1271
O Πρωθυπουργός, μιλώντας την πρώτη ημέρα του 24ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ | Nikos Libertas / SOOC

Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με τη «βαριά βιομηχανία»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2016, 23:05
O Πρωθυπουργός, μιλώντας την πρώτη ημέρα του 24ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ
|Nikos Libertas / SOOC

Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με τη «βαριά βιομηχανία»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2016, 23:05

Τον ρόλο και τη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Μάλιστα είχε και ανταλλαγή «πυρών» με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, για το θέμα της υπερφορολόγησης του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά την Οικονομία, είπε ότι η ολοκλήρωση της Αξιολόγησης σημαίνει πως η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια εποχή ανάπτυξης. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει χώρα σταθερότητας και ασφάλειας και ότι «η αβεβαιότητα μπορεί να δώσει τη θέση της στη σταθερότητα». «Με τη συμφωνία, το χρέος της Ελλάδας γίνεται de facto υπόθεση και των Ευρωπαίων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα:

«Υπολογίζουμε ότι με τη δόση, το ΕΣΠΑ ότι θα πέσουν συνολικά πάνω από 10 δισ. στην πραγματική οικονομία που από μόνο του είναι δυνατό να αποτρέψει τις προβλέψεις για ύφεση φέτος. Είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να κλείσουμε θετικά το 2016 και να πάμε σε ανάπτυξη 2017 σε ποσοστό 2,7%. Τώρα είναι ανάγκη να ανοίξουμε συζήτηση για αναπτυξιακό μοντέλο γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η διαβούλευση του αναπτυξιακού νόμου.

Προχωρούμε σε δημιουργία αναπτυξιακού ταμείου. Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες και με ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες. Και ήδη γίνονται δεκτές στα προγράμματα ποσοτικές διευκόλυνσης και μέσα στο καλοκαίρι θα μετέχουν στα προγράμματα της ΕΚΤ.

Προχωράμε άμεσα και στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Αυτό θα θωρακίσει το αναγεννημένο τραπεζικό μας σύστημα. Υπερδανεισμένες επιχειρήσεις θα μπουν να κάνουν καλύτερη αναδιάρθρωση δανείων. Γίνεται πιο ενεργή η παρέμβαση της ΕΤΕΠ», σημείωσε.

Επίσης, τόνισε ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν λόγω της επικείμενης συμφωνίας για το χρέος, την οποία χαρακτήρισε ευρύτερης σημασίας για το μέλλον της ΕΕ και προπομπό του ευρωομολόγου. «Το πιο σημαντικό είναι η συζήτηση που θα καταλήξει στις 24/5 για το χρέος. Η συμφωνία έχει σημαντικές προεκτάσεις στην οικονομία. Η συμφωνία το χρέος γίνεται de facto υπόθεση των Ευρωπαίων. Η συζήτηση καθιστά το Grexit μια κούφια πράξη. Η έμμεση εγγύηση από τους εταίρους μας ότι το δάνειο είναι βιώσιμο αποτελεί ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο και ας μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν. Είναι μια πάγια επιδίωξη κι άλλων ωρών. Είμαστε στον προάγγελο μιας εξέλιξης σημαντικής για το όλο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η ολοκλήρωση θα συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε.

Απάντησε και στις αιτιάσεις για δυσμενή διεθνή εικόνα της χώρας και για την υπερφορολόγηση του κλάδου, του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη λέγοντας ότι: «Να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο του τουρισμού που εργάζεται στις υπηρεσίες τις πιο βαριάς βιομηχανίας τού τόπου μας. Αποτέλεσε πηγή αισιοδοξίας για την αντοχή της οικονομίας και θα είναι και πάλι αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική, για τη χώρα μας. Εγγύηση για ασφάλεια, περιβάλλον σταθερότητας. Η χώρα θα παραμείνει ως χώρα ασφάλειας. Μετά και τη συζήτηση για το χρέος η αβεβαιότητα δίνει τη θέση της στη σταθερότητα. Μπαίνει η χώρα σε νέα εποχή.

