535
Σχεδόν ένας (ακμαίος) αιώνας, επί σκηνής | Francois Durand/Getty Images/Ideal Images

Μπράβο, ρε Τσακ Μπέρι!

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 20 Οκτωβρίου 2016, 09:34
Σχεδόν ένας (ακμαίος) αιώνας, επί σκηνής
|Francois Durand/Getty Images/Ideal Images

Μπράβο, ρε Τσακ Μπέρι!

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 20 Οκτωβρίου 2016, 09:34

Αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο Τσακ Μπέρι και ότι έχει επηρεάσει μουσικά από τους Rolling Stones, τους Beatles και τον Ρόρι Γκάλαχερ, μέχρι κάθε πιθανό και απίθανο κιθαρίστα σε αυτή τη ζήση, σταμάτα να διαβάζεις αυτό το κείμενο. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να γράψω μουσικό βιογραφικό τού σπουδαίου Τσακ και το τι έχει κάνει στη ζωή του, είναι εξαιρετικά κλισέ να αρχίσω τα «Τζόνι μπι γκουντ», για τον ύμνο που έκανε διαπλανητική πτήση κ.λπ. Τη στάμπα, το αέναο μουσικό του αποτύπωμα είτε το ξέρεις είτε όχι.

Να σημειώσω μόνο ότι είναι ενενήντα ετών – γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1926. Το σπουδαίο δεν είναι μόνο ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα θα μετρά έναν αιώνα ζωής. Το απίστευτο είναι ότι θα κυκλοφορήσει νέο δίσκο, υπό τον ευφάνταστο τίτλο «Chuck», μέσα στο 2017, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του. Ναι, ο συνθέτης τού «Maybellene» και του -άντε, εντάξει- «Johnny B. Goode», ο «πατέρας» του ροκ-εντ-ρολ, είχε βγάλει το τελευταίο άλμπουμ του, το «Rock It», το 1979.

Chuck_Berry_1971
Ο Τσακ, την εποχή της μεγάλης δόξας το 1971

Δες το διαφορετικά. Ας πούμε ότι τα καταφέρνεις, με την παλιοζωή που κάνεις, και φτάνεις τα ενενήντα χρόνια ζωής. Το φαντάζεσαι; Αντί να κάθεσαι και να πίνεις το τσαγάκι σου αναπολώντας τη ζωή που πέρασε μπροστά από τα μάτια σου, τι βίωσες, τι σωστά, ποια λάθη έκανες, ποιοι δεν είναι, πια, σήμερα μαζί σου, αντί να ετοιμάζεσαι για τσάρκες σε αιώνιους λειμώνες, βγάζεις δίσκο! Και δεν συζητάμε το αν στα χρόνια αυτά θα μπορείς να έχεις διαύγεια στον νου, καθαρότητα σκέψης, αφού είναι πολύ εύκολο να είσαι ένας γερομπαμπαλής που θα πετάς ασυναρτησίες στους γύρω σου. Οχι! Ο Τσακ είναι καλά στα μυαλά του και θα βγάλει δίσκο!

Αν θα κάνει και περιοδεία; Πριν από πέντε χρόνια, ο Μπέρι, τη στιγμή που ήταν επάνω στη σκηνή στη Νέα Υόρκη, αισθάνθηκε αδύναμος και αναγκάστηκε να σταματήσει να παίζει. Οι διοργανωτές έσπευσαν να τον βοηθήσουν και να τον οδηγήσουν εκτός σκηνής, για να ξεκουραστεί. Μέχρι εκείνη την ώρα το πλήθος που παρακολουθούσε τη συναυλία παραληρούσε και χειροκροτούσε τον 85χρονο μουσικό. Και τη μουσική του δεξιοτεχνία η οποία παραμένει ακμαία, αλλά και για τα «γκατς» να στέκεται όρθιος, ερμηνεύοντας με πάθος, μπροστά σε τόσο κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι η μουσική και το σεξ είναι όσο αντέχεις και όχι όσο αναγράφει η αστυνομική σου ταυτότητα.

Και ο Τσακ αποδεδειγμένα αντέχει, αν και -το γράφω ξανά, δεν μπορώ να το «χωνέψω»!- είναι ενενήντα ετών. Το περιοδικό Rolling Stone τον έχει κατατάξει στην 6η θέση ανάμεσα στους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ενώ -το ίδιο περιοδικό- του έδωσε, δικαιωματικά, την 5η θέση ανάμεσα στους καλύτερους μουσικούς όλων των εποχών. Επομένως, δεν έχει να αποδείξει απολύτως τίποτα, σε κανέναν. Θα μπορούσε να κάθεται σπιτάκι του αραχτός σε μια πολυθρόνα ή να επισκέπτεται κάποιο σπα για να κάνει θαλασσοθεραπείες και ολοήμερο μασάζ από ημίγυμνες που θα εναλλάσσονταν τα δάχτυλά τους επάνω στο κορμί του. Ομως, όχι! Αυτόν τον δίσκο, σύμφωνα με τον Guardian, τον βγάζει για να τον αφιερώσει αποκλειστικά στη σύζυγό του Θελμέτα, με την οποία είναι μαζί της εδώ και… 58 χρόνια!

Διάολε, όσο υπάρχει μουσική και αγάπη, μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε σε αυτόν τον rock’n’roll πλανήτη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...