Η Corriere della Sera για νέο icon του αγγλοσαξονικού Τύπου / Οι Financial Times για το πιο αισιόδοξο αφήγημα της χρονιάς / O Guardian για έναν τηλεοπτικό κράχτη χρώματος μιλιτέρ / Και η Monde…
  • Corriere della Sera (έντυπη έκδοση)

    Διάδοχοι/ Ενα τρεντ που το έλεγαν Μέγκαν

    Συνέβη πρώτα με τη Νταϊάνα, μετά με την Κέιτ Μίντλετον. Και τώρα είναι η σειρά της Μέγκαν Μαρκλ: το νέο μέλος του οίκου των Ουίνδσορ, γράφει η Corriere della Sera, είναι «τρέντι». Από εμπορικής άποψης, ό,τι αγγίζει μετατρέπεται σε χρυσό: τα ρούχα, το χτένισμα, τα αξεσουάρ, τα λευκά δόντια σε στιλ Χόλιγουντ, ακόμη και η μύτη έχουν οπαδούς και μιμητές σε όλο τον κόσμο. Ολοι είναι σκλαβωμένοι από το στιλ της, όπως βεβαίως και από το παραμύθι της ηθοποιού που ερωτεύεται τον πρίγκιπα και τον παντρεύεται.

    Σε αντίθεση με την Κέιτ, η Μέγκαν δεν θα γίνει βασίλισσα. Απολαμβάνει, επομένως, περισσότερη ελευθερία. Θα μπορούσε, αν ήθελε, να συνεχίσει την καριέρα της και όχι να υπάρχει μόνο στο πλευρό του Χάρι. Ο βρετανικός και ο αμερικανικός Τύπος ωστόσο διψούν για πληροφορίες: είναι πράγματι πρόθυμη να εγκαταλείψει τον κόσμο της ψυχαγωγίας και να αφιερωθεί σε ανθρωπιστικές δραστηριότητες; Ή σκέφτεται να λανσάρει με κάποιους φίλους, όπως είναι η Βικτόρια Μπέκαμ, μία σειρά καλλυντικών; Προς το παρόν γίνονται μόνο υποθέσεις.

    Η μεταμόρφωση της Δούκισας του Κέιμπριτζ, από σύντροφο του φοιτητή Γουίλιαμ σε fiancée και τελικά σύζυγο ενός μελλοντικού βασιλιά ήταν άψογη, χωρίς ολισθήματα τα οποία, πάντως, θα ήταν κατανοητά. Η Μέγκαν έχει μια εξαιρετική καθηγήτρια και φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κέιτ, αν είναι αλήθεια, όπως διαβεβαιώνει ο αγγλικός Τύπος, ότι πήγε με τον Χάρι στη Νίκαια για την Πρωτοχρονιά και στο αεροπλάνο επέλεξαν την οικονομική θέση. Μαζί με τους τρεις ανθρώπους της προσωπικής τους φρουράς, κατέλαβαν τις τελευταίες τρεις σειρές της καμπίνας σε μια πτήση της British Airways.

    Σε σύγκριση με τη βρετανική ακαμψία, η Μέγκαν διαθέτει σίγουρα μια αμερικάνικη άνεση. Αλλά, επιπλέον, αυτή η νότα της κανονικότητας που δείχνουν οι τέσσερις νέοι πρίγκιπες διαμορφώνοντας το μέλλον των Ουίνδσορ, θυμίζει πολύ το μυστικό της Νταϊάνα. Την φόρμουλα που την μεταμόρφωσε, όπως είχε πει ο Τόνι Μπλερ, σε «πριγκίπισσα του λαού».

    Φωτό: Λάτρεψαν, λέει, ακόμη και τη μύτη της. Πηγή: Reuters
  • The Financial Times

    Απόψεις/ «Κι όμως η χρονιά θα είναι εξαιρετική»

    Ο Γκίντεον Ράχμαν είναι αισιόδοξος για τη χρονιά που ξεκίνησε μόλις. Πρώτον, γράφει στους Financial Times, δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος στην Κορέα. Εντάξει, οι κακοί οιωνοί δεν λείπουν αν κρίνει κανείς και από το γεγονός ότι ακόμη και ο μετριοπαθής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο στρατηγός ΜακΜάστερ, μιλάει τώρα τελευταία σαν γεράκι. Αλλά η γραμμή της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας θα επικρατήσει. Μα ο Τραμπ δεν έχει υποσχεθεί ότι θα εξαφανίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας; Πώς θα σταθεί μετά;

    Το ερώτημα, απαντά ο Ράχμαν, θα ίσχυε για οποιονδήποτε κανονικό πρόεδρο. Αυτός, ναι, θα σκεφτόταν τον κίνδυνο να χάσει την αξιοπιστία του στα μάτια της κοινής γνώμης. Όχι όμως και ο Τραμπ που «κατασκευάζει τη δική του πραγματικότητα χωρίς να τον απασχολούν τα προφανή». Γενικώς, προσθέτει ο αρθρογράφος των FT, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τη μελαγχολία του Τραμπ και του Brexit. Ούτε πρέπει να ανησυχούμε ότι θα ξεσπάσει κανένας πόλεμος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή στην ανατολική Ευρώπη, ούτε και να ανησυχούμε ότι θα διαλυθεί η ΕΕ. Και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα εξελιχθούν ομαλά και οι αγορές θα είναι μια χαρά ήρεμες. Ακόμη και στη Μέση Ανατολή τα πράγματα θα ηρεμήσουν σχετικά – ο ισλαμικός φονταμενταλισμός θα υποστεί μια ιστορική ήττα.

    Ο Ράχμαν κλείνει με μια άλλη πρόβλεψη: την κούπα στο μουντιάλ, λέει, θα την σηκώσει η εθνική Αγγλίας. Μπα, πιο πιθανό είναι να πάρει πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός.

