940
Aναστάσιος Κανελλόπουλος και Ηλίας Κασιδιάρης ήρθαν σε συμφωνία που όπως υποστηρίζουν «ξεκλειδώνει» το μπλόκο για την κάθοδο του δεύτερου στις εκλογές της 21ης Μαΐου | INTIMENEWS/CreativeProtagon

Αντιδράσεις για τον ανώτερο δικαστικό-«μπροστινό» του Κασιδιάρη

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2023, 12:22
Aναστάσιος Κανελλόπουλος και Ηλίας Κασιδιάρης ήρθαν σε συμφωνία που όπως υποστηρίζουν «ξεκλειδώνει» το μπλόκο για την κάθοδο του δεύτερου στις εκλογές της 21ης Μαΐου
|INTIMENEWS/CreativeProtagon

Αντιδράσεις για τον ανώτερο δικαστικό-«μπροστινό» του Κασιδιάρη

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2023, 12:22

Μπορεί ένας επίτιμος δικαστικός να βάλει τον Ηλία Κασιδιάρη και τους συν αυτώ ξανά στη Βουλή; Αυτό είναι πλέον το κρίσιμο ερώτημα που καλείται να διαχειριστεί το πολιτικό σύστημα, εν όψει και της κρίσιμης απόφασης του Αρείου Πάγου για τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου. Διότι φαίνεται ότι ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος είναι ο άνθρωπος-κλειδί αυτής της μεθόδευσης που μπορεί να ξαναφέρει τους χρυσαυγίτες στο πολιτικό προσκήνιο, δυόμισι χρόνια μετά την καταδίκη τους για εγκληματική οργάνωση.

Ιδρυτής πέρυσι τον Φεβρουάριο του πολιτικού φορέα «ΕΑΝ», με (αναμενόμενο λόγω ιδιότητος) σύνθημα «η χώρα χρειάζεται έναν εισαγγελέα», ο κ. Κανελλόπουλος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είναι κατά τα φαινόμενα ο (αχυρ)άνθρωπος που σπεύδει να εμφανιστεί ως πρόεδρος του πολιτικού σχηματισμού «Ελληνες – Εθνικό Κόμμα» του Κασιδιάρη, έτσι ώστε ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού, λόγω συμμετοχής στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», να παρακάμψει το νομικό μπλόκο που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή για την κάθοδό του στις εκλογές.

Η επιλογή ενός πρώην δικαστικού (όπως και η αποδοχή της πρότασης από τον ίδιο) για τον ρόλο του «μπροστινού» του Κασιδιάρη, ο οποίος φέρεται να ετοιμάζεται να κατέλθει υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, έχει τη δική της σημασία ενόψει της σχετικής διαδικασίας στις 5 Μαΐου στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

Κατά τις ίδιες μάλιστα πληροφορίες, εκτός από τον πρόεδρο, θα αλλάξει τόσο το καταστατικό, όσο και ολόκληρη η Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος «Ελληνες».

Αν και στους κόλπους του ελληνικού δικαστικού συστήματος, για όσους δηλαδή γνώριζαν το ποιόν του συγκεκριμένου πρώην ανώτερου δικαστικού λειτουργού, η εξέλιξη αυτή δεν ήταν ακριβώς κεραυνός εν αιθρία, ο ίδιος επιμένει να αποκρούει τον χαρακτηρισμό «αχυράνθρωπος» του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτη.

«Μακριά από εμένα τα περί αχυρανθρώπου. Οχι μόνο του Ηλία Κασιδιάρη, αλλά του οποιουδήποτε», είπε, αποκαλώντας όμως παράλληλα τους «Ελληνες» του Κασιδιάρη «γνήσιο, εθνικό, δημοκρατικό κόμμα». Ερωτηθείς για τη συμπόρευσή του με τον καταδικασθέντα (σε πρώτο βαθμό) για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φέρεται να απαντά ότι «οι άνθρωποι αλλάζουν και ωριμάζουν»!

Ομοίως εμφανίστηκε να διαψεύδει τις πληροφορίες που τον θέλουν να παρίσταται στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για το κόμμα Κασιδιάρη, σε κάθε περίπτωση όμως, υπογραμμίζει ότι «από το 1864 και εντεύθεν δεν έχει ποτέ απαγορευτεί η κάθοδος κόμματος στις εκλογές» και ούτε τώρα θα γίνει, αφού όπως εκτιμά, ο Αρειος Πάγος δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το ζήτημα του τεκμηρίου της αθωότητας που ισχύει για όλους τους κατηγορούμενους κατά τη διεξαγωγή της δίκης τους στο δεύτερο βαθμό (η δίκη στο Εφετείο για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από την 21η Μαΐου, ημερομηνία διενέργειας των βουλευτικών εκλογών).

