712
|

Δεύτερος θάνατος από στρεπτόκοκκο – το πρώτο σύμπτωμα και οι επιπλοκές

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2024, 10:19

Δεύτερος θάνατος από στρεπτόκοκκο – το πρώτο σύμπτωμα και οι επιπλοκές

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2024, 10:19

Καθώς στο φως της δημοσιότητας ήρθε ένας ακόμη θάνατος από στρεπτόκοκκο –ενός ενηλίκου αυτή τη φορά, από τον Τύρναβο– εντείνεται η ανησυχία από την (καταγεγραμμένη πια και εκτός συνόρων) αύξηση κρουσμάτων και θανάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS).

Τη Δευτέρα κατέληξε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου ένα κοριτσάκι εννέα ετών που ήταν θετικό στον στρεπτόκοκκο, ενώ κατά πληροφορίες, σε στρεπτόκοκκο οφείλεται ο θάνατος, την περασμένη εβδομάδα, και ενός 28χρονου από τον Τύρναβο, ο οποίος νοσηλευόταν στο Αττικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Η περίπτωση της 9χρονης ήταν το πρώτο θανατηφόρο περιστατικό για το 2024, όταν το 2023 από τη διεισδυτική λοίμωξη (Invasive Group A Streptococcus, iGAS) κατέληξαν δέκα παιδιά.

Στο ανακοινωθέν του νοσοκομείου Διδυμοτείχου για τον θάνατο του κοριτσιού, αναφέρεται ότι έπειτα από εξετάσεις διαπιστώθηκε επιθετικός στρεπτόκοκκος, βαριά πνευμονία και συνοδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κ.ά.

Η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή της παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης.

«Κλήθηκαν, κατέφθασαν και επελήφθησαν του περιστατικού: Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Ουρολόγος Χειρουργός, οι οποίοι με την παιδίατρο επιχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από 1 ώρα αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικά. Η μικρή ασθενής κατέληξε περί την 14.30 μ.μ.», καταλήγει η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο περιστατικό στο Διδυμότειχο, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αφού σημείωσε πως «δεν ξέρουμε πόσες μέρες νοσούσε» το κοριτσάκι, περιέγραψε το πρώτο σύμπτωμα ως πονόλαιμο:

«Αν το παιδί πει “δεν μπορώ να καταπιώ”, πρέπει να πάει κατευθείαν στον γιατρό για τεστ και να ξεκινήσει αμέσως η αντιβίωση», τόνισε σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, για να συμπληρώσει ότι «οι επιπλοκές του στρεπτόκοκκου γίνονται όταν δεν ξεκινήσει άμεσα η αγωγή».

Ομοίως και για την ιλαρά που είναι σε έξαρση, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η κυρία Παγώνη επεσήμανε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας πολλά παιδιά δεν έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Τα πρώτα συμπτώματα είναι πυρετός και εξανθήματα και είναι πιο μεταδοτική και από την Covid-19», είπε, επαναλαμβάνοντας πόσο αναγκαίο είναι το εμβόλιο, τόσο για μικρούς όσο και για ενήλικες.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

«Είχαμε ένα ακόμα περιστατικό παιδιού που κατέληξε από διεισδυτική νόσο, από στρεπτόκοκκο πυογόνο. Είναι περιστατικά τα οποία είναι αυξημένα τον τελευταίο χρόνο, μετά τον Σεπτέμβριο του 2022 και σε αριθμό μη αναμενόμενο.

Βεβαίως είναι ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό και είναι αυξημένα τα περιστατικά σε σχέση με αυτά που είχαμε στα παρελθόντα χρόνια, αλλά ωστόσο είναι λίγα σε σχέση με τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά, οι οποίες είναι πολύ συχνές, καθημερινές και χιλιάδες», δηλωσε από την πλευρά της η παιδίατρος, λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ..

«Στη χώρα μας έχουν σημειωθεί νομίζω 11 θάνατοι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, αλλά σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023 που είχαμε αυτή την έξαρση της διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο, είχαμε πολλούς θανάτους, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Σουηδία.

Αυτό ήταν ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε ιδιαίτερα μετά το Σεπτέμβριο του 2022 και έφτασε στο πικ μέχρι τον Απρίλιο του 2023, αλλά ακόμα και σήμερα έχουμε αυξημένα κρούσματα αυτής της σοβαρής διεισδυτικής νόσου από ένα παλιό παθογόνο μικρόβιο, κοινό μικρόβιο είναι ο πυογόνος στρεπτόκοκκος, γνωστό από παλιά, το οποίο όμως έχει αυτή την επιθετική μορφή σε ορισμένες περιπτώσεις και δυστυχώς και δυσμενή κατάληξη», σημείωσε η κυρία Λουρίδα.

Συνήθως, ανέφερε, ο στρεπτόκοκκος, κάνει ήπιες επιφανειακές λοιμώξεις είτε του φάρυγγα είτε του δέρματος, δηλαδή το πιο είναι το πιο συχνό αίτιο αμυγδαλίτιδα στα παιδιά σχολικής ηλικίας και πως εκδηλώνεται αυτό Με πόνο στο λαιμό, δυσκαταποσία, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις εξάνθημα οστρακιά που προκαλείται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκο. Όταν οι γονείς λοιπόν δουν αυτή τη συμπτωματολογία, ζητούν άμεσα τη βοήθεια του παιδιάτρου τους.

Τα σημεία κινδύνου για τη διεισδυτική νόσο, η οποία είναι πολύ σπάνια σε σχέση με τις χιλιάδες των περιστατικών ήπιας νόσου, έχει χαρακτηριστικά τα οποία θορυβούν τους γονείς και χρειάζονται άμεση βοήθεια. Κανονικά πρέπει να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο, εξήγησε.

Οσον αφορά τα σοβαρά συμπτώματα, το παιδί έχει υψηλό πυρετό, είναι πολύ κουρασμένο, έχει πόνους στους μυς σε όλο το σώμα. Εχει δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ταχύπνοια, έχει κακό χρώμα το δέρμα του, κυάνωση και έχει διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή αντίθετα διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση.

Είναι σημεία καμπανάκια κινδύνου τα οποία πρέπει να οδηγούν τους γονείς να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο, τόνισε η παιδίατρος- λοιμωξιολόγος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...