325
Πολεμικό αεροσκάφος F-35A της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας | EPA/JIJI PRESS JAPAN

Ελβετία: Διχασμός και δημοψήφισμα για την αγορά 36 F-35

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2022, 16:12
Πολεμικό αεροσκάφος F-35A της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας
| EPA/JIJI PRESS JAPAN

Ελβετία: Διχασμός και δημοψήφισμα για την αγορά 36 F-35

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2022, 16:12

Σε δημοψήφισμα θα προχωρήσει η Ελβετία, μετά από προσπάθειες ακτιβιστών, σχετικά με την αγορά ή όχι 36 μαχητικών F-35Α από τις ΗΠΑ, κάτι που περιπλέκει την επιχείρηση για την αναβάθμιση των ελβετικών ενόπλων δυνάμεων και απειλεί να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Ελβετία είναι μία από τις 15 χώρες που έχουν συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την αγορά των τζετ της Lcockheed Martin, αλλά η απόφασή συνάντησε πολλές αντιρρήσεις στο εσωτερικό της χώρας, που κρατά ουδέτερη σχέση στην εξωτερική της πολιτική, όπως σημειώνουν οι Financial Times.

Η κυβέρνηση είχε επιλέξει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, τα οποία θα κοστίσουν 6,1 δισ. δολάρια, έναντι του Super Hornet της Boeing, του Rafale της Dassault και το Eurofighter Typhoon της Airbus.

Η αναβάθμιση των ελβετικών ενόπλων δυνάμεων είχε αποφασιστεί σε δημοψήφισμα του 2020 (συνηθισμένος τρόπος λήψης αποφάσεων στην Ελβετία), στο οποίο δεν είχε διευκρινιστεί ο τύπος των αεροσκαφών.

Τώρα συγκεντρώθηκαν συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 100.000 υπογραφές για το θέμα, και έτσι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε ορίσει δημοψήφισμα και να κάνει σεβαστό το αποτέλεσμά του. Η ημερομηνία διεξαγωγής δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Η Βέρνη έχει χρόνο μέχρι τον Μάρτιο για να ολοκληρώσει το συμβόλαιό της με τη Lockheed, γεγονός που της ασκεί πιέσεις.

«Πρόκειται για παρανόηση του λαϊκού δικαίου, αν όχι κατάχρησή του», ανέφερε ο Τιερί Μπουρκάρ, επικεφαλής του φιλελεύθερου FDP της Ελβετίας, που υποστηρίζει τη σύμβαση της Lockheed.

Οι επικριτές της συμφωνίας, ανάμεσά τους οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η Ομάδα για μία Ελβετία χωρίς Στρατό, θεωρούν ότι οι τιμές του F-35 υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές των ανταγωνιστικών αεροσκαφών, το χαρακτηρίζουν «πολυτελές τζετ» που υπερβαίνει τις ανάγκες της Ελβετίας και κατηγορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι παρασύρθηκε από τις ΗΠΑ.

Έγγραφα που διέρρευσαν  τον Ιούλιο στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Ελβετίας, SRF, αποκάλυψαν ότι οι γαλλικές αρχές είχαν ασκήσει έντονη πίεση για να κερδίσουν το συμβόλαιο για το Rafale της Dassault, υποσχόμενοι στη Βέρνη δισ. ευρώ σε φορολογικές εκπτώσεις και βοήθεια σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες σε περίπτωση που παραιτηθούν από το F-35.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...