429
Στόχος να αποτραπεί η επανάληψη εικόνων συνωστισμού σε πλατείες όπως αυτές της Κυψέλης ή του Παγκρατίου | ΙΝΤΙΜΕnews

Σύψας: Ενα βήμα πριν από το lockdown – Πώς δεν θα γίνουμε Μπέργκαμο

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 08:42
Στόχος να αποτραπεί η επανάληψη εικόνων συνωστισμού σε πλατείες όπως αυτές της Κυψέλης ή του Παγκρατίου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Σύψας: Ενα βήμα πριν από το lockdown – Πώς δεν θα γίνουμε Μπέργκαμο

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 08:42

Ενα βήμα πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας βρίσκεται πλέον η Αθήνα, που έχει μετατραπεί σε κύρια εστία μετάδοσης του κορονοϊού, με το «μοντέλο Μαδρίτης» –δηλαδή lockdown σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της πρωτεύουσας– να έχει πέσει ήδη στο τραπέζι (παρά τις σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του στην Ισπανία).

«Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση και να γείρουμε προς την πλευρά του κόκκινου», τόνισε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σωστή ενημέρωση» και ειδικά για τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου, σημείωσε ότι δεν ανησυχεί, δεδομένου ότι από τα 453 της Δευτέρας, τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες στη Λέσβο.

«Αν κάθε πολίτης κάνει το σωστό, τότε δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα καταστροφικά για την οικονομία μας», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.

Και πάλι όμως, τόνισε, «αν χρειαστεί να πάμε σε lockdown για να μην επιτρέψουμε στην επιδημία να φύγει μπροστά, εμείς θα πρέπει να είμαστε μπροστά από την επιδημία και όχι πίσω. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω, γιατί αν την αφήσουμε να φύγει, από ένα σημείο και μετά η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη. Θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο της Ιταλίας ή άλλες εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση. Οπότε, αν έχουμε να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε νωρίς, πριν ξεφύγει η κατάσταση».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας απάντησε και στο ερώτημα πώς θα γίνει ένα ενδεχόμενο lockdown στην Αθήνα:

«Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για δύο βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί, θα ξαναγίνει για άλλες δύο βδομάδες. Επίσης, θα κλείσουν και τα σχολεία».

Μέχρι στιγμής ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1. «Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Εκτίμηση του καθηγητή ήταν εξάλλου ότι το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί. Για το εμβόλιο της Astra Zeneca, πάντως, σημείωσε ότι στην τρίτη παρενέργεια που θα εμφανιστεί, το εμβόλιο αποσύρεται.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», μεγάλη ανησυχία για εστίες υπερμετάδοσης εξακολουθούν να είναι οι πλατείες, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος κόσμου, χωρίς να λαμβάνει μέτρα προστασίας. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή στην Αττική συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων «κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες και περιπολίες σε γειτονιές για την εφαρμογή των μέτρων.

Το δε «μοντέλο Μαδρίτης» είναι μια ιδιότυπη καραντίνα στην οποία τέθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο κάτοικοι (από τους συνολικά 6,6 εκατομμύρια) της Μαδρίτης και των περιχώρων της, καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους, παρά μόνο για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...