525
Γκράφιτι σε δρόμο της Αθήνας | EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

«Δώστε ανάσες στους Ελληνες, μειώστε στο 2% το πρωτογενές πλεόνασμα»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 07:23
Γκράφιτι σε δρόμο της Αθήνας
|EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

«Δώστε ανάσες στους Ελληνες, μειώστε στο 2% το πρωτογενές πλεόνασμα»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 07:23

Πρόσφατα το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), του ταμείου διασώσεων, δηλαδή, της Ευρωζώνης, αποφάσισε να προβεί στην αξιολόγηση των προγραμμάτων δανεισμού προς τις χώρες που επλήγησαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ενώ στις αρχές του προηγούμενου μήνα εγκρίθηκαν οι βασικοί όροι κάτω από τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Επικεφαλής της εν λόγω εργασίας τέθηκε ένας «ανεξάρτητος εκτιμητής υψηλού επιπέδου», ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια. Είναι πάρα πολύ πιθανό, ωστόσο, ο ισπανός πολιτικός και πρώην επιφανές μέλος της Κομισιόν κατά τη δεκαετή προεδρία του Ζοζέ Εμανουέλ Μπαρόζο, να αξιολογήσει κάθε άλλο παρά αμερόληπτα την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα όσον αφορά «τη συνάφεια, την αποτελεσματικότητα, τη βιωσιμότητα» του προγράμματος.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει ο Φεντερίκο Φουμπίνι, αρχισυντάκτης του οικονομικού τμήματος της Corriere della Sera, υπενθυμίζοντας σε κείμενό του πως «ο Αλμούνια ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως το 2014 και μπόρεσε να ψηφίσει καθένα από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Αθήνα. Η αξιολόγησή του θα αποτελέσει αναπόφευκτα μια αξιολόγηση των δικών του επιλογών», με αποτέλεσμα τα περί ουδετερότητας ο ιταλός δημοσιογράφος να τα ακούει βερεσέ.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και στις αρχές της επόμενης χρονιάς ενώ τα συμπεράσματά της θα παρουσιαστούν στο διοικητικό συμβούλιο του ESM τον Ιούνιο του 2020, ο Φεντερίκο Φουμπίνι συστήνει στον Αλμούνια αλλά και στις κυβερνήσεις των πιστωτριών χωρών, «συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας», να περιορίσουν τις αξιώσεις τους απέναντι στην Ελλάδα, «γιατί αυτό που απαιτείται από τους Ελληνες είναι ανώφελα υπερβολικό». Και υποστηρίζει πως το «το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να μειώνεται με επαρκή ρυθμό ακόμη και στην περίπτωση που ο εξαντλημένος (ελληνικός) λαός υποβληθεί σε λιγότερες θυσίες». Και το εξηγεί:

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, εφέτος το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να μειώνεται με ανάλογο ρυθμό και κατά τα επόμενα χρόνια, «καθώς οι κυβερνήσεις των πιστωτριών χωρών επιτέλους μείωσαν σημαντικά τα επιτόκια και προέβησαν στην επέκταση της περιόδου αποπληρωμής». Το κόστος δανεισμού είναι αρκετά χαμηλό ώστε να κυμαίνεται κάτω από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό.

«Σύμφωνα με αυτόν τον κρίσιμο δείκτη η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βρετανία ή την Ιαπωνία, για να μην μιλήσουμε για την Ιταλία» σημειώνει ο Φουμπίνι. Αυτό σημαίνει ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό της τάξης του 2% επί του ΑΕΠ, πριν από την καταβολή των τόκων, θα επαρκούσε για να διασφαλιστεί η επαρκής σταδιακή απομείωση του χρέους. «Οι πιστώτριες κυβερνήσεις, ωστόσο, απαιτούν πλεόνασμα ύψους 3,5%, παρότι η ανεργία πλησιάζει το 20%».

Σύμφωνα με τον Φουμπίνι, οι εταίροι και οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να της προσφέρουν νέα συμφωνία στην οποία θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2%, ούτως ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να δοθούν στη δημόσια υγεία. Η δραματική μείωση των δαπανών (έως και 40%) την επταετία 2009-2015 είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων, ενώ ακόμα και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν πηγαίνουν στους γιατρούς λόγω έλλειψης χρημάτων. «Οι Ελληνες αναμφίβολα υπέπεσαν σε λάθη. Αλλά η αξιοπιστία της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητά της να βοηθάει και όχι να τιμωρεί» υπογραμμίζει, ολοκληρώνοντας το κείμενό του, ο ιταλός δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...