Οι προκλήσεις μάς υπερβαίνουν. Ζούμε στην ομορφότερη γωνιά της Μεσογείου, που είναι, όμως, ταραγμένη. Σε αυτό το περιβάλλον έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να αποτελεί σημείο αναφοράς ως σημείο σταθερότητας και ασφάλειας. Αυτό δεν είναι ένα γεγονός που ήλθε τυχαία. Το πετύχαμε με την επιμονή μας σε αρχές και πιστεύοντας σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Εχουμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα που μας υπερβαίνει. Η στάση μας ήταν στάση ευθύνης, ανέδειξε τις αξίες που διέπουν την κοινωνία μας. Η χώρα μας φιλοξενεί 30 εκατομμύρια τουρίστες και προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες κατατρεγμένους. Η φιλοξενία δεν είναι στερεότυπο που ζητά εξαργύρωση.

Οι εύλογες ανησυχίες των ανθρώπων του τουρισμού μπορούν να κατασιγάσουν. Γίνεται μια προσπάθεια για εκκένωση λιμανιού Πειραιά. Ενισχύσαμε την παρουσία μας σε εκθέσεις στη Ρωσία και λύνουμε άμεσα προβλήματα που προκύπτουν με τις εκδόσεις θεωρήσεων.

Οι εξελίξεις στην περιοχή ανοίγουν νέες ευκαιρίες.

Προχωρούμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Το έτος Ελλάδας-Ρωσίας δίνει λαβές για επέκταση. Εχουμε εντάξει πολλά σχέδια υποδομών τουριστικού ενδιαφέροντος στο πακέτο Γιούνκερ και πολλά έργα στο ΕΣΠΑ.

Συνδυασμός των εμπλεκόμενων μερών για τη συνεργασία. Αυτό επιδιώκουμε.

Οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό, ανεξάντλητες. Το κλείσιμο της Αξιολόγησης δίνει το πλαίσιο σταθερότητας. Θα συμμεριστώ τον προβληματισμό για τη λήψη κάποιων μέτρων που λήφθηκαν με την πίεση της ανάγκης να κλείσει την Αξιολόγηση.

Υπάρχει, όμως, μια αντίφαση, κύριε πρόεδρε. Είπατε, “να κλείσει η Αξιολόγηση”. Τότε, όμως, να είσαι έτοιμος να μοιραστείς κι ένα μέρος του βάρους. Οι απαιτήσεις των εταίρων ήταν σε όλους μας γνωστές. Υπήρξε η ορθή συνεισφορά για αύξηση εισφορών. Δε θα πάει χαμένη. Τώρα που μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο σταθερότερης πορείας».

Τέλος, αμφισβήτησε τις απαισιόδοξες προβλέψεις για τον τουρισμό… βάζοντας στοίχημα για την πορεία του το 2016 με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη. «Οι αυξήσεις στις αφίξεις είναι 10%. Αν κάνω λάθος να βάλουμε ένα στοίχημα. Το πρώτο τετράμηνο ξεκίνησε ίσως νωρίτερα. Αυτά τα μέτρα δεν τα είπαμε εμείς. Η απαίτηση ήταν να πάει το ΦΠΑ στη διαμονή στο 23%.

Και τώρα η αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ έγινε για να αποφύγουμε την αύξηση των τιμολογίων του νερού και ρεύματος. Ολοι καταλαβαίνετε τις επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου, ειδικά για τον τουρισμό.

Τέλος διανυκτέρευσης

Για το τέλος διανυκτέρευσης, επεσήμανε ότι μετατίθεται η εφαρμογή του στο 2018, ενώ υποστήριξε πως, ο ΦΠΑ στη διαμονή προοριζόταν στο 23%, «αν η κυβέρνηση δεχόταν χωρίς διαπραγμάτευση τις προτάσεις των δανειστών».

