325
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο παρακολουθεί τη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία, την περασμένη Τρίτη | EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Είναι άρρωστος ο Λουκασένκο; Το μυστήριο της «εξαφάνισής» του

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2023, 13:44
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο παρακολουθεί τη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία, την περασμένη Τρίτη
|EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Είναι άρρωστος ο Λουκασένκο; Το μυστήριο της «εξαφάνισής» του

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2023, 13:44

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είναι κυριολεκτικά εξαφανισμένος εδώ και μια εβδομάδα, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο της ελίτ.

Η τελευταία φορά που ο Λουκασένκο εμφανίστηκε δημοσίως ήταν στις 9 Μαΐου. Ο ίδιος δεν προσήλθε στους ετήσιους εορτασμούς της νεολαίας της χώρας, το περασμένο Σάββατο, 13 Μαΐου, πυροδοτώντας τις φήμες ότι είναι πολύ άρρωστος, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρόμαν Γκολοφτσένκο, διάβασε ένα μήνυμα από τον Λουκασένκο στην τελετή κατά την οποία οι νέοι ορκίζονται πίστη στη σημαία της χώρας, στην κεντρική πλατεία του Μινσκ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Λουκασένκο είχε εμφανιστεί στους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης της Σοβιετικής Ενωσης εναντίον της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ήταν εμφανώς αδύναμος και αδιάθετος και έφυγε πριν τελειώσουν οι εορτασμοί.

Ο Λουκασένκο επίσης δεν έκανε την παραδοσιακή ετήσια ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Το γραφείο του δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για τις φήμες αλλά ούτε και για την «εξαφάνισή» του.

Σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Euroradio, ο Λουκασένκο είναι σε μια κλινική στο Μινσκ, στην οποία νοσηλεύονται τα μέλη της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. Το ρωσικό site Podyom ανέφερε ότι ένα μέλος της Κάτω Βουλής, ο Κονσταντίν Ζατούλιν, είπε ότι ο Λουκασένκο «απλώς αρρώστησε και χρειάζεται ξεκούραση».

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant δημοσίευσε ένα άρθρο για την υγεία του Λουκασένκο, αναπαράγοντας τις υποθέσεις του αντιπολιτευόμενου Τύπου της Λευκορωσίας. Τα ΜΜΕ στη Ρωσία σπάνια δημοσιεύουν πληροφορίες για την υγεία των ηγετών της ίδιας της χώρας ή των συμμαχικών της χωρών.

Ο 68χρονος Λουκασένκο ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις ασφαλείας για να καταστέλλει τις διαδηλώσεις, ενώ τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ κλείνουν το ένα μετά το άλλο με δικαστικές αποφάσεις. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης φυλακίζονται και οι αντιφρονούντες φεύγουν μαζικά από τη χώρα.

Ο Λουκασένκο υποστηρίζεται από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και πέρυσι η Λευκορωσία επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα εδάφη της για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...