503
|

Συνεντεύξεις πίσω από τα κάγκελα

Συνεντεύξεις πίσω από τα κάγκελα

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Πόσοι το ξέρετε; Πόσοι νοιάζεστε; Πόσοι από σας που διαβάζετε αυτό το κομμάτι έχετε ακούσει το κουδουνάκι κινδύνου που εκπέμπει ένας εξαρτημένος άνθρωπος; Πόσοι γνωρίζετε ένας απ’ αυτούς; Την οικογένειά τους; Τους φίλους τους;
Δε γράφω κάτι πρωτότυπο σήμερα. Κάτι εντυπωσιακά ελκυστικό. Για ναρκωτικά θέλω να μιλήσω και, κυρίως, για ανθρώπους που προσπαθούν να τα κόψουν. Μαχαίρι. Χωρίς υποκατάστατα.

Εδώ και 6 μήνες πηγαίνω εθελοντικά 1-2 φορές την εβδομάδα στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στην πτέρυγα όπου η θεραπευτική κοινότητα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. – Εν Δράσει, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα, ανοίγει την πόρτα της σε γυναίκες που θέλουν να απεξαρτηθούν, να ξαναποκτήσουν τη φωνή που έχασαν μέσα στα χρόνια της πρέζας, της εξάρτησης, της καθημερινής βόλτας δίπλα στο θάνατο.
Αυτές οι γυναίκες θεραπεύονται, εκπαιδεύονται, καταρτίζονται, εντάσσονται σε ομάδες εργασίας και ονειρεύονται ένα καθαρό αύριο, μακριά από ουσίες. Κι όλα αυτά μέσα στο περιβάλλον της φυλακής που, προφανώς, καθόλου δεν ευνοεί τέτοιες προσπάθειες.

Γενάρη μήνα ξεκινήσαμε να φτιάξουμε ραδιοφωνικές εκπομπές. Μαζί. Από τότε μέχρι σήμερα κάμποσες κοπέλες σταμάτησαν την προσπάθεια. Δεν άντεξαν τη στέρηση. Δεν κατάφεραν να ξεκολλήσουν από την εξάρτηση του μυαλού πρωτίστως και του σώματος δευτερευόντως. Άλλες, από αυτή την πρώτη ομάδα, αποφυλακίστηκαν και συνεχίζουν το πρόγραμμά τους μακριά από τα κάγκελα του Κορυδαλλού. Μερικές μετατάχτηκαν σε άλλες φυλακές. Τις έχασα, κι αυτό με στενοχώρησε. Στην κόντρα, μου έδωσε χαρά το γεγονός ότι μπήκαν νέες γυναίκες στην ομάδα. Στη διαδικασία. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές κουλτούρες, με διαφορετικό παρελθόν και παράλληλο μέλλον. Για όλες. Ελλάδα, Ρουμανία, Πολωνία, Νιγηρία, Αλβανία, Φιλιππίνες, Βουλγαρία, Γερμανία. Σαν κολλάζ οι χώρες προέλευσής τους. Και τα προβλήματα τους. Και η θέλησή τους να προσπαθήσουν να αλλάξουν. Η κάθε μια μόνη της και όλες μαζί.
Γιατί σας τα γράφω όλα αυτά;

Γιατί αυτές οι γυναίκες έκαναν μια τρελή σκέψη πριν από 2 μήνες περίπου: να καλέσουν τους ανθρώπους, οι ιδιότητες των οποίων τις αφορούν άμεσα, και να τους πάρουν συνέντευξη. Μέσα στις Φυλακές. Έψαξαν, βρήκαν υλικό, έγιναν ομάδες, θύμωσαν, συγκινήθηκαν, συντονίστηκαν και τα κατάφεραν!
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η προσπάθεια αυτών των γυναικών βρίσκει αντίκρισμα σε 4 ημίωρες συνεντεύξεις που οι ίδιες πήραν, μέσα στις Φυλακές Κορυδαλλού, από τα 4 «Δ» της ζωής μας: Δήμαρχος, Δημοσιογράφος, Δικαστής και Δάσκαλος. Η φωνή τους ακούγεται καθαρή και οι ερωτήσεις τους δε χαρίζονται σε κανέναν.

Ο «Αθήνα 9.84» φιλοξενεί αυτές τις εκπομπές, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι:
– 9 κ’ τέταρτο, καλεσμένος ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας 
  Ελλάδας κ. Κομνηνός Μαντάς
– 10 κ’ τέταρτο, ο Δήμαρχος Αθήνας κ. Γιώργος Καμίνης
– 11 κ’ τέταρτο, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Δημήτρης Τρίμης
–  1 κ’ τέταρτο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά
    κ. Απόστολος Ζαβιτσάνος

Τα κορίτσια τα κατάφεραν. Δούλεψαν σκληρά και έφτασαν στο στόχο τους. Γιατί έτσι κάνουν. Βάζουν στόχους. Καθημερινούς, εβδομαδιαίους, μακροπρόθεσμους. Και, εύκολα ή δύσκολα, τους πετυχαίνουν. Σας προσκαλώ να τις ακούσετε γιατί αξίζει τον κόπο. Εκείνες αξίζουν τον κόπο. Αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Κι αν δεν τους τη χρωστάει η ζωή, τους την οφείλουμε όλοι εμείς οι …«καθαροί».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News