292
|

Απεβίωσε ο καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας Δημήτρης Κελέκης

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 12:28

Απεβίωσε ο καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας Δημήτρης Κελέκης

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 12:28

Eφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, ο «πατέρας» της επεμβατικής ακτινολογίας στην Ελλάδα, καθηγητής Δημήτρης Κελέκης.

Ο Δημήτρης Κελέκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938 και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ έλαβε την ειδικότητα της Ακτινολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το 1989 εκλέγεται καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, θέση που διατηρεί μέχρι το 1992, όταν και αναλαμβάνει Διευθυντής Ακτινολογίας στο Ωνάσειο. Το 1996 εκλέγεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπήρξε διεθνώς αναγνωρισμένος για τη συνεισφορά και το ερευνητικό έργο του στον χώρο της επεμβατικής ακτινολογίας, έργο για το οποίο έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο (Χρυσούν Μετάλλιο/ Αμερικανικής Εταιρείας Ακτινολογίας, Distinguished Fellow/ Ευρωπαϊκή Ενωση Επεμβατικών Ακτινολόγων, Χρυσούν Μετάλλιο/ JVIR Editor’s).

Σπουδαίο υπήρξε και το κοινωνικό έργο του. Το 2010, σε συνεργασία με την τέως Νομαρχία της Αθήνας, ανέπτυξε πρόγραμμα δωρεάν εξέτασης έως 24 ανασφάλιστων γυναικών καθημερινά, με ψηφιακή μαστογραφία, και έως 12 ανασφάλιστων ανδρών και γυναικών καθημερινά, με μαγνητική τομογραφία, για την εξακρίβωση της νόσου του καρκίνου του μαστού και καρκίνου του ήπατος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξεταστούν χιλιάδες άποροι πολίτες.

Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές (2019) ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού.

Σε δήλωσή του ο κ. Σγουρός εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια του καθηγητή Δημήτρη Κελέκη, «ενός εξαιρετικού ανθρώπου που» –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– «μας συνέδεσαν χρόνια αληθινής φιλίας και πατρικής αγάπης».

«Για μένα ήσουν και θα είσαι ο “Αγιος” Κελέκης, όπως συνήθιζα πάντα να σε αποκαλώ για την κοινωνική και ανθρωπιστική προσφορά σου στην υγεία των συνανθρώπων μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην πολυαγαπημένη του σύζυγο Μάριον και στα παιδιά του Αλέξη και Νάσια. Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε μου φίλε, η ανάμνησή σου πάντα θα με συντροφεύει», κατέληξε στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο Γιάννης Σγουρός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...