Σε δηλώσεις του στο Open, o πρώην αντιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιβεβαίωσε τη… συμφωνία με τον Κασιδιάρη: «Εχει δρομολογηθεί –είπε–, χρειάζεται κάποιες διαδικασίες, καταστατικές διαδικασίες του κόμματος αυτού, να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Και εν συνεχεία, αφού καταθέσω το καταστατικό και στον αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά θα είμαι, εφόσον έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, πρόεδρος».

«Ανθρωποι οι οποίοι ήσαν στο δικό μου κόμμα που μένουν στην περιοχή Πεντέλης, συζήτησαν “καφενειολογικώς” στην αρχή, με κάποιους που ανήκουν στο κόμμα του κ. Κασιδιάρη. “Καφενειολογικές” συζητήσεις, οι οποίες εξελίχθησαν, αφού ακολούθησε και ο σχετικός νόμος που απαγορεύει την κάθοδο του κόμματος αυτού στις εκλογές. Ηρθαν λοιπόν οι συζητήσεις σε μία συμφωνία. Ποια είναι αυτή; Να αναλάβω εγώ πρόεδρος του κόμματος και να εφαρμόσω αυτά τα οποία διακηρύττω με το κόμμα ΕΑΝ», περιέγραψε ο 75χρονος κ. Κανελλόπουλος.

Στις ίδιες δηλώσεις του, επιβεβαίωσε ότι ο Κασιδιάρης θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, ενώ για τον ρόλο του «μπροστινού», επανέλαβε: «Τα περί αχυρανθρώπου, μακριά από μένα. Ενας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την πορεία τη δική μου ουδέποτε είναι δυνατόν να είναι αχυράνθρωπος, όχι μόνο του κ. Κασιδιάρη, αλλά του οιουδήποτε».

Στο πρώτο του σχόλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αρκέστηκε να πει ότι «η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει νόμο βάσει του οποίου η ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα, οφείλει και μπορεί, να μην επιτρέψει σε εγκληματικές οργανώσεις με τον οποιοδήποτε μανδύα να διεκδικήσουν την παρουσία τους στις εθνικές εκλογές».

Από το ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλίδης  σημείωσε ότι εναπόκειται στη Δικαιοσύνη να προστατεύσει την εφαρμογή του σχετικού πλαισίου, ενώ ο Γιώργος Καμίνης μίλησε για ανοχή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Διοίκησης των Φυλακών Δομοκού, με την οποία «ο Κασιδιάρης καταχράται τα δικαιώματα που έχουν οι κρατούμενοι με σκοπό να κάνει πολιτική προπαγάνδα». Για μία ακόμη φορά –ανέφερε στη σχετική ανάρτησή του ο κ. Καμίνης– «χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα της δημοκρατικά οργανωμένης πολιτείας προκειμένου να την πλήξει».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την επιλογή Κανελλόπουλου για τον ρόλο του «μπροστινού» στο κόμμα Κασιδιάρη, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βαγγέλης Βενιζέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η (πρώην) ιδιότητά του δεν θα έχει ρόλο στην τελική απόφαση του Αρείου Πάγου:

«Αυτό είναι μία προφανής καταστρατήγηση, μία απόπειρα καταστρατήγησης του νόμου, άρα εκ του πλαγίου παραβίαση που νομίζω ότι ο Αρειος Πάγος είναι σε θέση να διαγνώσει και να παραμερίσει, διότι εδώ, ούτως ή άλλως, όλο το σκηνικό το οποίο παρουσιάζεται, δυστυχώς με τη συμμετοχή και την ευθύνη ενός επίτιμου ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, είναι ένα σκηνικό καταστρατήγησης, δηλαδή στην πραγματικότητα παραπλάνησης της δικαιοσύνης», είπε ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Μega

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι γνωρίζει την περίπτωση Κανελλόπουλου και ερωτηθείς αν τον εξέπληξε η συγκεκριμένη εξέλιξη ότι αναλαμβάνει την προεδρία του λεγόμενου «κόμματος Κασιδιάρη» απάντησε με νόημα: «Θα έλεγα ψέματα εάν έλεγα ότι με εξέπληξε».

Με καταγωγή από την Κέρτεζη Καλαβρύτων και από οικογένεια νομικών –δικηγόρος, ανώτατος δικαστής και πρώην αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου αντιστοίχως τα τρία από τα συνολικά έξι αδέλφια του–, ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος έφτασε μέχρι τον βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...