1071
Φωτογραφία από την πρώτη ημέρα της δίκης, τον Οκτώβριο, έξω από το δικαστήριο | Intime/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο: «Οι δύο κατηγορούμενοι του έριξαν 14 κλωτσιές σε 11 δευτερόλεπτα»

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 17:56
Φωτογραφία από την πρώτη ημέρα της δίκης, τον Οκτώβριο, έξω από το δικαστήριο
|Intime/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο: «Οι δύο κατηγορούμενοι του έριξαν 14 κλωτσιές σε 11 δευτερόλεπτα»

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 17:56

Ερευνήτρια της ομάδας Forensic Architecture κατέθεσε, την Τρίτη, στην έκτη ημέρα της δίκης, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για το βίντεο με τίτλο «Ο βίαιος θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου», που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Στο οπτικοακουστικό υλικό της συγκεκριμένης έρευνας, είχε ταυτοποιηθεί ένας άντρας με κίτρινο μπλουζάκι, ο οποίος καταγράφεται να παρακολουθεί τα γεγονότα ενώ βρίσκεται δίπλα στην ομάδα ΔΙΑΣ στη διάρκεια της βίαιης σύλληψης του ακτιβιστή.

Στην κατάθεσή της η ερευνήτρια περιέγραψε κομβικά σημεία του περιστατικού, ενώ για τον άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι ανέφερε πως φαίνεται να κρατάει αστυνομικό κλομπ και πως είναι πολύ κοντά τη στιγμή της σύλληψης για να αναρωτηθεί, «γιατί ένας απλός πολίτης επιτρέπεται να βρίσκεται τόσο πολύ κοντά στη σκηνή;».

Το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018, στις 2:44:40, όπως φαίνεται στο βίντεο, ο Ζακ προσπαθεί να εισέλθει στον φούρνο και, όπως ανέφερε η ερευνήτρια, ο συγκεκριμένος άνδρας τον εμποδίζει και ο Ζακ λίγο αργότερα πηγαίνει προς το κοσμηματοπωλείο.

Σύμφωνα με την ίδια, στις 2:48:30 ξεκινούν τα χτυπήματα εναντίον του 33χρονου, με το πρώτο να καταφέρεται στο κεφάλι του από τον μεσίτη. Σε 11 δευτερόλεπτα, οι δύο καταστηματάρχες φαίνονται να ρίχνουν συνολικά 14 κλωτσιές στο θύμα, χωρίς να τον πετυχαίνουν απαραίτητα όλες – εννέα ρίχνει ο μεσίτης και πέντε ο κοσμηματοπώλης.

Η ερευνήτρια σημείωσε πως ο κοσμηματοπώλης φαίνεται να πατάει το κεφάλι του Ζακ, καθώς εκείνος βγαίνει στο γεμάτο γυαλιά πεζοδρόμιο, ενώ ο μεσίτης τον χτύπησε άλλη μια φορά στη συνέχεια.

Η γυναίκα ανέφερε ακόμη πως το ένα χέρι του θύματος πέφτει σαν άψυχο υπακούοντας μόνο στο βάρος του και πως το σώμα του κουνιέται επειδή τον τραβούν οι αστυνομικοί και όχι επειδή ο ίδιος κάνει κάποια κίνηση, διαψεύδοντας έτσι τους ισχυρισμούς περί προβολής αντίστασης του Ζακ Κωστόπουλου.

«Στις 2:54:27, του σηκώνουν τα πόδια και το κεφάλι του σέρνεται στο πάτωμα. Στις 2:54:50, του έχουν αποδεσμεύσει το χέρι και φαίνεται εντελώς άψυχο. Αν δείτε το βίντεο, είναι λυπηρό, αλλά δυστυχώς φαίνεται. Στις 2:55:01, ακούγεται το τάι-ραπ να κλείνει. Στις 2:55:04, τελειώνει το βίντεο, οπότε δεν ξέρουμε τι μπορεί να έχει γίνει μετά. Αυτό το βίντεο που σας αναφέρω τώρα, είναι το βίντεο που μόλις τον έχουν χειροπεδήσει και κάνουν μια κίνηση να σηκωθούν οι αστυνομικοί. Στις 02:57:30, βλέπουμε ότι ο Ζακ είναι πλέον στο φορείο», είπε.

Οπως περιέγραψε η ίδια, τουλάχιστον 18 δευτερόλεπτα αφού πέσει το γυαλί από το χέρι του Ζακ, αστυνομικός τον κλωτσάει στα οπίσθια παρ’ ότι είναι ξαπλωμένος στο έδαφος. Λίγο μετά φαίνονται να τον σηκώνουν από τα πόδια και να τον σέρνουν στο έδαφος με το κεφάλι στο πεζοδρόμιο.

Εμφανίζεται επίσης αστυνομικός να τον χτυπάει με κλομπ, λίγο πριν από τη σύλληψη, αν και οι αστυνομικοί αυτόπτες μάρτυρες είχαν καταθέσει ότι η αστυνομία περιορίστηκε στην ηπιότερη μέθοδο σύλληψης που είναι η χειροπέδηση και δεν είχαν περάσει στα επόμενα στάδια, στα οποία περιλαμβάνεται η χρήση κλομπ.

Οι υπόλοιποι μάρτυρες

Επίσης, κατέθεσαν πολίτες που βρέθηκαν στο επίμαχο σημείο, αστυνομικός της Ασφάλειας που μετέβη στον τόπο του περιστατικού, αλλά και ο διασώστης του ΕΚΑΒ που έφθασε όταν το θύμα είχε βγει από το κοσμηματοπωλείο και το είδε τραυματισμένο να κρατά ένα γυαλί στο χέρι του.

