239
Το σήμα της Credit Suisse μπροστά στο ελβετικό Κοινοβούλιο, την Κυριακή | REUTERS/Denis Balibouse

Ελβετία: Η UBS «συμφώνησε» να αγοράσει την Credit Suisse για δύο δισ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2023, 19:22
Το σήμα της Credit Suisse μπροστά στο ελβετικό Κοινοβούλιο, την Κυριακή
|REUTERS/Denis Balibouse

Ελβετία: Η UBS «συμφώνησε» να αγοράσει την Credit Suisse για δύο δισ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2023, 19:22

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse για δύο δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Νωρίτερα, το Bloomberg News είχε μεταδώσει ότι η Credit Suisse απέρριψε προηγούμενη πρόταση να εξαγοραστεί από την UBS προς ένα δισ. δολάρια, γιατί θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Οι εκπρόσωποι των δύο τραπεζών συναντήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας στη Βέρνη.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε την Κυριακή την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές τη Δευτέρα.

Η εξαγορά της Credit Suisse απειλεί να προκαλέσει απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για αυτό, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αυτός.

Η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ήρθε το Σάββατο σε επαφή με την Credit Suisse και ότι η προτεινόμενη ομάδα κρούσης θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το διοικητικό ποροσωπικό και συνδικαλιστές. «Υπάρχει ένα τεράστιο διακύβευμα για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της CS στην Ελβετία και επομένως για την εθνική μας οικονομία», τόνισε.

Το άλλο σενάριο που εξέταζε η ελβετική κυβέρνηση, ήταν η πλήρης ή μερική κρατικοποίηση της CS.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...