366
|

Θεοδωράκης: «Χάθηκαν άνθρωποι και περιουσίες, κάποιοι έπρεπε αμέσως να τιμωρηθούν»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2018, 14:44

Θεοδωράκης: «Χάθηκαν άνθρωποι και περιουσίες, κάποιοι έπρεπε αμέσως να τιμωρηθούν»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2018, 14:44

Την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος τόνισε, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «δεν νοείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις ή αποπομπές».

Σε συνέντευξή του την Τρίτη στον Real FM επισήμανε ότι «δεν μπορεί να χάνονται 90 άνθρωποι και να λένε οι κυβερνητικοί ‘’είμαστε περήφανοι για τη δράση μας, τα κάναμε όλα σωστά’’.

»Δεν διανοούμαι ότι χάνεις 90 ανθρώπους και παραμένεις σχεδόν κυνικά χαμογελαστός απέναντι στις κάμερες λέγοντας ‘’κάναμε ό,τι μπορούσαμε’’».

Δικαιολόγησε την απόφασή του να θέσει από το πρωί της Πέμπτης (πριν τελειώσει το τριήμερο πένθος)  θέμα παραιτήσεων και αποπομπών λέγοντας ότι ο ίδιος πήγε στο Μάτι «πολύ νωρίς».

«Είδα ανθρώπους, κατάλαβα το δράμα και ζήτησα να υπάρξουν αποπομπές και παραιτήσεις των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη στο Μάτι. Άνθρωποι χάθηκαν, περιουσίες χάθηκαν, μια ολόκληρη περιοχή από τον χάρτη σβήστηκε, κάποιοι λοιπόν έπρεπε αμέσως να τιμωρηθούν».

Για τον επικεφαλής του Ποταμιού ήταν αδιανόητο το ότι στην κυβερνητική σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας ένας υπουργός ανέφερε ότι καίγονται σπίτια και κανένας – ούτε ο κ.Τσίπρας – δεν τον ρώτησε αν καίγονται άνθρωποι. «Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Να ξεπερνάς την πληροφορία ότι καίγονται σπίτια, λέγοντας ‘’και αύριο τι καιρό θα έχει’’», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Διαχρονικά το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες του. Και αυτό έχει φανεί και σε προηγούμενες καταστροφές. Όπως επίσης διαχρονική είναι η ευθύνη για το περιβάλλον κι αυτά που έχουμε φτιάξει. Όμως αυτά δεν απαλλάσσουν τη σημερινή κυβέρνηση από τις συγκεκριμένες της ευθύνες και τους 90 νεκρούς», είπε ακόμη σε ερώτημα για τις αυθαιρεσίες στην περιοχή που δυσκόλεψαν το έργο της πυρόσβεσης.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του κ.Μητσοτάκη να συνεννοηθεί με τον κ. Τσίπρα και να ζητήσουν από κοινού οικονομική ενίσχυση από το Ιδρυμα Νιάρχος, είπε ότι ήταν μια θετική ενέργεια.

Τέλος, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν το θέμα σημειώνει ότι «δεν θα στήσουμε ένα προεκλογικό πάρτι πάνω στα καμένα, όπως έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2007 στις πυρκαγιές της Ηλείας. Το μόνο που δεν θέλει αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι πολιτικές κορώνες και συνθήματα.

»Προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θα καταλογιστούν, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Αλλά αλίμονο αν βρούμε την ευκαιρία να κάνει ο καθένας το πολιτικό κομμάτι του πάνω στους νεκρούς και πάνω στα καμένα».