494
Απαιτείται αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας, διεμήνυσε, ο Στέλιος Πέτσας | INTIMEnews

Αθήνα προς Gymnich: Το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2020, 13:12
Απαιτείται αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας, διεμήνυσε, ο Στέλιος Πέτσας
|INTIMEnews

Αθήνα προς Gymnich: Το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2020, 13:12

Για την απουσία δύο βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας από την ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, ενημέρωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Για μία ακόμη φορά, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε ανεκδιήγητη την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία την ώρα που δηλώνει «παρών» στη διαδικασία, προκαλώντας αναίτια καθυστέρηση στην κύρωση της συμφωνίας την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στο Βερολίνο, στο κρίσιμο για τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών (Gymnich).

Στη συνεδρίαση, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να παρουσιάσει – όπως έχει δεσμευθεί – κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Οι προσδοκίες ωστοσο από το άτυπο Συμβούλιο δεν θα πρέπει να είναι μεγάλες, όπως εκτίμησε άλλωστε σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, και η έμπειρη πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ο κ. Μπορέλ μίλησε για τον εκνευρισμό της Τουρκίας. Όντως υπάρχει εκνευρισμός λόγω της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η δήλωσή του όμως ήταν ατυχής. Ο κ. Μπορέλ δυστυχώς έχει πέσει κάτω του πήχη των προσδοκιών καθώς δεν έχει φέρει κάποιο απτό αποτέλεσμα σε όλα τα μεγάλα θέματα», παρατήρησε η βουλευτής Χανίων της ΝΔ.

Υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωση του κ. Δένδια, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε ότι βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και «το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας», διεμήνυσε με αφορμή τη συνεδρίαση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Βερολίνο.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, δύο βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, οι κ.κ. Γιαννάκης και Διγαλάκης, θα απουσιάσουν από την ονομαστική ψηφοφορία. Ο κ. Γιαννάκης προληπτικά για λόγους υγείας και ο κ. Διγαλάκης επειδή βρίσκεται σε καραντίνα. Αμφότεροι, είπε, θα εκφραστούν με πρόθεση ψήφου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τόσο η συμφωνία με την Αίγυπτο όσο και αυτή με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο, αναγνωρίζουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα νησιά μας και διεμβολίζουν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν αναμφίβολα επείγουσα, καθώς – όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός- «εξελίσσεται στην περιοχή η παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας να συναλλαγεί με δυνάμεις της Λιβύης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών», ανέφερε, ενώ παράλληλα  επιβεβαιώνει την ακυρότητα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.

Αναφορά έκανε τέλος ο κ. Πέτσας και στην απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο με το οποίο η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στις δυτικές ακτές της και τα νησιά του Ιουνίου μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Πρόκειται, είπε, για την άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας, κατοχυρωμένου στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα, που – όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός – η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές, όποτε κρίνει η ίδια.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...