«Παρά την επιμονή των δανειστών, καταφέραμε να μεταθέσουμε την εφαρμογή του στο 2018 αντί για φέτος. Και είναι νομίζω αυτό σημαντικό, για να κάνουν οι tour operators τους απαραίτητους σχεδιασμούς, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το 2016 και το 2017», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

ÃÅÍÉÊÇ ÓÕÍÅËÅÕÓÇ ÔÏÕ ÓÕÍÄÅÓÌÏÕ ÅËËÇÍÉÊÙÍ ÔÏÕÑÉÓÔÉÊÙÍ ÅÐÉ×ÅÉÑÇÓÅÙÍ (ÓÅÔÅ) ÏÌÉËÉÁ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁËÅÎÇ ÔÓÉÐÑÁ
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης (Μπαλτάς Κώστας / IntimeNews)

Καρφιά Ανδρεάδη για υπερφορολόγηση

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης άσκησε δριμεία κριτική για την επιβολή φόρων στον κλάδο που κινδυνεύουν να τον κάνουν μη ανταγωνιστικό, αλλά και για απώλεια ευκαιριών. «Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια μοναδική γεωπολιτική συγκυρία. Τα 3 δισ. του εσωτερικευμένου τουρισμού έγιναν 1,5 δισ. κι αυτό πόνεσε. Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις από όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Ζούμε το 7ο φορολογικό νομοσχέδιο τα τελευταία χρόνια. Μείωση 8% ο δείκτης του κύκλου παροχής υπηρεσιών στον τουρισμό. Αυξάνουμε το μη μισθολογικό κόστος. Το συνολικό κόστος εργατικό όχι οι μισθοί είναι το μεγαλύτερο.

Υπάρχουν σημάδια κόπωσης το πρώτο τετράμηνο του 2016. Δεν έχει παγιωθεί βέβαια. Οι απώλειες θα φανούν σταδιακά. Ο τομέας θα σταματήσει να βοηθάει την ανάκαμψη.

Χρειαζόμαστε την εξωστρέφεια, την υγιή επιχειρηματικότητα.

Μετά από 7 χρόνια ύφεσης θα πρέπει να δούμε την επιχειρηματικότητα να επιβραβεύεται. Ο αναπτυξιακός να μην έχει πλαφόν να ενσωματώσει όρους της αγοράς. Να κάνει η πολιτεία το καθήκον της», σημείωσε.

20160512202358_img_70951463079485
Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού μιλώντας για μια «εθνική υπόθεση» (Nikos Libertas / SOOC)

Κουντουρά: Αισιοδοξία για την πορεία του έτους

Για εθνική υπόθεση έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, αναφερόμενη στον τουρισμό και εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία του κλάδου. Μάλιστα, αποκάλυψε πως τον τελευταίο χρόνο έχουν υποβληθεί στο υπουργείο 160 επενδυτικές προτάσεις για τη δημιουργία ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών. Η κυρία Κουντουρά ανέφερε πως η Ελλάδα είναι ο πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας πως οι νέες τουριστικές επενδύσεις είναι απόλυτη προτεραιότητα, προβλέποντας πως τη φετινή χρονιά, αν όλα πάνε καλά, θα κλείσουμε με ένα νέο ρεκόρ.

Η ίδια σημείωσε ότι στους στόχους της πολιτικής είναι, μεταξύ άλλων, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η προώθηση εναλλακτικών προορισμών, το άνοιγμα νέων αγορών, η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, η στήριξη του εσωτερικού κοινωνικού τουρισμού, η ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας, η ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης, κ.α. Η υπουργός ανέφερε, επίσης, πως δημιουργείται διεύθυνση για τον θεματικό τουρισμό σε 7 κατηγορίες, όπως τον θρησκευτικό και τον ιαματικό τουρισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...