426
Ο Στέλιος Βαμβακάρης υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα του ελληνικού πενταγράμμου, ξεφεύγοντας από την τεράστια σκιά του εμβληματικού Μάρκου Βαμβακάρη | Nikos Libertas / SOOC

Στέλιος Βαμβακάρης, ο ρεμπέτης που ξέφυγε από τη σκιά του Μάρκου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 09:33
Ο Στέλιος Βαμβακάρης υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα του ελληνικού πενταγράμμου, ξεφεύγοντας από την τεράστια σκιά του εμβληματικού Μάρκου Βαμβακάρη
| Nikos Libertas / SOOC

Στέλιος Βαμβακάρης, ο ρεμπέτης που ξέφυγε από τη σκιά του Μάρκου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 09:33

Πώς διαχειρίζεσαι ένα τεράστιο όνομα; Μια μουσική κληρονομιά ανυπέρβλητη; Ο Στέλιος Βαμβακάρης έπρεπε από τη μέρα που έπιασε για πρώτη φορά ένα μπουζούκι –και αυτό συνέβη πολύ νωρίς, παιδάκι ακόμα– να αντιμετωπίσει την τεράστια σκιά του εμβληματικού πατέρα του, του επικού Μάρκου Βαμβακάρη. Και τα κατάφερε. Ωσπου το μπουζούκι του σίγησε τη Δευτέρα – ο Στέλιος Βαμβακάρης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών…

Ο Βαμβακάρης, δευτερότοκος γιος του Μάρκου, δεν υπήρξε μόνο ένας άξιος συνεχιστής ενός μεγάλου ονόματος αλλά είχε τη δική του αξιόλογη και απολύτως διακριτή προσωπική παρουσία στο λαϊκό τραγούδι. Αφησε το δικό του ξεχωριστό στίγμα στο Πεντάγραμμο.

Με τον πατέρα του, τον Μάρκο Βαμβακάρη

Είχε γεννηθεί στον Πειραιά το 1947 και προτού κλείσει η δεκαετία του 1950 έπιασε το μπουζούκι στο πλευρό του διάσημου πατέρα του.

Από νεαρός βρέθηκε να συνεργάζεται με τα μεγάλα ονόματα της ακμάζουσας ρεμπέτικης σκηνής, όπως τον Παπαϊωάννου, τον Τσιτσάνη, τον Παγιουμτζή.

Ακολούθησαν συνεργασίες του με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης είχε πάντα μουσικές ανησυχίες που ξεπερνούσαν τα στενά όρια του ρεμπέτικου. Ασχολήθηκε, για παράδειγμα, με τις κοινές ρίζες των αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού ενώ μάλιστα είχε ηχογραφήσει το 1988 οκτώ κομμάτια μπλουζ ερμηνευμένα με μπουζούκι και μπαγλαμά.

Η καλλιτεχνική αξία του ιδιαίτερου ύφους της μουσικής του Στέλιου Βαμβακάρη έχει αναγνωριστεί και από τη διεθνή blues κοινότητα. Σε φεστιβάλ στην πόλη Φάλον (στη Σουηδία) έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ και το 2003, στο φεστιβάλ World Got The Blues στο Λονδίνο με τον Taj Mahal και την Σεζάρια Εβόρα. To 2010 έπαιξε στο Palais des Beaux Arts στο Βέλγιο μπροστά σε δύο χιλιάδες άτομα στο φεστιβάλ Balkan Trafik.

Στη διάρκεια της καριέρας του έδωσε πολλές συναυλίες στο εξωτερικό ερμηνεύοντας τα τραγούδια του αλλά και τραγούδια του πατέρα του, Μάρκου Βαμβακάρη.

Επίσης συνέθεσε μουσική για τον κινηματογράφο, όπως στην ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα», αλλά και για θεατρικά έργα.

H απώλεια του Στέλιου Βαμβακάρη γέμισε θλίψη τον καλλιτεχνικό αλλά και τον πολιτικό κόσμο.

«Ο Στέλιος Βαμβακάρης, ένας βαθύς γνώστης των μυστικών του μπουζουκιού και μεγάλος δεξιοτέχνης του, δεν είναι πια μαζί μας. Η μουσική έχασε έναν καλλιτέχνη που αφιέρωσε τη ζωή του στην αναζήτηση των κοινών ριζών των blues και του μπουζουκιού, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερο προσωπικό στυλ. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Περισσός.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στο Γ’ Νεκροταφείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...