507
Η άτυχη Λίζα μόνη της και με τη μητέρα της | LogoClub Children's Center/Handout via REUTERS και Instagram

Το κοριτσάκι που έγινε σύμβολο της ρωσικής βαρβαρότητας

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2022, 17:50
Η άτυχη Λίζα μόνη της και με τη μητέρα της
|LogoClub Children's Center/Handout via REUTERS και Instagram

Το κοριτσάκι που έγινε σύμβολο της ρωσικής βαρβαρότητας

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2022, 17:50

«Από κάθε σφαγή αμάχων στην Ουκρανία κρατάμε στον νου μας φωτογραφίες που δείχνουν τι εστί πόλεμος» έγραψε στη Corriere della Sera η Γκρέτα Πριβιτέρα, η οποία θυμήθηκε «την επίθεση στο νοσοκομείο παίδων της Μαριούπολης» και «τη νεαρή έγκυο που έτρεχε στις σκάλες», αλλά και «τα πτώματα των αμάχων στον σιδηροδρομικό σταθμό Κραματόρσκ». Πλέον θα συγκρατήσει στη μνήμη της και την εικόνα «των 23 θυμάτων των βομβαρδισμών που έκαναν οι Ρώσοι την Πέμπτη 14 Ιουλίου στη Βινίτσα, πόλη της Κεντρικής Ουκρανίας, μακριά από την πρώτη γραμμή». Η συντάκτρια επικέντρωσε «στον θάνατο τριών παιδιών», ιδιαιτέρως, δε, στο «φούξια παιδικό καροτσάκι που λασπωμένο βρέθηκε στο έδαφος δίπλα σε γκρίζα παπούτσια του τένις». Αυτό δεν θα το ξεχάσει ποτέ.

Γιατί; Επειδή «ήταν της Λίζας, ενός τετράχρονου κοριτσιού με σύνδρομο Down». Και η συντάκτρια εξιστόρησε τι συνέβη: «Μέχρι τις 10.49 το πρωί καθόταν σε αυτό το καρότσι και, όπως είδατε από τα Instagram stories της μητέρας της, της 32χρονης Ηρας, κάθε τόσο ζητούσε να κατέβει επειδή ήθελε να το σπρώξει. Επέστρεφαν από ένα κέντρο λογοθεραπείας όταν ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ, που εκτοξεύτηκαν από ένα υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα, έπληξαν ένα εμπορικό συγκρότημα και κατέστρεψαν τα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του. Στις 10.50 π.μ. η Λίζα πετάχτηκε έξω από το φούξια καρότσι της και πέθανε. Η Ηρα βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας».

Το καροτσάκι της Λίζας. Η συντάκτρια της Corriere έγραψε ότι η μικρή δολοφονήθηκε την ώρα που το έσπρωχνε και ότι η μαμά του τώρα νοσηλεύεται (State Emergency Services of Ukraine/Handout via REUTERS)

Επιστρέφοντας στα του τομέα της, η συντάκτρια του ιταλικού Μέσου μάς πληροφόρησε για τα εξής: «Ο λογαριασμός της Ηρας στο Instagram είναι αφιερωμένος στην ιστορία της μικρής της. Εκεί μπορείτε να δείτε τη μάνα και την κόρη με τη σημαία της Ουκρανίας ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Σχεδόν σε όλες τις φωτογραφίες απεικονίζεται η Λίζα: όταν παίζει με τον σκύλο τους ή κρατώντας ένα λουλούδι. Υπάρχουν επίσης οι ιστορίες αυτών των μηνών πολέμου. Κάθε ανάρτηση είναι ένα μήνυμα άπειρης αγάπης: “Εχω σπουδαία σχέδια για τη ζωή μου, για τη δική σου και για τη δική μας”, “Μαζί σου έμαθα την άνευ όρων αγάπη”, “Μπορούμε να ερωτευόμαστε συνέχεια;”. Και μόλις τώρα που είχαν αρχίσει να βγαίνουν από το σπίτι και να απολαμβάνουν ξανά την κανονικότητα, η Λίζα έφυγε».

Γνωρίζοντας καλά το συγκεκριμένο σόσιαλ μίντια, η συντάκτρια μάς ενημέρωσε και για τα ακόλουθα: «Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, η Ολένα Ζελένσκα, είπε επίσης την ιστορία τους. Σε ανάρτησή της στο Instagram έγραψε: “Σήμερα είδα με τρόμο τη φωτογραφία ενός αναποδογυρισμένου καροτσιού στη Βινίτσα. Διάβασα τις ειδήσεις και συνειδητοποίησα ότι ήξερα αυτό το κοριτσάκι. Η Λίζα σκοτώθηκε από ρωσικό πύραυλο, δεν θα γράψω όλες τις λέξεις που θα ήθελα να πω σε όποιον τη σκότωσε, αλλά θα γράψω για αυτή. Γνώρισα αυτό το όμορφο κοριτσάκι στην παραγωγή ενός βίντεο τα Χριστούγεννα. Ηταν λαμπερή, ειλικρινής, χαρούμενη. Μέσα σε μισή ώρα μπόρεσε να ζωγραφίσει επάνω της, στα άλλα παιδιά, στους οπερατέρ, ακόμα και επάνω σε εμένα. Κοιτάζω πώς ζούσε και κλαίω μαζί με τους αγαπημένους της”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...