445
Οι Ελβετοί εξετάζουν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ελβετία: Αγώνας δρόμου για λύση στην κρίση της Credit Suisse πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2023, 12:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/03/2023, 17:24
Οι Ελβετοί εξετάζουν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ελβετία: Αγώνας δρόμου για λύση στην κρίση της Credit Suisse πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2023, 12:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/03/2023, 17:24

Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία για τη διάσωση της Credit Suisse και την αποφυγή μεγάλης οικονομικής καταστροφής.

Η ελβετική κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse Group AG από την UBS AG.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για απόρριψη από πλευράς Credit Suisse της πρότασης εξαγοράς από την UBS και την ελβετική κυβέρνηση να εξετάζει την πλήρη ή την μερική κρατικοποίηση της CS.

Το ελβετικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις.

Η UBS, η Credit Suisse και η ελβετική ρυθμιστική αρχή τραπεζών Finma βιάζονταν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία συγχώνευσης την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στις διαπραγματεύσεις έχουν αναμειχθεί και οι αμερικανικές αρχές που συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ελβετικές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Η τράπεζα UBS Group AG επιδιώκει να λάβει κρατικές εγγυήσεις ύψους περίπου έξι δισ. δολαρίων για μια πιθανή εξαγορά της Credit Suisse.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και το ποσό αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς εξετάζονται ακόμη πολλά σενάρια.

Οι εγγυήσεις θα κάλυπταν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και τα πιθανά δικαστικά έξοδα, σύμφωνα με το Reuters.

Ομως, οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης εμπιστοσύνης στην Credit Suisse συναντούν σημαντικά εμπόδια. Εάν οι δύο τράπεζες συγχωνευτούν, ενδέχεται να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας, είπε χαρακτηριστικά μία πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να παρουσιάσουν μια λύση για την Credit Suisse πριν να ανοίξουν ξανά οι αγορές, την Δευτέρα. Δεδομένης όμως της πολυπλοκότητας που συνεπάγεται η ένωση δύο τραπεζικών γιγάντων, οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες.

Η Credit Suisse, η UBS και η ελβετική κυβέρνηση δεν έχουν σχολιάσει προς το παρόν τις πληροφορίες.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και την μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Εξάλλου, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse.

Η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ήρθε το Σάββατο σε επαφή με την Credit Suisse και ότι η προτεινόμενη ομάδα κρούσης θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το διοικητικό ποροσωπικό και συνδικαλιστές.

«Υπάρχει ένα τεράστιο διακύβευμα για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της CS στην Ελβετία και επομένως για την εθνική μας οικονομία», τόνισε.

Πάντως, το μεσημέρι της Κυριακής το Bloomberg μετέδωσε ότι η Credit Suisse απορρίπτει την προσφορά της UBS.

Επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση, το Bloomberg News έγραψε ότι η Credit Suisse ανθίσταται στην πρόταση γιατί θεωρεί ότι ένα δισ. δολάρια που προσφέρει η UBS είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία, οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...