370
Κάτοικοι από την Οξυά αποβιβάζονται από το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Απεγκλωβίστηκαν με ελικόπτερο κάτοικοι στην Οξυά Καρδίτσας

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 09:51
Κάτοικοι από την Οξυά αποβιβάζονται από το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Απεγκλωβίστηκαν με ελικόπτερο κάτοικοι στην Οξυά Καρδίτσας

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 09:51

Στις 8.00 το πρωί ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού –με τη συνδρομή ελικοπτέρου– κατοίκων από το χωριό Οξυά στην Καρδίτσα, που παρέμεναν αποκλεισμένοι μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός».

Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια της Δευτέρας με το Σούπερ Πούμα (βίντεο κάτω), την Τρίτη επιστρατεύθηκε ένα μικρότερο ελικόπτερο που κατάφερε να προσγειωθεί σε ένα ξέφωτο, μεταφέροντας στο γήπεδο του Μουζακίου μια ηλικιωμένη καρκινοπαθή, μία έγκυο μητέρα και το 1,5 έτους παιδί της.

«Εμείς καλά είμαστε, ανησυχούμε για τους εγκλωβισμένους. Κάντε προσπάθειες να αποκατασταθεί ο δρόμος. Νιώθω ανακουφισμένη. Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις συνθήκες, δεν περιμέναμε τον Ιανό. Μακάρι να μπορούσαμε να μείνουμε με τους συγχωριανούς μου», δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου η έγκυος γυναίκα.

«Δεν έχουμε ακόμα ρεύμα και νερό, ζητάμε άμεση αποκατάσταση για προσωρινή πρόσβαση στο Μουζάκι», είπε για να συμπληρώσει ότι «κανείς δεν θέλει να φύγει» και ότι το ελικόπτερο «θα πάρει κάποιους για λόγους υγείας».

Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το πρωί υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά.

Τις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Καρδίτσας με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μουζάκι.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στον Νομό Καρδίτσας, όπως τις κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, περίπου δύο ημέρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφότου ένα μέρος των υδάτων είχε ήδη υποχωρήσει, είναι πάνω από 210.000 στρέμματα.

Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Πίνδο και στον θεσσαλικό κάμπο, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού περάσματος του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που παρέχουν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι, σημαντική ήταν επίδραση του «Ιανού» στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στο Ιόνιο και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ο κυκλώνας βρέθηκε κατά τη φάση της μεγαλύτερης ισχύος του. Μεταξύ 15/9 και 20/9 οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στη Δυτική Ελλάδα υποχώρησαν έως και κατά τρεις βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, τα επικαιροποιημένα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης του «Ιανού» μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, εμφανίζονται στο Περτούλι (317 χιλιοστά), στο Μουζάκι (274), στη Μυρίκη Καρπενησίου (224) και στην Καρδίτσα (213).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...