484
Η Μονμάρτρη, μία από τις δημοφιλέστερες γειτονιές για τους χρήστες του Airbnb στο Παρίσι | EPA/IAN LANGSDON

Γαλλία: Μέτωπο κατά της Airbnb από δημάρχους μεγάλων πόλεων

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2021, 22:10
Η Μονμάρτρη, μία από τις δημοφιλέστερες γειτονιές για τους χρήστες του Airbnb στο Παρίσι
|EPA/IAN LANGSDON

Γαλλία: Μέτωπο κατά της Airbnb από δημάρχους μεγάλων πόλεων

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2021, 22:10

Ανεπιθύμητη είναι η Airbnb στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, καθώς οι δήμαρχοι λαμβάνουν μέτρα εναντίον της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σειρά γαλλικών πόλεων έχει επιβάλει νέους περιορισμούς κατά των Airbnb, Abritel και Booking.com με πρωταγωνιστή το Παρίσι.

«Λόγω της Covid έχουμε πλέον στοιχεία ότι το Airbnb επηρεάζει αρνητικά τη στέγη στο Παρίσι», είπε ο Ιαν Μπροσά, υπεύθυνος στέγης του δήμου της γαλλικής πρωτεύουσας. Αλλωστε, η δήμαρχος Αν Ινταλγκό έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Airbnb από πέρυσι.

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις είναι «πιο ευτυχισμένες», τώρα που ο κορονοϊός έχει αδειάσει μεγάλα τμήματά τους από τους τουρίστες και θέλουν να κρατήσουν την Airbnb μακριά, όπως γράφει το Politico.

Στροφή στην ύπαιθρο

Για αυτό και η εταιρεία, στη Γαλλία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της, στρέφει την προσοχή της στην γαλλική επαρχία, όπου οι δήμαρχοι την δέχονται με… ανοικτές αγκάλες, σε αντίθεση με τις μεγάλες πόλεις. Ηδη το φετινό καλοκαίρι, η πλατφόρμα έχει το 45% των κρατήσεών της στη Γαλλία, σε μικρά μέρη, ενώ το 2019, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 24%.

Την Πέμπτη, δικαστήριο του Παρισιού διέταξε την Airbnb να πληρώσει πρόστιμο 8 εκατ. ευρώ στον δήμο επειδή επέτρεπε σε σπίτια που δεν έχουν καταχωρηθεί στα αρχεία του δήμου, να διαφημίζονται στην πλατφόρμα. Την ίδια ημέρα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι όλοι οι ιδιοκτήτες που θέλουν να νοικιάζουν τα σπίτια τους στο Παρίσι, πρέπει να τα καταχωρήσουν επισήμως στη λίστα του δήμου, αλλιώς θα βγουν από την πλατφόρμα. Το ίδιο θα γίνει και σε άλλες γαλλικές πόλεις μέχρι το τέλος του έτους.

Ο γαλλικός νότος ανθίσταται

Τον Ιούνιο, τέσσερις πόλεις του γαλλικού νότου υιοθέτησαν μέτρα εναντίον της Airbnb γιατί αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα έλλειψης στέγης για τους κατοίκους.

Το Μονπελιέ είναι ένα από αυτά, που απαγόρεψε την διάθεση δύο διαφορετικών σπιτιών του ίδιου ιδιοκτήτη, ώστε να σταματήσει τη μαζική αγορά κατοικιών από ιδιώτες και εταιρείες.

Το ίδιο αποφάσισε και η Μασσαλία, ενώ η Νίκαια, που έχει δήμαρχο τον Κριστιάν Εστροζί, ορκισμένο εχθρό της Airbnb, θα βάλει όριο στις ενοικιάσεις για το καλοκαίρι, ώστε να αποφύγει τα πλήθη τουριστών. Αντίστοιχα μέτρα έλαβε και το Αιάκιο, η πρωτεύουσα της Κορσικής, ενώ στη Βρετάνη, η τουριστική πόλη του Σεν-Μαλό έχει βάλει όριο στον αριθμό των τουριστικών καταλυμάτων.

Δεν είναι όμως σίγουρο ότι όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα το φετινό καλοκαίρι ή θα φανούν από του χρόνου.

Περιορισμοί

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση, με εκτελεστικό της διάταγμα, έχει δυσκολέψει την μετατροπή εμπορικών χώρων, όπως γραφεία και αποθήκες σε τουριστικά καταλύματα. Από το 2015, 89.000 τετραγωνικά μέτρα στο Παρίσι, έχουν γίνει κατοικίες για τουρίστες ή ξενοδοχεία.

Το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί το φθινόπωρο να ψηφίσει τους νέους περιορισμούς που θα ισχύσουν το 2022. Η Ινταλγκό σχεδιάζει επίσης δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι κάτοικοι πόσες ημέρες τον χρόνο θα μπορούν να διατίθενται οι κατοικίες στους τουρίστες, καθώς και σε ποιες συνοικίες θα απαγορεύονται τα Airbnb.

Η κυβέρνηση πάντως, δεν επιθυμεί να μειώσει το διάστημα των 120 ημερών τον χρόνο, που μπορούν οι ιδιοκτήτες να ενοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...