262
Γιατρός στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ετοιμάζει τη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech | Tatiana Bolari /POOL /SOOC

ΕΜΑ: Εξι και όχι πέντε δόσεις από κάθε φιαλίδιο του εμβολίου – τι θα γίνει με τις σύριγγες

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Ιανουαρίου 2021, 15:46
Γιατρός στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ετοιμάζει τη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech
|Tatiana Bolari /POOL /SOOC

ΕΜΑ: Εξι και όχι πέντε δόσεις από κάθε φιαλίδιο του εμβολίου – τι θα γίνει με τις σύριγγες

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Ιανουαρίου 2021, 15:46

Τη χρήση μίας επιπλέον δόσης ανά φιαλίδιο του εμβολίου για τον κορονοϊό των εταιρειών Pfizer και BioNTech προτείνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ). Πρόκειται για μία εξαιρετικά ελπιδοφόρα εξέλιξη, καθώς άμεσα αυξάνεται η δυνατότητα εμβολιαστικής κάλυψης κατά 20%.

Σύμφωνα με την ΕΜΑ, εάν από το κάθε φιαλίδιο αντληθούν έξι και όχι μόνο πέντε δόσεις, όπως προτείνεται στις οδηγίες συσκευασίας, τότε θα εμβολιαστεί άμεσα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Αυτό συμβαίνει διότι όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια που κυκλοφορούν σε φιαλίδια είναι πάντα παραγεμισμένα, καθώς χάνουν μέρους του όγκου τους είτε κατά τη μεταφορά, είτε επειδή με τον καιρό το σκεύασμα εξατμίζεται.

Για να γίνουν έξι εμβολιασμοί αντί για πέντε με κάθε φιαλίδιο, βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με την ΕΜΑ, είναι να χρησιμοποιούνται σύριγγες 35άρες, όπως ονομάζονται, δηλαδή μικρού όγκου.

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας στη χώρα μας χρησιμοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις σύριγγες μικρού όγκου, ενώ η βασική, μεγάλη προμήθεια για σύριγγες αφορά ακριβώς αυτό το μέγεθος.

Κάτι που σημαίνει αυτόματα ότι με την έκδοση της οδηγίας από την ΕΜΑ, οι γιατροί μπορούν να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν μία έξτρα δόση από το κάθε φιαλίδιο.

Εντούτοις, η ΕΜΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν όλα τα φιαλίδια μία ολόκληρη επιπλέον δόση και στην περίπτωση που γιατρός διαπιστώσει ότι δεν επαρκεί το ποσοστό που απομένει στο φιαλίδιο, δεν θα πρέπει να συμπληρώσει από άλλο φιαλίδιο, αλλά να απορρίψει το υλικό που απέμεινε.

Το φαινόμενο με τα παραγεμισμένα φιαλίδια της Pfizer είχε παρατηρηθεί από τις 17 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ (εδώ), όμως η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δεν είχε συστήσει έκτη δόση ανά φιαλίδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...