198
Αγροτικές εργασίες εν μέσω ξηρασίας σε χωράφι στη Γαλλία | REUTERS/Pascal Rossignol

ΕΕ: Νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων λόγω ξηρασίας και καύσωνα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 12:06
Αγροτικές εργασίες εν μέσω ξηρασίας σε χωράφι στη Γαλλία
|REUTERS/Pascal Rossignol

ΕΕ: Νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων λόγω ξηρασίας και καύσωνα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 12:06

Σαν να μην έφτανε ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει μειώσει δραματικά την παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών στον υπόλοιπο πλανήτη, στην Ευρώπη παρατηρείται μεγάλη μείωση της σοδειάς και άλλων πολύτιμων καλλιεργειών, όπως το καλαμπόκι, η σόγια και οι ηλίανθοι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπει μείωση της παραγωγής τους κατά 8%-9% λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας σε όλη την ήπειρο, κάτι που θα προκαλέσει νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Η σοδειά των δημητριακών στην Ευρώπη έχει επίσης μειωθεί κατά 2%.

Οπως αναφέρει ο Guardian, οι προμήθειες ηλιέλαιου και αραβόσιτου ήδη παρουσίαζαν μεγάλες ελλείψεις, καθώς η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ευρώπη, ο καύσωνας και η ξηρασία χτύπησαν την Ισπανία, τη νότια Γαλλία, την κεντρική και βόρεια Ιταλία, την κεντρική Γερμανία, τη βόρεια Ρουμανία και την ανατολική Ουγγαρία.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση της ΕΕ, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες συνέπεσαν με την περίοδο ανθοφορίας πολλών φυτών και τα υδάτινα αποθέματα σε πολλές περιοχές είναι πολύ χαμηλά για να καλύψουν τη ζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του πολέμου έχουν αυξηθεί οι τιμές καυσίμων και λιπασμάτων (στα οποία επίσης παρουσιάζονται ελλείψεις). Η Ουκρανία αναμένει επίσης μείωση της σοδειάς και την επόμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...