1509
Απαγγέλθηκαν οι πρώτες κατηγορίες, για σεξουαλική επίθεση, στον αμερικανό κωμικό. Τον τελευταίο χρόνο, από αγαπημένος ήρωας, μετατράπηκε σε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα της σόουμπιζ | REUTERS/Lucas Jackson

Η αποκαθήλωση ενός κωμικού

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 30 Δεκεμβρίου 2015, 20:56
Απαγγέλθηκαν οι πρώτες κατηγορίες, για σεξουαλική επίθεση, στον αμερικανό κωμικό. Τον τελευταίο χρόνο, από αγαπημένος ήρωας, μετατράπηκε σε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα της σόουμπιζ
|REUTERS/Lucas Jackson

Η αποκαθήλωση ενός κωμικού

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 30 Δεκεμβρίου 2015, 20:56

Ο εισαγγελέας στην Πενσιλβάνια ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Μπιλ Κόσμπι διώκεται ποινικά και ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, αφού του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο 78χρονος δημοφιλής ηθοποιός κατηγορείται ότι νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά την Αντρεα Κόνσταντ το 2004, η οποία κατήγγειλε τον ηθοποιό το 2005, αλλά τότε ο εισαγγελέας είχε αρνηθεί να απαγγείλει κατηγορίες. Η Κόνσταντ ήταν μία από τις πρώτες που κατηγόρησαν δημόσια τον Κόσμπι – έκτοτε, περίπου 50 ήταν οι γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από εκείνον. Οπως διευκρίνισε η εισαγγελία, πρόσφατα προέκυψαν νέα στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία που -σύμφωνα με τους νόμους- έχουν οι διωκτικές αρχές στη διερεύνηση μιας υπόθεσης για να απαγγείλουν κατηγορίες ή για να τη βάλουν στο αρχείο.

2015-12-30T150917Z_2026920269_TM3EBCU0S5V01_RTRMADP_3_US-PEOPLE-COSBY
Ο Μπιλ, πια, δεν χαρίζει γέλιο, αλλά βαθύ προβληματισμό (photo: REUTERS/Lucas Jackson)

Οταν το σκάνδαλο ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ο Κόσμπι απέρριπτε τις κατηγορίες απειλώντας, μάλιστα, και με μηνύσεις τις γυναίκες που τον κατήγγειλαν. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο του 2005, ο Κόσμπι παραδέχεται ότι είχε δώσει ένα ισχυρό ηρεμιστικό σε τουλάχιστον μία γυναίκα για να έχει σεξουαλική επαφή μαζί της. Σε κατάθεσή του το 2005, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο από τις αμερικανικές Αρχές, ο ηθοποιός παραδέχεται ότι έδωσε «Quaalude» -ηρεμιστικό και υπνωτικό φάρμακο, συνάμα- σε μία νεαρή γυναίκα, το 1976. Στην ερώτηση αν έδωσε το ηρεμιστικό και σε άλλους ανθρώπους, ο Κόσμπι απάντησε «ναι». Σε δεύτερη ερώτηση, για το αν σκόπευε να χρησιμοποιήσει το φάρμακο σε γυναίκες, με τις οποίες ήθελε να έρθει σε σεξουαλική επαφή, ο δημοφιλής ηθοποιός απάντησε και πάλι καταφατικά. Βέβαια, στη συνέχεια είπε ότι δεν άκουσε καλά τη λέξη «γυναίκες» και νόμιζε ότι είχε ακούσει «γυναίκα», διευκρινίζοντας πως μιλούσε μόνο για μια συγκεκριμένη γυναίκα, κι όχι για «γυναίκες» στον πληθυντικό. Στην ίδια κατάθεσή του ο Κόσμπι παραδέχεται: «Γνώρισα την … (δεν δημοσιοποιείται το όνομά της για να προστατευτεί η ανωνυμία τού φερόμενου ως θύματος) στο Λας Βέγκας (το 1976). Είχε έρθει να με δει στα παρασκήνια. Της έδωσα Quaalude. Είχαμε μια σεξουαλική επαφή». Αυτή, λοιπόν, η πρώτη γυναίκα που είχε πάρει το φάρμακο, ήταν η Αντρεα Κόνσταντ, πρώην επικεφαλής της λέσχης καλαθοσφαίρισης του Πανεπιστημίου Temple, όπου ο Κόσμπι φοίτησε και ήταν μέλος του διοικητικού του συμβουλίου. Σύμφωνα με την ίδια, αφού τη νάρκωσε την κακοποίησε στο σπίτι του, στην Πενσιλβάνια.

