364
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας πυροδότησε ράλι της τουρκικής λίρας | Τwitter

Αύξηση επιτοκίων στο 15% από τον νέο κεντρικό τραπεζίτη στην Τουρκία – ράλι της λίρας

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 15:26
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας πυροδότησε ράλι της τουρκικής λίρας
|Τwitter

Αύξηση επιτοκίων στο 15% από τον νέο κεντρικό τραπεζίτη στην Τουρκία – ράλι της λίρας

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 15:26

Σε μία αναμενόμενη κίνηση, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης στην Τουρκία, Νατσί Αγκμπάλ (μετά την παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ), αύξησε τα επιτόκια, κατά 4,75%, από 10,25% στο 15%, δίνοντας το έναυσμα για ένα ράλι της λίρας με τη ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου να φθάνει στο 7,5765.

«Η Επιτροπή έχει αποφασίσει να εφαρμόσει μια διάφανη και ισχυρή νομισματική σύσφιξη προκειμένου να εξαλείψει τους κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη συγκράτηση των πληθωριστικών προσδοκιών και την αποκατάσταση της διαδικασίας αποπληθωρισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Οπως επίσης σημείωνεται, η νομισματική αρχή θα χρησιμοποιήσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας για να χρηματοδοτήσει τις εμπορικές τράπεζες, κάνοντας ένα βήμα προς μία πιο προβλέψιμη πολιτική.

Την απόφαση είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ίσως η Τουρκία να πρέπει να πιει ένα «πικρό χάπι», ώστε να «ανακτήσουμε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στις οικονομικές μας πολιτικές».

Πρόκειται για την ύσταση προσπάθεια να μπει ένα τέλος στον κατήφορο του τουρκικού νομίσματος που έχει υποχωρήσει έναντι του αμερικανικού περισσότερο από κάθε άλλο νόμισμα αναδυόμενης οικονομίας, με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης στην Τουρκία.

Σε σχετικό δημοσίευμα του, το Spiegel Online επισημαίνει ότι ενώ στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του ο Ταγίπ Ερντογάν φαινόταν να ασκεί συνετή οικονομική πολιτική, τριπλασιάζοντας το ΑΕΠ της Τουρκίας, «εδώ και μερικά χρόνια η οικονομία ακολουθεί σχεδόν αντίθετη πορεία από την πολιτική: όσο διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Ερντογάν, τόσο μειώνονται τα περιθώρια χειρισμών στην οικονομία».

«Πρόκειται», σημειώνεται, «για ένα δείγμα συμπεριφοράς που παρατηρείται και αλλού. Σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες οι μεταρρυθμίσεις που προωθούν την οικονομία της αγοράς ευνοούν την άνοδο “ισχυρών ανδρών” όπως ο Ερντογάν ή ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, η αυταρχική πολιτική που ακολουθούν εξασθενεί το οικονομικό επιτελείο στην κυβέρνησή τους. Ανεξάρτητοι μεταρρυθμιστές χάνουν τα περιθώρια επιρροής που διαθέτουν ή απομακρύνονται από τα αξιώματά τους».

Οπως προαναφέρθηκε, η απόφαση πυροδότησε ένα ράλι για την τουρκική λίρα, ωστόσο όπως εκτιμούν αναλυτές, είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς ότι η μεγάλη αυτή αυξήση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα είναι ικανή -αρκετή- να σταθεροποιήσει επί μακρόν το τουρκικό νόμισμα, δεδομένου ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...