423
H μικρή αλκυόνη έγινε σύμβολο της περιβαλλοντικής καταστροφής στην Σαλαμίνα | REUTERS/Giorgos Moutafis

Ο «μαύρος» θάνατος μίας αλκυόνης (και της Σαλαμίνας)

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 11:40
H μικρή αλκυόνη έγινε σύμβολο της περιβαλλοντικής καταστροφής στην Σαλαμίνα
|REUTERS/Giorgos Moutafis

Ο «μαύρος» θάνατος μίας αλκυόνης (και της Σαλαμίνας)

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 11:40

Την ώρα που ο διάλογος για την επαπειλούμενη αποχώρηση της Eldorado Gold από τις Σκουριές έσκαβε χαρακώματα ανάμεσα στους «φίλους» και στους «εχθρούς» ή του περιβάλλοντος ή των επενδύσεων (σε αυτή τη χώρα σπανίως υπάρχει κάτι ενδιάμεσο), τα νερά του Σαρωνικού μαύριζαν από τόνους μαζούτ. Φαίνεται όμως ότι το πετρέλαιο δεν μας πολυπειράζει… Αλλά η Σαλαμίνα εκπέμπει ένα ηχηρό SOS. Και μαζί της όλος ο Σαρωνικός.

2017-09-12T140751Z_1789390912_RC19677F7F70_RTRMADP_3_GREECE-ENVIRONMENT-OIL-SPILL(1)
Η παραλία της Σαλαμίνας μετά την οικολογική καταστροφή (REUTERS/Giorgos Moutafis)

Η οικολογική καταστροφή στον κόλπο είναι γεγονός. Και πολλοί παρατηρούν ότι όλη αυτή η πολύχρονη προσπάθεια καθαρισμού του Σαρωνικού με την Ψυτάλλεια χάθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα. Το ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντη, υπό άγνωστες συνθήκες, γέμισε τις ακτές της Σαλαμίνας με τόνους καυσίμων και προκάλεσε μία εκτεταμένη ρύπανση που το βράδυ της Τρίτης έφτασε μέχρι και τις παραλίες της Πειραϊκής (με την μυρωδιά του μαζούτ να δημιουργεί μια πνιγηρή ατμόσφαιρα). Το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη» μετέφερε 2.570 τόνους καύσιμα (2.200 τόνους μαζούτ και 370 τόνους ντίζελ).

Η εικόνα της οικολογικής καταστροφής αποτυπώθηκε από τους φωτογράφους που έσπευσαν στο σημείο. Ανάμεσά τους και ο φωτογράφους του Reuters, Γιώργος Μουτάφης που βρήκε στη θάλασσα της Σαλαμινας μια μικρή αλκυόνη που είχε κολλήσει στο μαζούτ. Το πουλί οδηγήθηκε αμέσως στην Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.

Περίπου μία ημέρα αργότερα, ο Μουτάφης ενημέρωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ότι η μικρή αλκυόνη δεν τα κατάφερε. Το μικρό θαλάσσιο αποδημητικό πτηνό είχε προλάβει να γίνει το σύμβολο ενός ναυαγίου, που εγείρει ερωτήματα ενώ παίρνει διαστάσεις τεράστιας οικολογικής καταστροφής.

Εκτακτη σύσκεψη

Εν τω μεταξύ, τρεις ολόκληρες ημέρες μετά το ναυάγιο, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου (ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής βρίσκεται στο Λονδίνο), ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή Σταμάτιος Ράπτης, ο περιφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και δήμαρχοι περιοχών που έχουν πληγεί ή κινδυνεύουν.

Και όλα αυτά ενώ τις πρώτες ημέρες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθησύχαζε τους πολίτες λέγοντας ουσιαστικά ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Την ίδια ώρα, οι εικόνες της οικολογικής καταστροφής προβλήθηκαν και μέσα από του BBC με βίντεο-ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...