Τι τουιτάρισε ο Harry Hairston, βραβευμένος ρεπόρτερ του NBC…

Οταν οι κατηγορίες της Κόνσταντ είδαν το φως της δημοσιότητας, μία δεύτερη γυναίκα, η Ταμάρα Γκριν, δίνει συνέντευξη στο Today Show λέγοντας ότι, στα ’70ς, ο Κόσμπι τής έδωσε χάπια που την παρέλυσαν και, όσο ήταν αναίσθητη, την κακοποίησε. Ξαφνικά, συγκεντρώνονται στη νέα δικογραφία που καταθέτει η Κόνσταντ 13 συνολικά μαρτυρίες γυναικών με παρόμοιες καταγγελίες για τον ηθοποιό. Κλασικά, ο Κόσμπι αρνείται τα πάντα. Και έρχονται, από άλλες γυναίκες, κι άλλες κατηγορίες, όπου οι παλαιότερες χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960, οι πιο πρόσφατες από τη δεκαετία των 00’s. 35 γυναίκες από αυτές φωτογραφήθηκαν για το εξώφυλλο του περιοδικού «New York». Εκείνη την εποχή εργάζονταν ως σερβιτόρες, ήταν επίδοξες ηθοποιοί, αλλά και μοντέλα του περιοδικού Playboy. Κάποιες εξ αυτών τις είχε γνωρίσει στον Κόσμπι ο ατζέντης τους. Πολλές, δεν είχαν πει τίποτα σχετικά, επί πολλά χρόνια. Πριν από δυο εβδομάδες, στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2015, ο ηθοποιός μηνύει επτά από εκείνες που τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση, λέγοντας ότι δημιούργησαν τις ιστορίες τους για να καταστρέψουν τη φήμη του και να του αποσπάσουν χρήματα. Η δικηγόρος του Κόσμπι, Μονίκ Πρίσλεϊ εξέδωσε δήλωση σύμφωνα με την οποία όλες οι κατηγορίες είναι «κακόβουλες, ευκαιριακές, ψευδείς και δυσφημιστικές» και για τον λόγο αυτό ο ηθοποιός τις μηνύει για συκοφαντική δυσφήμιση και εσκεμμένη πρόκληση συναισθηματικής πίεσης. Οι μηνύσεις αφορούν την Ταμάρα Γκριν, την Τερέζα Σερίγκνις, τη Λίντα Τρέιτζ, τη Λουίζα Μόριτζ, την Μπάρμπαρα Μπόουμαν, την Τζόαν Ταρσίς και την Αντζελα Λέσλι. Ολες οι γυναίκες αυτές κατέθεσαν μήνυση εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμιση.

rape_3388955b
Το περιοδικό New York συγκέντρωσε στο εξώφυλλό του 35 από τα φερόμενα θύματά του και τους έδωσε βήμα να μιλήσουν

Τέσσερις, πέντε, πενήντα, πόσες, τελικά, είναι οι γυναίκες που φέρονται να βιάστηκαν και πόσες έχουν στραφεί νομικά εναντίον του; Εχει χαθεί ο λογαριασμός. Το σίγουρο είναι πως το «σκάνδαλο Μπιλ Κόσμπι» είναι ήδη πρωτοσέλιδο στο Χόλιγουντ και πρώτο θέμα στον κόσμο του θεάματος. Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ήδη τα περί σύλληψής του.

 

Η σύλληψη του Κόσμπι – και η φωτογραφία που σχολιάστηκε

2015-12-30T214355Z_1771304759_GF10000279196_RTRMADP_3_PEOPLE-COSBY
Η λάμψη του έχει χαθεί, η κατήφειά του είναι προφανής. Τα social media πανηγυρίζουν. (Photo: REUTERS/Mark Makela)

Ενώπιον του εισαγγελέα -δεν ξεχνάμε, με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης- βρέθηκε ο ηθοποιός, σε μια είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ η σχετική φωτογραφία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και στο διαδίκτυο. Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την ανακούφισή τους για το γεγονός ότι, έστω και με καθυστέρηση χρόνων, η υπόθεση έχει μπει στον δρόμο της Δικαιοσύνης. Αρκετοί ήταν εκείνοι που -βλέποντας τη φωτογραφία που τράβηξαν οι Αρχές, κατά τη σύλληψή του- εστίασαν στα μάτια του, διακρίνοντας διαφορά στο χρώμα τους.  

«Ανάμεσα στα πολλά αναφορικά με την κατάσταση του Κόσμπι που μου φαίνονται ανεξιχνίαστα είναι το εξής: γιατί δεν έχει υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη. Μήπως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά;». Κακίες, αναμφισβήτητα.

