623
Η Ανγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, ενημερώνοντας τους γερμανούς βουλευτές για την πορεία της πανδημίας | REUTERS/Hannibal Hanschke

Lockdown ως τις 7 Μαρτίου ανακοίνωσε η Μέρκελ – Εξαίρεση τα σχολεία και τα… κομμωτήρια

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 10:38
Η Ανγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, ενημερώνοντας τους γερμανούς βουλευτές για την πορεία της πανδημίας
| REUTERS/Hannibal Hanschke

Lockdown ως τις 7 Μαρτίου ανακοίνωσε η Μέρκελ – Εξαίρεση τα σχολεία και τα… κομμωτήρια

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 10:38

«Υπαρξιακής» σημασίας χαρακτήρισε για τη Γερμανία το διάστημα μέχρι τα μέσα Μαρτίου η Ανγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας το βράδυ της Τετάρτης την απόφαση ομοσπονδίας και κρατιδίων για παράταση του αυστηρού lockdown τουλάχιστον έως τις 7 Μαρτίου. Η καγκελάριος αναφέρθηκε κυρίως στις παραλλαγές του στελέχους του κορονοϊού, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να «πάρουν το πάνω χέρι».

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 10.237 το τελευταίο 24ωρο, ενώ άλλοι 666 ασθενείς της Covid-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 63.635 νεκρούς.

Την Πέμπτη το πρωί, σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, η Μέρκελ ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή. Η καγκελάριος σημείωσε ότι η παράταση του lockdown ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της επιδημίας. «Ως δημοκρατία έχουμε καθήκον να μην διατηρήσουμε τους περιορισμούς ούτε μια μέρα περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο», είπε η καγκελάριος, διαβεβαιώνοντας ότι τα αυστηρότατα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, δεν θα διαρκέσουν ούτε μία ημέρα παραπάνω απ’ όσο πραγματικά χρειάζεται.

Υπάρχουν και δύο αστερίσκοι στην παράταση του lockdown ως την Κυριακή 7 Μαρτίου.

Οπως αποφασίστηκε, για τη λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες οι τοπικές κυβερνήσεις. Ηδη κάποια κρατίδια, όπως η Σαξονία, έχουν ανακοινώσει την επαναλειτουργία τους από τις 15 Φεβρουαρίου. Η καγκελάριος δήλωσε ότι η ίδια θα προτιμούσε η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο να γίνει από την 1η Μαρτίου και μετά, καθώς, όπως είπε, τότε φαίνεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας θα έχει πέσει κάτω από το όριο των 50. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν ήταν τελικά εύκολο να επιβληθεί στους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Εφόσον ο δείκτης έχει πέσει πράγματι κάτω από το 50, την 1η Μαρτίου θα λειτουργήσουν και πάλι τα κομμωτήρια, καθώς τέθηκε ζήτημα «αξιοπρέπειας» και «ψυχολογικής κατάστασης» των πολιτών. Η ίδια πάντως η καγκελάριος δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι «θα πρέπει να ζούμε με μαλλιά που γκριζάρουν» (εδώ).

Σε κάθε περίπτωση, τα καταστήματα λιανικής πώλησης θα πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό για να λειτουργήσουν. Οπως διευκρινίστηκε από την καγκελαρία, θα μπορούν να ανοίξουν μόνο όταν ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους περιοριστεί σταθερά κάτω από το 35. Και πάλι, θα ισχύει ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 20 τετραγωνικά.

Με το νέο όριο στα 35 κρούσματα, μπορεί να εξεταστεί και η υπό προϋποθέσεις επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, πρόσθεσε η Μέρκελ και σημείωσε ότι η κατάσταση θα αναθεωρηθεί στις 3 Μαρτίου, σε νέα τηλεδιάσκεψη.

Εγκαταλείψτε την ιδέα των ταξιδιών

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, αυτά θα πρέπει «να εγκαταλειφθούν», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κατάσταση έχει πλέον λάβει μια συγκεκριμένη μορφή, αλλά «δεν είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να πούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ήδη μήνες νωρίτερα». Υπάρχει, σημείωσε, «μεγάλη αβεβαιότητα» γύρω από τις παραλλαγές του στελέχους του κορονοϊού και κυρίως σχετικά με το ποια τελικά θα επικρατήσει. «Θα έχουμε έναν νέο ιό και θα ζήσουμε με έναν νέο ιό. Και για αυτό πρέπει να πάμε τον αριθμό των κρουσμάτων κάτω, κάτω, κάτω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ τόνισε από την πλευρά του το παράδοξο του «να πηγαίνουμε καλύτερα, αλλά να χειροτερεύει η διάθεσή μας» και επισήμανε ότι «για να κλείσεις απαιτείται θάρρος, για να ανοίξεις όμως χρειάζεται εξυπνάδα». Σκοπός μας είναι η προσοχή ταυτόχρονα με προοπτική, δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να αποφευχθούν τα «μπρος – πίσω».

Από τις 15 Φεβρουαρίου θα αρχίσει να εκταμιεύεται και η οικονομική βοήθεια προς τους επιχειρηματίες, η οποία μπορεί να φθάσει έως και τα 100.000 ευρώ για κάθε χαμένο μήνα, ανακοίνωσε επίσης η Μέρκελ. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δέχθηκε δριμεία κριτική από τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για τις καθυστερήσεις στην παροχή της βοήθειας, με τον Ζέντερ να σχολιάζει ότι η κυβέρνηση «υποσχέθηκε μπαζούκας, αλλά μέχρι τώρα έχουμε σφεντόνα χωρίς πέτρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...