288
Μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτησιών στο κέντρο του Αμστερνταμ είναι στα χέρια επενδυτών | REUTERS/Piroschka van de Wouw//File Photo

Αμστερνταμ: Τα ακίνητα θα είναι πρώτα για κατοικίες και μετά για εκμετάλλευση

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2021, 10:45
Μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτησιών στο κέντρο του Αμστερνταμ είναι στα χέρια επενδυτών
|REUTERS/Piroschka van de Wouw//File Photo

Αμστερνταμ: Τα ακίνητα θα είναι πρώτα για κατοικίες και μετά για εκμετάλλευση

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2021, 10:45

Στο Αμστερνταμ -αλλά φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο την ολλανδική πόλη- υπάρχει πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες, ειδικά με αυτές που είναι μέσης αξίας, οι οποίες συχνά είναι και αυτές που αναρτώνται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης.

Οταν η διαθέσιμη «δεξαμενή» κατοικιών διατίθεται σε ενοικιαστές του Σαββατοκύριακου ή προς ενοικίαση για εξωπραγματικά ποσά, τότε η παρέμβαση από τα πάνω, τον δήμο ή και το κράτος, μοιάζει η μόνη λύση για να αρθεί το αδιέξοδο.

Η λύση που εφαρμόζουν οι Αρχές στο Αμστερνταμ είναι να ζητούν από όσους αγοράζουν κατοικίες αξίας μέχρι και 512.000 ευρώ να μένουν σε αυτές για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Το μέτρο θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο, αν πάντως ψηφιστεί εγκαίρως, πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.

Η πόλη, όπως γράφουν οι Times, είναι η πρώτη που εφαρμόζει έναν νόμο, ο οποίος πάντως αφορά τις νέες αγορές και όχι όσες κατοικίες ήδη ενοικιάζονται.

Αυτό που συνέβαινε ως σήμερα ήταν να αγοράζουν επενδυτές τις κατοικίες και στη συνέχεια να τις ενοικιάζουν με πολύ υψηλά ενοίκια, ως και 2.000 ευρώ το μήνα, ποσό απλησίαστο για τον μέσο κάτοικο. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 30% των ακινήτων προς κατοικία στο Αμστερνταμ ανήκει σε επενδυτές και όχι σε όσους ζουν σε αυτά.

Πριν από μία δεκαετία εγκαταλείφθηκαν οι σχετικοί περιορισμοί και έτσι οι ιδιοκτήτες είναι πρακτικά ελεύθεροι να χρεώσουν όσο θέλουν – ή μάλλον όσο μπορεί να αντέξει η αγορά.

Μέσα στην πανδημία τα νοίκια στο Αμστερνταμ ανέβηκαν κατά 18%, μια εκρηκτική άνοδος που δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, αναφέρει ακόμη η βρετανική εφημερίδα.

Παρόμοια μέτρα εξετάζουν και άλλες μεγάλες πόλεις στην Ολλανδία, το Ρότερνταμ, η Ουτρέχτη, η Χάγη και το Χρόνιγκεν, αλλά με δικά τους όρια για το ποσό ή τη χρονική διάρκεια δέσμευσης. Γίνονται μάλιστα εκκλήσεις να επεκταθεί το μέτρο σε όλη την Ολλανδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...