354
Ο Τζο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αυστραλό πρωθυπουργό, στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Sarah Silbiger

Μπάιντεν: Οι ισραηλινοί έποικοι στη Δυτική Οχθη «ρίχνουν βενζίνη στη φωτιά»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 10:02
Ο Τζο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αυστραλό πρωθυπουργό, στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Sarah Silbiger

Μπάιντεν: Οι ισραηλινοί έποικοι στη Δυτική Οχθη «ρίχνουν βενζίνη στη φωτιά»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 10:02

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Οχθη να σταματήσουν τις επιθέσεις τους ενάντια στους Παλαιστίνιους, οι οποίες «ρίχνουν βενζίνη στη φωτιά» της Μέσης Ανατολής, όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Συνεχίζω να ανησυχώ για τους εξτρεμιστές εποίκους που επιτίθενται στους Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη, και ρίχνουν βενζίνη στη φωτιά, αυτό κάνουν. Επιτίθενται σε Παλαιστινίους που έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται εκεί και αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», είπε ο Μπάιντεν, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον αυστραλό πρωθυπουργό, Αντονι Αλμπανέζι, στον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι κρύβεται πίσω από τους αμάχους στη Γάζα και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να ακολουθήσει «το Δίκαιο του πολέμου».

Επίσης, είπε ότι αμφιβάλει αν το νούμερο των νεκρών στη Γάζα, οι οποίοι σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας, έχουν φτάσει τους 6.500, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Δεν έχω καμία αίσθηση ότι οι Παλαιστίνιοι λένε την αλήθεια για το πόσοι έχουν σκοτωθεί. Είμαι σίγουρος ότι έχουν σκοτωθεί αθώοι και αυτό είναι το τίμημα ενός πολέμου. Αλλά δεν έχει εμπιστοσύνη στο νούμερο που δίνουν οι Παλαιστίνιοι», τόνισε.

«Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να βεβαιώνονται ότι επικεντρώνονται στο να κυνηγάνε τους ανθρώπους που επιδίδονται σε αυτόν τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Και είναι ενάντια στα συμφέροντά τους όταν αυτό δεν συμβαίνει», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι δεν έχει πιέσει τον Νετανιάχου να μην εισβάλει στη Γάζα: «Αυτό που του έχω πει είναι ότι αν είναι δυνατόν να βγουν σώοι από τη Γάζα οι όμηροι, τότε αυτό πρέπει να κάνει. Είναι δική τους η απόφαση, δεν έχω απαιτήσει τίποτα».

Τέλος, ο Μπάιντεν τόνισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να σκεφτούν τι θα γίνει στη Γάζα μετά τον πόλεμο. «Στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους αξίζει εξίσου να ζουν ο ένας πλάι στον άλλο με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη. Οταν τελειώσει αυτή η κρίση, πρέπει να υπάρχει ένα όραμα για το θα γίνει από εκεί και πέρα. Κατά τη γνώμη μας, αυτό πρέπει να είναι η λύση των δύο κρατών. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μία συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις πλευρές, Ισραηλινούς, Παλαιστινίους, περιφερειακούς εταίρους, παγκόσμιους ηγέτες, για να μπούμε στον δρόμο που οδηγεί στην ειρήνη», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...