391
|

Η ανατομία της ανεργίας

Μανόλης Γαλενιανός Μανόλης Γαλενιανός 23 Σεπτεμβρίου 2013, 00:14

Η ανατομία της ανεργίας

Μανόλης Γαλενιανός Μανόλης Γαλενιανός 23 Σεπτεμβρίου 2013, 00:14

Το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στους 1.350.435, μειωμένος κατά 4.800 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα την τριμηνιαία Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως σε εποχικούς παράγοντες καθώς, λόγω τουρισμού, η ανεργία τείνει να πέφτει το καλοκαίρι, ενώ μετά την εποχική προσαρμογή τους τα ίδια στοιχεία δείχνουν άνοδο της ανεργίας.

Πέρα από την αύξηση της ανεργίας, είναι πολύ ανησυχητική η παραμονή 900.000 ανθρώπων (τα δύο τρίτα των ανέργων) εκτός εργασίας πάνω από έναν χρόνο. Καθώς η απουσία από την εργασία οδηγεί στην απώλεια δεξιοτήτων και επαφής με τον εργασιακό χώρο, η επανένταξη στην απασχόληση είναι πολύ δυσκολότερη για τους μακροχρόνια ανέργους. Αυτές οι αντιξοότητες δεν θα υποχωρήσουν εύκολα ακόμα και όταν αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.

Η ανεργία των νέων 15-29 ετών φτάνει το 50%, ποσοστό τουλάχιστον διπλάσιο από τις άλλες ηλικίες. Τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων, όμως, τον συναντούμε στην ηλικιακή ομάδα 30-44.

Η αιτία που στους νέους ο αριθμός των ανέργων είναι μικρότερος αλλά το ποσοστό ανεργίας μεγαλύτερο είναι η χαμηλότερη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού κατατάσσει κάθε άτομο άνω των 15 ετών σε μία απο τρεις κατηγορίες: απασχολούμενος, άνεργος, μη οικονομικά ενεργός. Οι απασχολούμενοι και οι άνεργοι αποτελούν το εργατικό δυναμικό καθώς συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, το ποσοστό ανεργίας δε είναι ο λόγος του αριθμού των ανέργων προς το εργατικό δυναμικό.

Πολλοί νέοι, όμως, ανήκουν στην τρίτη κατηγορία, συνήθως γιατί είναι μαθητές λυκείου ή φοιτητές και συνεπώς δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Όπως φαίνεται και στο επόμενο γράφημα, η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλή μέχρι τα 24 και αυξάνεται απότομα μετά τα 25.

Άρα για τους νέους 15-29 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλότερο, όχι επειδή ο αριθμός των ανέργων είναι μεγαλύτερος (μεγαλύτερος αριθμητής) αλλά επειδή η συμμετοχή στην αγορά εργασίας είναι χαμηλότερη λόγω σπουδών (μικρότερος παρονομαστής). Αυτή η παρατήρηση ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και απλώς σημαίνει ότι τα ποσοστά ανεργίας των νέων πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.

Πάντως, όσον αφορά την αγορά εργασίας, οι σπουδές παραμένουν μια καλή επένδυση, ιδίως σε καιρό κρίσης. Το ποσοστό ανεργίας για τους αποφοίτους ΑΕΙ είναι 10 μονάδες χαμηλότερο από όλες τις υπόλοιπες ομάδες, διαφορά η οποία ήταν πολύ μικρότερη πριν από το 2009.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News