΤ είναι το μόνο κανάλι που σήμερα χρησιμοποιεί κασέτες και όχι τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

Αναφερόμενος στην επαγγελματική του διαδρομή, ο κ. Ζούλας υπενθύμισε ότι εργάζεται ως δημοσιογράφος εδώ και 31 χρόνια και σε όλη τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του πορείας εργάστηκε σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης «διανύοντας όλη τη δημοσιογραφική ιεραρχία», από το ελεύθερο ρεπορτάζ ως την πολιτική αρθρογραφία.

«Είχα την τύχη να εργαστώ με μεγάλους δασκάλους της δημοσιογραφίας και να εργαστώ και στις 4 μορφές ενημέρωσης- έντυπης, ηλεκτρονικής, ραδιοφωνικής, τηλεοπτικής. Υπήρξα επί 26 χρόνια δημοσιογράφος της “Καθημερινής” και παλαιότερα της “Μεσημβρινής”.

»Είχα την τύχη να ζήσω από τη ξεκίνημά της την ελεύθερη ραδιοφωνία, καθώς ήμουν εκ των πρώτων συνεργατών του Αθήνα 9,84, ενώ από το 1998 άρχισα να εργάζομαι και στην τηλεόραση, αρχικά στον ANT1, ως ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, στη συνέχεια επί 7 χρόνια στην ΕΡΤ, έχοντας την ευθύνη εκπομπών κυρίως πολιτικής ειδησεογραφίας, και την περίοδο 2016-2017 στον ΣΚΑΪ παρουσιάζοντας μια εκπομπή ερευνών», ανέφερε για να συμπληρώσει:

«Σε όλη τη διάρκεια αυτών των ετών, εκτιμώ ότι άσκησα με αμεροληψία, ανεξαρτησία και κυρίως με μετριοπάθεια το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Το επισημαίνω αυτό διότι θεωρώ ότι αυτά τα στοιχεία της δημοσιογραφικής μου διαδρομής, εκτίμησε ο σημερινός Πρωθυπουργός, τόσο όταν μου ζήτησε να αναλάβω, την τελευταία διετία το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και προσφάτως όταν μου έκανε την πολύ τιμητική πρόταση, να με προτείνει ως πρόεδρος της ΕΡΤ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...