958
Tο «Blue Horizon» κατά την κατάπλευσή του στο λιμάνι του Ηρακλείου, το μεσημέρι της Τετάρτης | INTIMENEWS/Image Online

Blue Horizon: «Πνίγεται ένας άνθρωπος και γυρνάς και λες “φεύγουμε”;» – Αδιαφόρησε και ο καπετάνιος!

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 10:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/09/2023, 14:34
Tο «Blue Horizon» κατά την κατάπλευσή του στο λιμάνι του Ηρακλείου, το μεσημέρι της Τετάρτης
|INTIMENEWS/Image Online

Blue Horizon: «Πνίγεται ένας άνθρωπος και γυρνάς και λες “φεύγουμε”;» – Αδιαφόρησε και ο καπετάνιος!

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 10:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/09/2023, 14:34

Τι θα είχαμε μάθει από την τραγωδία στο λιμάνι του Πειραιά αν δεν υπήρχε το βίντεο που δημοσιοποίησε το protothema.gr; Πόσος κυνισμός και πόση αδιαφορία –στο κυνήγι του δρομολογίου, του εισιτηρίου, της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης της όλο και πιο λαίμαργης τουριστικής βιομηχανίας– θα είχε θαφτεί κάτω από μια απλή αναφορά ενός ανώνυμου δυστυχήματος ένα βράδυ του Σεπτεμβρίου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας;

Τα όσα συνέβησαν στον απόπλου του οχηματαγωγού «Blue Horizon», στην προβλήτα Ε3, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ένας 36χρονος, είναι ένα σοκ: τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη μέλη του πληρώματος, έπεσε στο νερό και πνίγηκε. Είχε εισιτήριο; Δεν είχε; Πόση σημασία έχει; Σύμφωνα με πληροφορίες του Μega, δίπλα στον καταπέλτη υπήρχε μία βαλίτσα και κάποια αντικείμενα, τα οποία δεν αναζήτησε κανείς. Οι λιμενικοί τα πήραν εκτιμώντας πως ανήκαν στον άντρα που σκοτώθηκε. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε πως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 36χρονος είχε ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι, είναι μια εικόνα φρίκης», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο Open το πρωί της Τετάρτης. Για απαντήσεις στα ερωτήματα, ο ίδιος παρέπεμψε στην προανάκριση, αλλά επιβεβαίωσε πως ο 36χρονος είχε εισιτήριο. Εξάλλου τέσσερα άτομα συνελήφθησαν: ο πλοίαρχος, ο αξιωματικός του καταστρώματος και τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon» που ενεπλάκησαν άμεσα στο συμβάν –αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για ανθρωποκτονία από κοινού. Παράλληλα δόθηκε εντολή για διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τις ενέργειες και ενδεχόμενες παραλείψεις του Λιμεναρχείου Πειραιά.

Οι μαρτυρίες που ήρθαν και έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι γροθιά στο στομάχι για έναν λαό που ξύπνησε την Τετάρτη για να διαβάσει τις λεπτομέρειες ενός ακόμη φονικού: «Τον κοίταξαν να βυθίζεται στο νερό και έδωσαν εντολή να αναχωρήσει το πλοίο» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στην ΕΡΤ περιγράφοντας τα όσα τραγικά έγιναν το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά.

«O άνθρωπος ήταν μέσα στο πλοίο και μάλλον δεν είχε εισιτήριο» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος περιέγραψε τις κινήσεις των δύο μελών του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon»: έσπρωξαν πάνω από τον καταπέλτη τον άτυχο 36χρονο, ο οποίος έπεσε στη θάλασσα και έχασε τη ζωή του.

«Όλοι φωνάζαμε “τι κάνεις, τι κάνεις”» αποκάλυψε. Ο ίδιος υποστήριξε πως ακόμα και μετά που ξεκίνησε το πλοίο και η δίνη της προπέλας παρέσυρε τον άνδρα στο νερό ο αξιωματικός του καταστρώματος αφού έριξε μια ματιά έδωσε εντολή να ξεκινήσει το πλοίο.

«Πνίγεται ένας άνθρωπος και γυρνάς και λες “φεύγουμε”, χωρίς να κάνεις μια προσπάθεια. Να του πετάξεις ένα σωσίβιο. Να πεις “πνίγεται ένας άνθρωπος”. Χωρίς να συμβαίνει τίποτα ξεκίνησε το πλοίο» εξιστόρησε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Όπως είπε μετά από λίγα λεπτά το σώμα του άτυχου 36χρονου ανέβηκε στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά ήταν πλέον αργά. Είχε πνιγεί ενώ ο καπετάνιος και το πλήρωμα αδιαφόρησαν.

