492
Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν τόσο σε κεντρικά όσο και σε περιφερειακά σημεία των πόλεων | SOOC

Αντικαπνιστικός νόμος: Τι δείχνουν οι έλεγχοι σε τρεις μεγάλες πόλεις

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2019, 17:32
Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν τόσο σε κεντρικά όσο και σε περιφερειακά σημεία των πόλεων
|SOOC

Αντικαπνιστικός νόμος: Τι δείχνουν οι έλεγχοι σε τρεις μεγάλες πόλεις

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2019, 17:32

Ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, το βράδυ του Σαββάτου, και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Την Κυριακή εκδόθηκε από την ΕΑΔ σχετική ανακοίνωση.

«Οι έλεγχοι αυτοί – σημειώνει η ανακοίνωση- εντάσσονται στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της υφιστάμενης κοινωνικής πλειοψηφίας που απαιτεί και υποστηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες βελτίωσης της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ευεξίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Με επίκεντρο το σεβασμό στον συνάνθρωπό μας, στη νέα γενιά, στις μητέρες, στους μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας και στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν την έξοδο με την οικογένειά τους, τη συντροφιά της παρέας τους, την άθλησή τους, και γενικότερα κάθε κοινωνική τους δραστηριότητα σ’ ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τις δυσάρεστες συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, οι κοινές δράσεις της ΕΑΔ και της ΕΛ.ΑΣ αποσκοπούν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων μερών για τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας από το σεβασμό των αντικαπνιστικών διατάξεων, καταγράφοντας παράλληλα τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων.

«Ως γενική παρατήρηση αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών-εκπροσώπων καταστημάτων που ελέγχθηκαν ήταν συνεργάσιμοι και επέδειξαν επαγγελματισμό και κατανόηση της σημασία της τήρησης του θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και το σεβασμό όσων δεν καπνίζουν.

Τι διαπίστωσαν οι ελεγκτές  στις τρεις πόλεις:

Λάρισα: Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν τόσο σε κεντρικά όσο και σε περιφερειακά σημεία της πόλης σε συνολικά είκοσι δύο επιχειρήσεις διαφόρων κατηγοριών, όπως: κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια-μπαρ, ταβέρνες και παιδότοποι. Σε τρία καταστήματα κάπνιζαν άνω των 30 θαμώνων και σε τέσσερα βρέθηκαν 10-19 καπνίζοντες. Επίσης, επιπλέον των προηγουμένων, σε επτά καταστήματα μολονότι δεν βρέθηκαν καπνίζοντες την ώρα του ελέγχου υπήρχε έντονη μυρωδιά καπνού και σταχτοδοχεία στα τραπέζια. Σήμανση περί απαγόρευσης καπνίσματος υπήρχε σε 7 μόνο καταστήματα. Στους παιδότοπους δεν κάπνιζε κανείς ούτε υπήρχαν σταχτοδοχεία στα τραπέζια.

Θεσσαλονίκη: Ελέγχθηκαν συνολικά είκοσι ένα καταστήματα όπως: εστιατόρια, ταβέρνες, ταχείας εστίασης και μπαρ-καφετέριες στις περιοχές, Πλατεία Αριστοτέλους, Λαδάδικα, Λ. Νίκης, και Λευκός Πύργος. Σε 18 καταστήματα με αριθμό θαμώνων 20-220 δεν βρέθηκαν καπνίζοντες, ενώ καταγράφηκε επίσης η ύπαρξη σήμανσης καθώς και απουσία σταχτοδοχείων από τα τραπέζια. Σε 3 καταστήματα βρέθηκαν καπνίζοντες και ειδικότερα, στο πρώτο 10 σε σύνολο 70 θαμώνων, στο δεύτερο 10 σε σύνολο 90 θαμώνων (χρήση ναργιλέ) και στο τρίτο 35 σε σύνολο 85 θαμώνων. Σε πέντε καταστήματα δεν υπήρχαν σημάνσεις ή/και δεν είχαν ληφθεί λοιπά μέτρα αποτροπής.

Αθήνα: Ελέγχθηκαν συνολικά δέκα πέντε καταστήματα, εστίασης & μπαρ-καφετέριες στις περιοχές Αμπελόκηποι και Κεραμεικός, για κάποια εκ των οποίων υπήρχαν καταγγελίες στην ΕΛ.ΑΣ. Σε εννέα καταστήματα, κάποια εκ των οποίων την ώρα του ελέγχου είχαν 100-160 θαμώνες, δεν κάπνιζε κανείς. Σε δύο καταστήματα κατεγράφησαν 4 καπνίζοντες σε σύνολο 15-20 θαμώνων σε κάθε ένα εξ αυτών. Σε τρία καταστήματα, υπήρχαν μεν σημάνσεις αλλά λόγω του χαρακτήρα της δραστηριότητας τους υπήρχαν αρκετοί καπνίζοντες ναργιλέ. Ένα εκ των ελεγχθέντων καταστημάτων ήταν ανοικτό roof garden».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News