395
Ο διευθυντής των ΝΥΤ Ντιν Μπάκετ, που θα δώσει τη σκυτάλη στον Τζόζεφ Καν: επί ημερών του ο δημοσιογραφικός όμιλος της Νέας Υόρκης σάρωσε τα Πούλιτζερ | Daniel Bockwoldt/picture alliance via Getty Images

Αλλαγή φρουράς με συνέχεια στους New York Times

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 19:49
Ο διευθυντής των ΝΥΤ Ντιν Μπάκετ, που θα δώσει τη σκυτάλη στον Τζόζεφ Καν: επί ημερών του ο δημοσιογραφικός όμιλος της Νέας Υόρκης σάρωσε τα Πούλιτζερ
|Daniel Bockwoldt/picture alliance via Getty Images

Αλλαγή φρουράς με συνέχεια στους New York Times

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 19:49

Ο Τζόζεφ Καν, μέχρι πρότινος διευθυντής σύνταξης των New York Times, θα αντικαταστήσει τον Ντιν Μπάκετ στη διεύθυνση του αμερικανικού Μέσου. Ο Μπάκετ, 65 ετών, υπήρξε ο πρώτος μαύρος διευθυντής της εφημερίδας, όμως θα παραιτηθεί από τον κορυφαίο θώκο βάσει της καθιερωμένης νόρμας περί ηλικίας που ισχύει στον όμιλο των ΝΥΤ. Ανέλαβε τον όμιλο το 2014, όταν απολύθηκε η Τζιλ Εϊμπραμσον, η πρώτη γυναίκα που είχε γίνει διευθύντρια. Η παραίτηση του Μπάκετ θα υποβληθεί και θα γίνει αποδεκτή στις 14 Ιουνίου, ανέφερε η ίδια η εφημερίδα, και θα παραδώσει τα ηνία στον 57χρονο Καν.

Στον υπό αποχώρηση διευθυντή πιστώνονται ο θεαματικός πολλαπλασιασμός των συνδρομητών του ηλεκτρονικού προϊόντος των ΝΥΤ (οι συνδρομές είναι περί τα 6,8 εκατομμύρια πια) και οι αλλεπάλληλες βραβεύσεις τους (επί ημερών του κέρδισαν 18 Πούλιτζερ). Υπάρχει και κάτι ακόμη στα υπέρ του Μπάκετ, θετικότερο όλων: κάποτε, όταν δούλευε στους Los Angeles Times, απολύθηκε ο ίδιος επειδή αρνήθηκε να κάνει απολύσεις προσωπικού. Η επάνοδός του στους ΝΥΤ συνδυάστηκε με την επιτυχή λειτουργία του λεγόμενου newsroom, απαραίτητου εργαλείου στη δημοσιογραφία της νέας εποχής. Στα χρόνια της διοίκησης Τραμπ «οι ΝΥΤ αποτέλεσαν τη συνείδηση της δημοσιογραφίας» έγραψε η Washington Post.

Ο μέλλων αντικαταστάτης του, ο Καν, εντάχθηκε στο Μέσο το 1998, προερχόμενος από τη Wall Street Journal και την Dallas Morning News. Ο τομέας του είναι τα διεθνή οικονομικά, ενώ έχει θητεύσει και στο γραφείο του ομίλου στο Πεκίνο, ως επικεφαλής του. Σε ένα εσωτερικό σημείωμα προς το προσωπικό των ΝΥΤ, ο εκδότης Εϊ Τζι Σουλτσμπέργκερ αποκάλεσε τον Καν «λαμπρό δημοσιογράφο, γενναίο και ηγετικό». Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης, η πληροφορία ότι ο Μπάκετ θα παραμείνει στην εφημερίδα ώστε «να ηγηθεί μίας επερχόμενης πρωτοβουλίας των Times», οι λεπτομέρειες της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα. Δηλαδή ο Μπάκετ δεν θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ο ρωσικός δάκτυλος, ο Τραμπ

Το 2018 οι ΝΥΤ και η Post μοιράστηκαν το Βραβείο Πούλιτζερ για τα ρεπορτάζ που αφορούσαν τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 και τις πιθανές διασυνδέσεις τόσο με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ όσο και με την προεδρία του. Το 2019 οι ΝΥΤ ξανακέρδισαν το βραβείο για μία έρευνα που αφορούσε τα οικονομικά του Τραμπ, βασισμένη σε πλήθος φορολογικών εγγράφων και λογιστικών αρχείων που περιήλθαν στην κατοχή της. Ετσι εισέπραξαν μήνυση από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Ενα άλλο από τα Πούλιτζερ που κέρδισαν οι ΝΥΤ αφορούσε την κάλυψη της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...