Κατάθεσαν ακόμα και μάρτυρες προτεινόμενοι από την Πολιτική Αγωγή, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε μία βάναυση επίθεση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά που δέχθηκε ο ακτιβιστής.

Oπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο διασώστης: «Οταν έφτασα εκεί, ο Ζακ είχε βγει έξω στο πεζόδρομο. Ηταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ξεκινήσαμε να κάνουμε περίδεση για να σταματήσει η αιμορραγία…». Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση της έδρας, είπε πως άκουγε το θύμα «να βογκά, δεν μπορούσα να καταλάβω αν έλεγε κάτι, κρατούσε συνέχεια το λαιμό του. Προσπάθησα να κάνω περίδεση δεν τα κατάφερα κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί».

Ο μάρτυρας είπε επίσης πως όταν έφθασε το ασθενοφόρο ο Ζακ Κωστόπουλος είχε χάσει τις αισθήσεις του.

-Πρόεδρος: Μέσα στο ασθενοφόρο έγιναν προσπάθειες να τον επαναφέρουν;

-Μάρτυρας: Προφανώς, υπάρχει απινιδωτής.

Αλλος μάρτυρας, που κατέθεσε νωρίτερα, ανέφερε πως είχε ραντεβού με τον κατηγορούμενο μεσίτη για φαγητό, κατέθεσε στο ακροατήριο ότι είχαν καθίσει να φάνε άκουσαν φωνές και πήγαν να δούνε τι συμβαίνει: «Είδα ένα παλληκάρι μέσα στο κοσμηματοπωλείο με έναν πυροσβεστήρα να παραπαίει και να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα. Προσπαθούσε να σπάσει τη βιτρίνα για να βγει έξω με κάθε τρόπο. Έκανε ένα μικρό άνοιγμα. Πήγε ο μεσίτης εκεί και του είπε “κάτσε μέσα”. Εκείνη την στιγμή είδα ότι κρατούσε ένα μαχαίρι. Ο μεσίτης του είπε κάτσε μέσα και τον αφόπλισε όταν βγήκε από το κοσμηματοπωλείο. Είχε αμυχές στα χέρια του».

Εισαγγελέας: Είδατε τους δυο κατηγορουμένους να κλωτσούν τον Κωστόπουλο;

-Μάρτυρας: Εγώ έκατσα πιο πίσω. Ισως να χτύπησαν και τον Ζαχαρία. Εμένα μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν υπό την επήρεια κάποιων χαπιών.

Την σκηνή που ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν εκτός του κοσμηματοπωλείου ξαπλωμένος στον δρόμο, περιέγραψε στην κατάθεση του δικηγόρος, ο οποίος είχε επαγγελματική σχέση, όπως ανέφερε, με τον μεσίτη. «Πέτυχα τη στιγμή που ο Κωστόπουλος ήταν ξαπλωμένος έξω από το κατάστημα. Ο Εκαβίτης του έδενε το κεφάλι. Ξαφνικά κλώτσησε το τζάμι και έσπασαν κομμάτια. Πήρε ένα γυαλί και το πήγε στον Εκαβίτη, ο οποίος φοβήθηκε και έκανε πίσω… είχε πολύ κόσμο, δημιουργήθηκε πανικός, το τζάμι ήταν μεγάλο. Κάποια στιγμή τον έσπρωξε ένας αστυνομικός και τον έριξε κάτω. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν. Κάποια στιγμή έστρεψε το τζάμι προς το λαιμό ενός αστυνομικού και εκείνος του έλεγε “μην το κανείς…”. Ο μεσίτης μού είπε μετά πως εκείνος πήρε το μαχαίρι από τον Ζακ και το πέταξε μέσα».

Στο βήμα ανέβηκε επίσης, προτεινόμενος από την πλευρά της οικογένειας του θύματος, ο κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε «πρακτικές βαρβαρότητας εκ μέρους ιδιωτών και οργάνων του κράτους», που θα πρέπει να τιμωρηθούν και να απαξιωθούν από την κοινωνία.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε το έγκλημα ρατσιστικό, αναφέροντας πως «τρία χρόνια είναι αυτή η υπόθεση και σε πειθαρχικό επίπεδο οι αρχές δεν έχουν να πουν κάτι. Αυτό το παιδί έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε και από τους ιδιώτες και από τους αστυνομικούς ότι συμπυκνώνει το περιθώριο», είπε, επισημαίνοντας πως θεωρεί ότι οι δράστες στράφηκαν εναντίον του θύματος εξαιτίας των ιδιοτήτων που του απέδωσαν, τις οποίες οι ίδιοι αποστρέφονται.

Η δημοσιογράφος και φίλη του Ζακ Κωστόπουλου Μαρία Λουκά ήταν κατηγορηματική στην κατάθεσή της, πως ο 33χρονος «αποκλείεται να έμπαινε σε χώρο για να κλέψει ή να βλάψει άνθρωπο. Εγκλωβίστηκε μέσα σε ένα μαγαζί, στο οποίο θα μπορούσε να μπει ο οποιασδήποτε, είτε για να ρωτήσει κάτι είτε για να αγοράσει κάτι και δέχθηκε λυσσαλέα επίθεση».

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο 33χρονος δεν ζούσε απομονωμένος, είχε έντονη επαγγελματική και κοινωνική ζωή και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...