309
Το κινητό τηλέφωνο μπορεί να μετατραπεί και σε διαγνωστικό εργαστήριο για τον εντοπισμό του κορονοϊού |

Απλό οικιακό μοριακό τεστ για Covid με το κινητό τηλέφωνο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 13:45
Το κινητό τηλέφωνο μπορεί να μετατραπεί και σε διαγνωστικό εργαστήριο για τον εντοπισμό του κορονοϊού
|

Απλό οικιακό μοριακό τεστ για Covid με το κινητό τηλέφωνο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 13:45

Μια επαναστατική διαγνωστική εξέταση για τον κορονοϊό, που είναι εξαιρετικά εύκολη, αλλά παρόμοιας ευαισθησίας με τα μοριακά τεστ, υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές.

Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση JAMA Network Open, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα, παρουσιάζουν μια εξέταση για την Covid η οποία βασίζεται σε ένα απλής τεχνολογίας αυτοδιαγνωστικό τεστ και μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του ατόμου που θέλει να δει αν έχει νοσήσει από κορονοϊό. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η εξέταση αυτή είναι παρόμοιας αξιοπιστίας με τα τεστ PCR, αλλά με κόστος δέκα φορές μικρότερο από αυτά.

«Καθώς εμφανίζονται συνεχώς νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο διαγνωστικός έλεγχος παραμένει κρίσιμος παράγοντας στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας» δηλώνει ο δρ Μάικλ Μάχαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, η εξέταση αξιοποιεί τη μέθοδο Loop-mediated Isothermal Amplification (Lamp) που αναπτύχθηκε πρόσφατα και είναι υψηλής ευαισθησίας όσον αφορά τον εντοπισμό του στόχου της, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ χαμηλού κόστους. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για την ανίχνευση διαφόρων ιών και στην περίπτωση του κορονοϊού εντοπίζει την παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων του κορονοϊού στο σάλιο. Αφού γίνει η λήψη του δείγματος, η κάμερα του κινητού τηλεφώνου καταγράφει τις χρωματικές μεταβολές στο δείγμα, οι οποίες είναι αποτέλεσμα χημικών διεργασιών, και σε περίπου 25 λεπτά εξάγει το αποτέλεσμα.

Σε δοκιμές που έγιναν σε 50 άτομα, τα αποτελέσματα της νέας εξέτασης ήταν ίδια με αυτά της εξέτασης PCR. Η ίδια μέθοδος έχει δοκιμασθεί με επιτυχία στη διάγνωση της γρίπης.

«Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα βοηθά στο να καταδειχθεί ότι απλά διαγνωστικά τεστ είναι υψηλής ακρίβειας, κάτι που έχει διαπιστωθεί και από πλήθος άλλων σχετικών ερευνών. Η πρόκληση που υπάρχει τώρα είναι το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η τεχνολογία ώστε να δημιουργηθούν παρόμοια τεστ, που να μπορεί ο καθένας να τα κάνει εύκολα, και να παραχθούν μαζικά, ώστε να φτάσουν σε όλους» δηλώνει ο Αλεξάντερ Εντουαρντς, του Πανεπιστημίου Reading στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...