237
Το έργο εντοπίστηκε πάνω σε ένα λόφο και συντηρήθηκε κατάλληλα | Υπ. Πολιτισμού Περού

Πανάρχαιο, γιγάντιο χάραγμα γάτας βρέθηκε στην έρημο του Περού

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 19:31
Το έργο εντοπίστηκε πάνω σε ένα λόφο και συντηρήθηκε κατάλληλα
|Υπ. Πολιτισμού Περού

Πανάρχαιο, γιγάντιο χάραγμα γάτας βρέθηκε στην έρημο του Περού

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 19:31

Ερημο και άνυδρο, το νότιο τμήμα του Περού έχει ακόμη ίχνη από τα τεράστια γεωγλυφικά που χάραξαν πριν από αιώνες οι πληθυσμοί που ζούσαν εκεί.

Χάρη στη φροντίδα των αρχαιολόγων, ήλθε στο φως και διασώθηκε από τη φθορά μια τεράστια γάτα που ήταν χαραγμένη στην πλαγιά ενός λόφου.

Το έργο, που έχει μήκος ούτε λίγο ούτε πολύ 37 μέτρα, είχε σχεδόν εξαφανιστεί λόγω της φυσικής διάβρωσης του εδάφους. Οι γραμμές του σχεδίου είναι 30-40 εκατοστά σε πλάτος.

Το χάραγμα εκτιμάται ότι έγινε μεταξύ του 200 π.Χ. και του 100 π.Χ. σε ένα σημείο από το οποίο είναι εύκολο να δει κανένας και άλλα γεωγλυφικά. Η κατασκευή του είναι πολύ απλή: οι δημιουργοί απλώς αφαίρεσαν τις πέτρες και άφησαν να φαίνεται το ανοιχτόχρωμο έδαφος από κάτω.

Περουβιανοί αρχαιολόγοι εργάζονται για τη συντήρηση του γεωγλύφου | EPA/Ministry of Culture of Peru / HANDOUT

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί γεωγλυφικά πουλιών, μιας μαϊμούς και μιας φάλαινας όρκας. Παρόμοια χαράγματα και άλλες μυστηριώδεις γραμμές έχουν εντοπιστεί στην εντελώς άνυδρη βόρεια Χιλή, ανήκουν όμως σε διαφορετικό, νεότερο πολιτισμό από αυτά του Περού.

Η περίεργη όψη των γεωγλυφικών καθώς και το μέγεθός τους έχουν δώσει τροφή σε θεωρίες ότι δήθεν απεικονίζουν αστροναύτες ή ότι φτιάχτηκαν για εξωγήινους.

Η Νάζκα, η περιοχή όπου εντοπίζονται τα γεωγλυφικά, είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1994. Τα τελευταία χρόνια η προσεκτική παρατήρηση με drone έχει αποκαλύψει 80 με 100 νέα έργα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...