504
O Ερντογάν παρακολούθησε τον περασμένο Ιούνιο στη Σμύρνη μια αποβατική άσκηση για την κατάληψη νησιού | CreativeProtagon / Reuters

Economist: Πιθανολογεί κίνηση Ερντογάν σε ελληνικό νησί το 2023

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 15:24
O Ερντογάν παρακολούθησε τον περασμένο Ιούνιο στη Σμύρνη μια αποβατική άσκηση για την κατάληψη νησιού
|CreativeProtagon / Reuters

Economist: Πιθανολογεί κίνηση Ερντογάν σε ελληνικό νησί το 2023

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 15:24

Μια περίεργη αναφορά σε πιθανή απόπειρα κατάληψης ελληνικού νησιού από την Τουρκία το 2023 περιλαμβάνει η ηλεκτρονική εκδοχή του «καζαμία» του περιοδικού Economist υπό τον τίτλο The World Ahead 2023.

Ο βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Τόμ Στάνταζ, αναπληρωτής διευθυντής του Economist και διευθύνων την ετήσια έκδοση The World Ahead, αναφέρεται στο φετινό του σημείωμα το οποίο συνοδεύει τις εκτιμήσεις, «σε δέκα τάσεις που πρέπει να έχουμε κατά νου κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους».

Μιλάει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τον κίνδυνο της ύφεσης διεθνώς, την κλιματική αλλαγή, την Κίνα, την πολιτική κατάσταση και τον διχασμό στις ΗΠΑ, τις νέες διεθνείς συμμαχίες, την επιστροφή του τουρισμού μετά την Covid και το επόμενο βήμα των εταιρειών τεχνολογίας όπως η Apple και η Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Εμβόλιμα, ο αναπληρωτής διευθυντής του Economist (θέση διόλου τυχαία στο διεθνές εκδοτικό στερέωμα) κατηγοριοποιεί μια ενότητα υπό τον τίτλο «Σημεία ανάφλεξης» που πρέπει να παρακολουθούμε.

«Η απόλυτη εστίαση στον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων αλλού» σημειώνει ο Στάνταζ και προσθέτει: «Με τη Ρωσία να έχει αλλού στραμμένη την προσοχή της, συγκρούσεις ξεσπούν στην αυλή της. Η Κίνα μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ καλύτερη στιγμή για να κάνει μια κίνηση εναντίον της Ταϊβάν. Οι εντάσεις Ινδίας-Κίνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάφλεξη στα Ιμαλάια. Και θα ήταν πιθανό να προσπαθήσει η Τουρκία να καταλάβει κάποιο ελληνικό νησί στο Αιγαίο;» (σσ. Ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί το ρήμα to nab που σε πιο χαλαρή ανάγνωση σημαίνει και: αρπάζει, κλέβει) 

Στην ίδια την έκδοση The World Ahead, σημειώνεται ότι «ο κ. Ερντογάν μπορεί επίσης να προσπαθήσει να αντιστρέψει την αρνητική του πορεία μέσω της αντιπαράθεσης, είτε με κούρδους αντάρτες στη Συρία, είτε με τον παλιό εχθρό την Ελλάδα για τον εναέριο χώρο και τα δικαιώματα στη θάλασσα. Με τις ελληνικές εκλογές επίσης να πλησιάζουν, ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υπαρκτός».

Το σχόλιο του στελέχους του Economist έγινε αμέσως αντιληπτό στην Toυρκία. Οπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, η παρουσιάστρια του CNN Turk, Γκιοκσού Ονγκορέν Οζγκιούρ σημείωσε: «Μεταξύ των δυο χωρών ξέρουμε πως υπάρχει ένταση, όπως και μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ομως εδώ υπάρχει μια πρόταση που λέει πως η Τουρκία ίσως κάνει κάποια επέμβαση. Οταν διαβάζω αυτόν τον όρο για επέμβαση έρχονται στο νου μου διάφορα σενάρια, όπως τα Ιμια ή κάτι άλλο».

Παράλληλα, ενόχληση για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας στα νησιά εξέφρασαν αυτές τις ημέρες τουρκικά μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τον Ερντογάν, λίγες ημέρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας  Χουλουσί Ακάρ ο οποίος προκάλεσε ξανά την περασμένη Παρασκευή τη χώρα μας, λέγοντας: «τα μυαλά των Ελλήνων δεν πρέπει να παίρνουν αέρα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Νοεμβρίου, από τη σύνοδο του G20 στο Μπαλί, ο Ερντογάν είχε απειλήσει και πάλι ανοιχτά την Ελλάδα λέγοντας πως «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». H φράση αυτή από πλευράς Ερντογάν είχε προκαλέσει τα δυσμενή σχόλια της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που έθεσε τι ερώτημα, «με τέτοιους συμμάχους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς», εφόσον η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, μια σύμμαχη χώρα στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...