771
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια που έγιναν την Τετάρτη έξω από τη Βουλή | George Vitsaras/ SOOC

Δεύτερο «ημίχρονο» για τα επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό: 24 συλλήψεις και καταγγελίες για βία κατά της Σακοράφα

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 11:44
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια που έγιναν την Τετάρτη έξω από τη Βουλή
|George Vitsaras/ SOOC

Δεύτερο «ημίχρονο» για τα επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό: 24 συλλήψεις και καταγγελίες για βία κατά της Σακοράφα

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 11:44

Σε συλλήψεις με απαγγελία κατηγοριών μετατράπηκαν δεκάδες προσαγωγές που έγιναν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια του επεισοδιακού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, με φόντο τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., από τα 52 άτομα που προσήχθησαν, κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε χθες, στο κέντρο της Αθήνας, τα 24 συνελήφθησαν και κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα.

Στην πορεία της Τετάρτης προς τη Βουλή, εν μέσω περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, συμμετείχαν περί τα 5.000 άτομα. Μερίδα ωστόσο των συγκεντρωμένων συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών, ενώ έγιναν και δεκάδες προσαγωγές διαδηλωτών. Αλλωστε τα επεισόδια συνεχίστηκαν ως τα Προπύλαια και τους γύρω δρόμους.

 

 

Πάντως τα επεισόδια συνεχίστηκαν και μετά τις προσαγωγές, έξω από τη ΓΑΔΑ πια. Μάλιστα, το ΜέΡΑ25 κατήγγειλε ότι η βουλευτής Σοφία Σακοράφα δέχτηκε επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. «Το θέμα που ετέθη ως προς τη βιαιοπραγία από πλευράς της Αστυνομίας εναντίον της κυρίας αντιπροέδρου, της κυρίας Σακοράφα, έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, δεδομένου ότι η παραπληροφόρηση κινείται, δυστυχώς, με τέτοια ταχύτητα που δημιουργεί πολλές φορές και ψευδείς εντυπώσεις και μέσα στο Κοινοβούλιο. Η αλήθεια είναι η εξής: Έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής βρίσκονταν περίπου εκατό άτομα σε συμπαράσταση περίπου πενήντα δύο ατόμων που έχουν προσαχθεί μετά τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι έξω από τα Προπύλαια και κάποια εδώ στο Σύνταγμα από μια ομάδα που επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών και κυρίως της ΟΔΟΥ, που είναι η νέα δύναμη που βάζουμε μπροστά, στα πλαίσια του νέου δόγματος για την ήπια παρουσία ενώπιον των συγκεντρώσεων και είναι μια δύναμη αυτή δίχως γκλομπς και ασπίδες», ανέφερε χαρακτηριστικά στη Βουλή, ο κ. Οικονόμου.

Στα επεισόδια αυτά κατά τη διαδήλωση, εξήγησε ο υφυπουργός, «έπεσε καταιγισμός πετρών εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και κάποιες μολότοφ, ενώ εκτοξεύτηκαν και τριάντα μολότοφ, φωτοβολίδες ευθείας βολής εναντίον των δυνάμεων της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί με πολύ μεγάλη ψυχραιμία ενέργησαν και τελικά, προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση 52 άτομα που εξετάζονταν -σε ενημέρωση πάντα και του αρμόδιου εισαγγελέα. Έξω από το κτήριο της ΓΑΔΑ συγκεντρώθηκαν περί τα 100 άτομα σε συμπαράσταση και υπήρχε μαζί τους και μια κοινοβουλευτική παρουσία από πλευράς του ΜέΡΑ25».

Υπήρξε, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, «μια προσπάθεια και επικοινωνίας του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής με τους βουλευτές που βρίσκονταν από πλευράς του ΜέΡΑ25 και ενημερώθηκαν υπεύθυνα ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των προσαχθέντων, θα τους ενημερώσουν λεπτομερώς για το τι ακριβώς θα γίνει με τους 52 προσαχθέντες». Ζητήθηκε από τους συγκεντρωμένους «ως παράκληση να παραμείνουν στο πεζοδρόμιο και να μην κλείσουν τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δεδομένου ότι εδημιουργείτο πολύ μεγάλο συγκοινωνιακό πρόβλημα».

Διαμαρτυρία φοιτητών έξω από τη ΓΑΔΑ (Aris Oikonomou / SOOC)

Στο σημείο, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, είχαν παραταχθεί μπροστά στους συγκεντρωμένους δυνάμεις της «ΟΔΟΣ», οι οποίοι δεν φέρουν ασπίδες, δεν φέρουν γκλομπς, δεν φέρουν απολύτως τίποτε. Ήταν απλά μπροστά για να σηματοδοτήσουν ότι δεν θα πρέπει οι συγκεντρωμένοι εκεί να αποκλείσουν τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα από πλευράς κίνησης των υπόλοιπων συμπολιτών μας. Η ομάδα αυτής των αστυνομικών της «ΟΔΟΣ» δέχθηκε μια βίαιη επίθεση από τους συγκεντρωμένους και έχουμε τρεις τραυματίες αστυνομικούς αυτήν τη στιγμή, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο».

Η Σοφία Σακοράφα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από τη ΓΑΔΑ (Aris Oikonomou/SOOC)

Στο σημείο αυτό, είπε ο κ. Οικονόμου, «ευρίσκετο και η κυρία Σακοράφα. Προφανώς απωθήθηκε να ανέβει πάνω στο πεζοδρόμιο, χωρίς να γίνει και αντιληπτή από τους αστυνομικούς υπαλλήλους καθώς όλοι οι συγκεντρωμένοι φορούσαν και την μάσκα τους» και τόνισε πως «ουδεμία άλλη απώθηση έγινε με ασπίδες, με γκλομπς, με χρήση χημικών, οτιδήποτε», για να προσθέσει: «Mάλιστα υπήρχε επικοινωνία της κυρίαςΣακοράφα με αρμόδιους αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Κατά συνέπεια, διαψεύδεται ό,τι άλλο μεταφέρθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό, καθώς -όπως γνωρίζετε- λειτουργούν κι οι κάμερες σε αυτές τις περιπτώσεις πλέον, με βάση τον νέο νόμο που ψηφίσαμε και το προεδρικό διάταγμα που ετέθη σε ισχύ, και όλα αυτά πλέον είναι στη διάθεση της έρευνας, και του Εισαγγελέα και οποιουδήποτε άλλου θέλει να καταγγείλει οτιδήποτε. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός από πλευράς ελληνικής αστυνομίας στο Σύνταγμα και στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...