Λίγο πριν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες από τον εισαγγελέα της Κομητείας του Μοντγκόμερι, αλλά -προς το παρόν- δεν έγινε γνωστό για ποια υπόθεση, από τις δεκάδες που εκκρεμούν. Το Associated Press, πάντως, ανέφερε ότι αφορούν αποκλειστικά στην καταγγελία που έκανε σε βάρος του, για «νάρκωση και σεξουαλική κακοποίηση», η Αντρεα Κόνσταντ.  Στο καθαρά διαδικαστικό κομμάτι, ο 78χρονος ηθοποιός απολογήθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα, σε μια ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε, περίπου, 13 λεπτά. Τελικά, αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας ως εγγύηση ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ παρέδωσε και το διαβατήριό του. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο του Elkins Park, της Κομητείας του Μοντγκόμερι, ορίστηκε για τις 14 Ιανουαρίου. Και οι κάμερες θα είναι πάλι εκεί…

Οσες live μεταδόσεις και να γίνουν, εκείνος συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν. Η αποκάλυψη, όμως, έχει ήδη προκαλέσει τέτοια οργή στην κοινή γνώμη, που ζητήθηκε ακόμη και να ξηλωθεί το άστρο του στο Walk of Fame. To άστρο δεν ξηλώθηκε, αλλά βανδαλίστηκε, έγραψαν τρεις διαφορετικές φορές τη λέξη «βιαστής» επάνω του. Η κοινή γνώμη και πολλές οργανώσεις ζητούν να του αφαιρεθούν τα βραβεία και όλες οι τιμές που έχει λάβει. Εδώ, αναμίχθηκε μέχρι και ο Μπάρακ Ομπάμα, που κλήθηκε να αφαιρέσει από τον Κόσμπι το Μετάλλιο της Ελευθερίας που είχε παραλάβει πριν από αρκετά χρόνια. Η Αντζελα Ρόουζ εκπρόσωπος του PAVE, οργανισμού των φερόμενων ως θυμάτων του Κόσμπι, τόνισε ότι «αυτό το μετάλλιο συμβολίζει τις αξίες του αμερικανικού έθνους. Το να βρίσκεται στην κατοχή του Κόσμπι είναι σαν να επικροτεί το έθνος τον βιασμό». Ο ίδιος ο Ομπάμα εξήγησε πως «δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός για να αφαιρεθεί το Μετάλλιο της Ελευθερίας, δυστυχώς. Ομως καμία κοινωνία δεν πρέπει να έχει ανοχή στον βιασμό. Και πρόκειται για ξεκάθαρο βιασμό όταν ένας άντρας δίνει χάπι σε μια γυναίκα και κάνουν σεξ χωρίς να το θέλει». Στην υπόθεση του Μεταλλίου ενεπλάκησαν και γερουσιαστές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση υπογραφών. Οι καταιγιστικές εξελίξεις σε αυτή την υπόθεση δίχασαν και το Χόλιγουντ, όπως και τον ευρύτερο καλλιτεχνικό κόσμο. Σταδιακά, οι περισσότεροι, είναι εναντίον του και όχι άδικα, βάσει τόσων καταγγελιών που έχουν γίνει, αλλά και για έναν πολύ βασικό λόγο…
Ο Κόσμπι υπήρξε η προσωποποίηση του οικογενειάρχη, ενώ ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους τηλεοπτικούς «μπαμπάδες» της δεκαετίας του ’80. Εμφανιζόταν με τα φαρδιά πουλόβερ του ως ηθικός, στηλίτευε το κακό, έδινε συμβουλές προς όλους να κάνουν μόνο καλές πράξεις στη ζωή τους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει, ο Μπιλ πρόδωσε την αθωότητα πάρα πολλών και γκρέμισε το είδωλο που ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Ενώ πέρασε ως τηλεοπτικός «άγγελος», κατάφερε να εμφανίσει ένα εξαιρετικά σκοτεινό πρόσωπο το οποίο, πιθανώς, είναι το πραγματικό, το κανονικό του.
Σε κάθε περίπτωση, ο δημοφιλής κωμικός μετατρέπεται σε έναν καταλύτη, προσωποποιεί τόσο το νομικό, όσο και το αντίστοιχο ηθικό πλαίσιο μιας δημόσιας καταγγελίας, που έχει όλα τα στοιχεία για να συγκεντρώσει επάνω της όλη τη δημοσιότητα: Ενας καλός ηθοποιός, που έχει σκορπίσει σπαρταριστό γέλιο σε θεατές, ένας καλός άνθρωπος, λαμβάνει ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία του βιασμού.

Το κοινό δεν χειροκροτά, αλλά απαιτεί δικαίωση. Και, βασικά, τη βίαιη αποκαθήλωση του Κόσμπι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...