Συγκλονισμένος ο επιβάτης του πλοίου που διατάχθηκε να επιστρέψει πίσω στο λιμάνι, όταν έγινε γνωστό το τραγικό περιστατικό, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες της επικοινώνησαν με το Λιμενικό για να το καταγγείλουν.

«Μας σταματήσαν αρόδο και μετά μας γύρισαν πίσω» δήλωσε. Ο ίδιος κατήγγειλε τους ψευδείς ισχυρισμούς μελών του πληρώματος που δήλωσαν ότι ο άνδρας που προσπάθησε να επιβιβαστεί την ώρα που αναχωρούσε το πλοίο έπεσε μόνος του. «Αυτό δεν έγινε», τόνισε ο μάρτυρας επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες και άλλων επιβατών και αυτοπτών μαρτύρων ότι τον πέταξαν από τον καταπέλτη με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του.

Στο Μega, μίλησε άλλος επιβάτης που ήταν παρών στο περιστατικό.

«Την ώρα που ξεκίναγε το πλοίο και έβαζε τις μηχανές, ακούω φωνές και τρέχω στο πίσω μέρος και βλέπω τον ύπαρχο του πλοίου να απωθεί έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να μπει στο καράβι. Ολος ο κόσμος φώναζε γιατί ήταν φως φανάρι ότι (ο άνθρωπος) θα έπεφτε στη θάλασσα. Αυτός συνέχισε, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να πέσει στη θάλασσα. Ήταν φως φανάρι ότι θα συμβεί το κακό».

«Για μένα το χειρότερο το οποίο συνέβη είναι, αν δείτε το βίντεο, ότι ρίχνει μια ματιά (ο ύπαρχος) λες και έπεσε… και γατί να έπεφτε και σκύλος στη θάλασσα, θα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γυρνάει και τον κοιτάει σαν να μην συμβαίνει τίποτα και γυρνάει απαθέστατα και δίνει σήμα για να φύγει το πλοίο».

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια για να σωθεί ο άνθρωπος» κατήγγειλε ο ίδιος, συμπληρώνοντας:

«Ο άνθρωπος τον τράβηξε η δίνη της θάλασσας, τον χάσαμε για λίγο από τα μάτια μας και μετά ξεβράστηκε πάνω και τον ξαναπήρε από κάτω. Εκεί πιστεύω τελείωσε ο άνθρωπος. Εφυγε το πλοίο και από ό,τι έμαθα πήγε ο κόσμος στον καπετάνιο και του χτύπαγε την πόρτα και αυτός τους έκλεισε την πόρτα σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, από τα μεγάφωνα υπήρξε ενημέρωση για την καθυστέρηση του πλοίου, η οποία ανέφερε το εξής αδιάφορο: «Ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

«Αυτό είναι το γελοίο και το τραγικό» είπε στο Mega ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος καταγγέλλει την απάθεια του πληρώματος.

«Μια γυναίκα που έδωσε κατάθεση μαζί μου, είχε πάει στον καπετάνιο και του χτύπησε την πόρτα και της έκλεισε την πόρτα. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι από τη στιγμή που πέφτει άνθρωπος στη θάλασσα πρέπει να ειδοποιηθεί το Λιμεναρχείο. Ούτε αυτό συνέβη, εμείς ειδοποιήσαμε το Λιμεναρχείο. Δεν υπήρχε λιμενικός στο σημείο».

Ποιος ήταν ο 36χρονος

Σύμφωνα με το cretalive.gr, o άτυχος νέος ζούσε στις εργατικές κατοικίες στην πόλη του Αγίου Νικολάου και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία. «Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι τον ήξεραν με το μικρό του… “Το Αντωνιώ”! Έτσι τον φώναζαν στον Αγιο Νικόλαο».

Ο Αντώνης Καρυώτης ήταν ένας πολύ ήσυχος και καλόκαρδος νέος που έκανε διάφορες εξυπηρετήσεις στους καταστηματάρχες και τους ντόπιους για να μπορέσει να ζήσει, έγραψε το cretalive.gr. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Αντώνης ανεβοκατέβαινε συχνά από την Κρήτη στον Πειραιά και έμπαινε πάντα τελευταία στιγμή στο πλοίο και τον γνώριζε το πλήρωμα. Ηταν ΑμΕΑ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...