353
Το ντονέρ κεμπάπ μπορεί να παράγεται με ποικιλία υλικών και όχι με τα παραδοσιακά εδέσματα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι | Shutterstock

Εγκατάλειψε τη «μάχη» για το ντονέρ κεμπάπ η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2025, 20:17
Το ντονέρ κεμπάπ μπορεί να παράγεται με ποικιλία υλικών και όχι με τα παραδοσιακά εδέσματα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι
|Shutterstock

Εγκατάλειψε τη «μάχη» για το ντονέρ κεμπάπ η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2025, 20:17

Μια τουρκική προσπάθεια να υποχρεωθούν τα καταστήματα κεμπάπ στην ΕΕ να τηρούν αυστηρούς κανόνες σχετικά με τον τρόπο παρασκευής του ντονέρ κεμπάπ αποσύρθηκε.

Σύμφωνα με το BBC, εάν η απαίτηση να υπάρξει ετικέτα για «Παραδοσιακή Σπεσιαλιτέ» είχε γίνει δεκτή, θα είχαν επιβληθεί περιορισμοί στα είδη των υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Η γερμανική βιομηχανία κεμπάπ θα είχε ιδιαίτερα πληγεί, καθώς το κλασικό ντονέρ του δρόμου έχει εξελιχθεί με τα χρόνια ώστε να διαφέρει αρκετά από το αρχικό τουρκικό πρότυπο. Οι τουρκικές αρχές υποστήριξαν ότι το ντονέρ θα έπρεπε να θεωρείται εθνικό πιάτο που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω της μετανάστευσης των Τούρκων. Ομως γερμανοί αξιωματούχοι αντέτειναν ότι η δική τους εκδοχή του κεμπάπ έχει πλέον ενταχθεί στην εθνική τους κουζίνα.

Ο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος του κρέατος σε κάθετη σούβλα χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, σύμφωνα με την Τουρκική Διεθνή Ομοσπονδία Ντονέρ (Udofed), και το όνομα «ντονέρ» σχετίζεται με αυτή την τεχνική ψησίματος.

Η Udofed ζήτησε από την ΕΕ να επιβάλει ενιαίους κανόνες σε όλη την Ενωση, απαιτώντας:

  • το κρέας να προέρχεται από αγελάδα άνω των 16 μηνών, αρνί τουλάχιστον έξι μηνών ή από μπούτι και στήθος κοτόπουλου
  • να απαγορεύεται το κρέας μοσχαριού γάλακτος και γαλοπούλας
  • το κρέας να κόβεται σε πάχος 3-5 χιλιοστών
  • ο τύπος του μαχαιριού να ρυθμίζεται, ενώ και οι μαρινάδες να υπόκεινται σε κανόνες

Η γερμανική εκδοχή του κεμπάπ συχνά χρησιμοποιεί μοσχαρίσιο κρέας γάλακτος σε πίτα γεμάτη με λαχανικά, όπως κόκκινο λάχανο, τουρσιά, κόκκινα κρεμμύδια, και συνοδεύεται από σάλτσες – άρα μπορεί να θεωρηθεί μια ευρωπαϊκή εκδοχή του τουρκικού κλασικού πιάτου.

Αν η Udofed είχε προχωρήσει με την αίτηση, τότε μια ευρωπαϊκή βιομηχανία που κυριαρχείται από την τουρκική διασπορά θα είχε επηρεαστεί. Μόνο στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο τούρκοι πολίτες και σχεδόν άλλοι τόσοι τουρκικής καταγωγής.

Περίπου 60.000 άνθρωποι εργάζονται στη βιομηχανία, παράγοντας περίπου 400 τόνους κεμπάπ την ημέρα, σύμφωνα με την Ενωση Τούρκων Παραγωγών Ντονέρ στην Ευρώπη (ATDID). Οι ετήσιες πωλήσεις κεμπάπ αποφέρουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων τα 2,4 δισ. στη Γερμανία μόνο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Η τουρκική ομοσπονδία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι απέσυρε την αίτησή της στις 23 Σεπτεμβρίου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...