    Φωτό: Το σκίτσο στους FT υπογράφει η Sarah Tanat-Jones Πηγή: The Financial Times
  • The Guardian

    Πάντσερ/ Το ριάλιτι έφερε κόσμο στον στρατό

    «Die Rekruten», δηλαδή «Οι νεοσύλλεκτοι»: Είναι το ριάλιτι σόου που μεταδόθηκε τον περασμένο χρόνο στη Γερμανία με έναν και μόνο σκοπό: την ενίσχυση του στρατού – ενός στρατού που πέντε χρόνια μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας το 2011 έκανε ιστορικό χαμηλό σε αριθμό στρατιωτών. Όπως γράφει ο Guardian, οι 165.000 στρατιώτες αυξήθηκαν κατά 20% χάρις στους νέους που έσπευσαν να καταταγούν. Και όλα αυτά χάρις σε ένα πρόγραμμα που μεταδόθηκε από το YouTube και δείχνει σε ολιγόλεπτα επεισόδια την εκπαίδευση δώδεκα νεοσύλλεκτων.

    Εκεί τους βλέπουμε να ασκούνται, να μιλάνε για τους τατουάζ τους, αλλά και να ανταλλάσσουν απόψεις για τη ζωή στον στρατό, το μετατραυματικό στρες, τους κινδύνους των αποστολών στο εξωτερικό, την έννοια της νίκης και της ήττας. Το πιο δημοφιλές επεισόδιο ήταν αυτό με μια νεοσύλλεκτη ονόματι Τζούλια, η οποία πείστηκε να βγάλει τα σκουλαρίκια και το πίρσινγκ αφού απαγορεύονται από τον στρατιωτικό κανονισμό.

    Oλα καλά; Oχι ακριβώς. Οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς κατηγόρησαν τον στρατό ότι περίπου εξαπατά τους νέους αφού δεν τους εξηγεί ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να πεθάνουν και να σκοτώσουν. «Για να βελτιώσει την εικόνα του, ο στρατός θα πρέπει να λύσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν αλλά και με ένα παρόν στο οποίο νεαροί ακροδεξιοί νοσταλγούν τον στρατό της εποχής του ναζισμού» λέει η Σοφία Μπεσκ ειδική σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας. «Και μετά να παρουσιαστεί ως σύγχρονος εργοδότης με κανονικό ωράριο εργασίας και παιδικό σταθμό για τα παιδιά των εργαζομένων».

    Σκληρή η ζωή στον στρατό, σκληρή και η κριτική.

    Φωτό: Ελα και θα περάσεις καλά… Πηγή: Shutterstock
  • Le Monde

    Επανάσταση/ Στο τηλέφωνο σε παίρνω απ’ το κελί μου

    Είναι, από μια άποψη, μια δεύτερη γαλλική επανάσταση: η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταστήσει σταθερά τηλέφωνα στα κελιά των κρατουμένων. Και ξεκίνησε ήδη μια πρόσκληση υποβολής προσφορών για να τοποθετήσει περίπου 50.000 συσκευές στις 178 φυλακές της χώρας. Η μόνη εξαίρεση είναι οι λεγόμενες οι φυλακές τύπου Γ όπoυ κρατούνται οι πιο επικίνδυνοι βαρυποινίτες.

    «Οι πρώτες τηλεφωνικές γραμμές πρόκειται να ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους: όποιος εκτίει ποινή φυλάκισης θα μπορεί να καλέσει μόνο τους αριθμούς που θα έχουν εγκριθεί από τη διοίκηση των φυλακών» γράφει η Monde. Για την κυβέρνηση Μακρόν, το μέτρο αποσκοπεί στην φροντίδα της διατήρησης των οικογενειακών δεσμών, ενός βασικού στοιχείου για την επανένταξη στην κοινωνία. Ο άλλος στόχος είναι η εξάλειψη μιας από τις βασικές αιτίες συγκρούσεων στη φυλακή: τη διακίνηση κινητών τηλεφώνων.

    Μια πρώτη δοκιμή είχε γίνει το τον Ιούλιο του 2016 στη φυλακή του Μονμεντί, στην περιοχή της Μεζ. Και τώρα θα επεκταθεί: «Σε αυτή τη δομή, κάθε άτομο θα μπορεί να καλέσει, την ημέρα και τη νύχτα, τα μέλη της οικογένειάς του, με κόστος λιγότερο από 20% σε σύγκριση με εκείνο των τηλεφωνικών συσκευών που τοποθετούνται στους διαδρόμους και στις οποίες έχουν περιορισμένη πρόσβαση». Κατά μέσο όρο, θα μπορούν να καλέσουν τέσσερις αριθμούς, των οποίων οι κάτοχοι θα πρέπει να έχουν ταυτοποιηθεί. Στις υπερπλήρεις φυλακές, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, οι κρατούμενοι μερικές φορές αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις τηλεφωνικές συσκευές των διαδρόμων, λόγω έλλειψης χρόνου ή φρουρών που τους συνοδεύουν.

    Το μέτρο επικρίθηκε από εκείνους που πιστεύουν ότι προσφέρεται στους φυλακισμένους υπερβολική ελευθερία. Ο Φρανσουά Μπες, συντονιστής του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Φυλακών, πηγαίνει ωστόσο ένα βήμα παραπέρα: «Πρέπει επίσης να σκεφτούμε την πρόσβαση στο διαδίκτυο και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο».

    Φωτό: Λείπει ένα τηλέφωνο, δεν λείπει; Πηγή: Shutterstock



text
  • Καίει το θέμα Παπανώτα, ζεματάει


    18 Απριλίου 2024, 11:13