370
Μια σκηνή από τον Ιούλιο του 2015: κόσμος να περιμένει στην ουρά έξω από την τράπεζα για να κάνει ανάληψη λίγων χρημάτων | Alexandros Michailidis / SOOC

Προς άρση των capital controls για το «νέο» χρήμα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2016, 14:43
Μια σκηνή από τον Ιούλιο του 2015: κόσμος να περιμένει στην ουρά έξω από την τράπεζα για να κάνει ανάληψη λίγων χρημάτων
|Alexandros Michailidis / SOOC

Προς άρση των capital controls για το «νέο» χρήμα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2016, 14:43

Θα είναι μια ακόμη πράξη για τη υιοθέτηση ενός «διπλού» νομίσματος: του ευρώ πριν από τα capital controls και του ευρώ μετά τα capital controls, του ευρώ που «εγκλωβίστηκε» στο ελληνικό  τραπεζικό σύστημα την 28η Ιουνίου 2015 και του ευρώ που κυκλοφορούσε και συνεχίζει να κυκλοφορεί έξω από αυτό. Παράγοντες των Βρυξελλών προτείνουν, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την υιοθέτηση διαφοροποιήσεων στη «μεταχείριση» μεταξύ υφιστάμενου και νέου χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οπως εξηγούν οι αναλυτές «θα έπρεπε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ νέου και παλαιού χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο, στο παρελθόν.

Η διαφοροποίηση αυτή επί της ουσίας θα έθετε εκτός κεφαλαιακών περιορισμών οποιαδήποτε νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων.

Αντίστοιχα, θα υποβοηθούσε τη λειτουργία σειράς επιχειρήσεων, με αιχμή τον τουριστικό κλάδο, και θα τερμάτιζε πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της ευρωζώνης.

Και ενδεχομένως, λένε κάποιοι απαισιόδοξοι, να επεκτείνουν χρονικά το καθεστώς των capital controls για το «παλαιό» χρήμα.

Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα χρονολογείται από 28.6.2015 λόγω τραπεζικής αργίας και τυπικώς από 18.07.2015, αν και έκτοτε υπήρξε μερική χαλάρωση, σε επιμέρους πτυχές τους.

Βάσει του καθεστώτος που υφίσταται σήμερα, εφόσον υπάρξει κεφαλαιακό έμβασμα από το εξωτερικό και πιστωθεί στην Ελλάδα, αυτό μπορεί είτε να επανεξαχθεί, είτε να γίνει ανάληψη του σε ποσοστό έως 10%.

Να σημειωθεί ότι στα μέσα Μαρτίου, υπήρξε μια νέα μικρή χαλάρωση στα capital controls που είχε προφανή στόχο να επαναφέρει στις συναλλαγές μέρος της «σκιώδους» ρευστότητας (δηλαδή των εκτός τραπεζικού συστήματος χρημάτων) και όχι τις ήδη υπάρχουσες καταθέσεις.

Πρόθεση της κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως υποστήριζαν τότε τραπεζικοί κύκλοι ήταν να προωθήσει πάση θυσία αυτό το εγχείρημα σε συνάρτηση με την πρόοδο της αξιολόγησης.

Η επόμενη φάση χαλάρωσης των capital controls θα αφορά την αυτόνομη (και όχι σε συνδυασμό με την αποπληρωμή δανείου) πράξη «σπασίματος» προθεσμιακών καταθέσεων και κυρίως την διεύρυνση της δημιουργίας «νέου χρήματος» που δεν θα υφίσταται τους περιορισμούς των capital controls. Οπως, εξάγεται τώρα από πήγες των Βρυξελλών.

ΥΓ. Την Παρασκευή, μία ημέρα μετά τη διαρροή της πρότασης από την Κομισιόν, έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται όντως να εξαιρέσει τις νέες καταθέσεις από τα capital controls. Η εξαίρεση θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...