296
Ο Σκοτ Μόρισον μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μαζί με τη σύζυγο και τις θυγατέρες τους | AAP Image/Dean Lewins/via REUTERS

Αυστραλία: Νίκη για τους Συντηρητικούς, ανέτρεψαν τις προβλέψεις

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 17:55
Ο Σκοτ Μόρισον μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μαζί με τη σύζυγο και τις θυγατέρες τους
|AAP Image/Dean Lewins/via REUTERS

Αυστραλία: Νίκη για τους Συντηρητικούς, ανέτρεψαν τις προβλέψεις

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 17:55

Παρά τις δημοσκοπήσεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Αυστραλία φαίνεται ότι θα διατηρηθεί στην εξουσία έπειτα από μία από τις πλέον αμφίρροπες αναμετρήσεις των τελευταίων ετών.

Παραμένει πάντως ασαφές αν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας δεν αποκλείεται, θα έχει πάντως περισσότερες έδρες από την αντιπολίτευση των Εργατικών.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι οδυνηρή έκπληξη για τους Εργατικούς, τους οποίους τα exit poll αλλά και οι δημοσκοπήσεις πριν από την κάλπη ήθελαν νικητές (αλλά πιθανόν όχι αυτοδύναμους).

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, οι Συντηρητικοί αποσπούν 72 έδρες, τέσσερις λιγότερες από τις 76 που θα τους εξασφάλιζαν την απόλυτη πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Οι Εργατικοί του Μπιλ Σόρτεν, που έχει παραδεχτεί την ήττα και θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, έχουν 63 έδρες.

Ο Μπιλ Σόρτεν και η σύζυγός του Κλόι μετά την παραδοχή της ήττας (AAP Image/Lukas Coch/via REUTERS)

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια οι δημοσκοπήσεις έφερναν δεύτερο τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Σκοτ Μόρισον, γράφει το BBC. Κατάφερε όμως να αναστρέψει το αποτέλεσμα στο «παρά πέντε» της αναμέτρησης, βάζοντας στην άκρη κάποιους από τους υπουργούς του που θεωρούνταν «τοξικοί» για την εκστρατεία των Συντηρητικών.

Και ο ίδιος είναι ένα είδος πολιτικού ήρωα για την παράταξή του καθώς, όπως λέει, την ένωσε στους εννέα μήνες που μεσολάβησαν από την ημέρα που αντικατέστησε τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Από το 2007 κανένας πρωθυπουργός στην Αυστραλία δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την τριετή θητεία της κυβέρνησης. Τα τελευταία δέκα χρόνια έγιναν τέσσερις αλλαγές πρωθυπουργών στα μέσα της θητείας τους – στην πράξη μπορεί να ανατραπούν με ένα είδος εσωκομματικής ανταρσίας.

Η οικονομία, που εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλά, το κόστος ζωής, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, αλλά και η υγεία ήταν από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής περιόδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...