211
Το μνημείο της Επισκοπής όπου βρέθηκε ο τάφος | ΥΠΠΟ

Ασύλητος τάφος επιφανούς γυναίκας ήλθε στο φως στη Σίκινο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2018, 15:04
Το μνημείο της Επισκοπής όπου βρέθηκε ο τάφος
|ΥΠΠΟ

Ασύλητος τάφος επιφανούς γυναίκας ήλθε στο φως στη Σίκινο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2018, 15:04

Ενα σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου δεν είναι κάτι που βλέπουμε συχνά. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για ένα τάφο που διατηρήθηκε ανέπαφος εδώ και αιώνες.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τον εντοπισμό ενός ασύλητου τάφου επιφανούς γυναίκας στη Σίκινο, στις Κυκλάδες, κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής που πραγματοποιεί από το 2017 το υπουργείο με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ο πλούτος των κοσμημάτων που φορούσε η γυναίκα προδίδει ότι ήταν επιφανές πρόσωπο του κοινωνίας της Σικίνου.

Από τον τάφο περισυνελέγησαν χρυσά περικάρπια, δακτυλίδια, περιδέραιο, μια πόρπη με ανάγλυφο καμέο, μαζί με γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, άλλα μικροευρήματα καθώς και κομμάτια της ενδυμασίας της νεκρής.

Το κτίριο είναι, όπως επισημαίνει το υπουργείο, ένα καλοδιατηρημένο ναόμορφο μαυσωλείο της όψιμης αρχαιότητας που αργότερα μετατράπηκε σε τρουλλαίο βυζαντινό ναό. Θεωρείται εύρημα μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.

Κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου ήλθε στο φως ασύλητη ταφή γυναίκας. Ο κιβωτιόσχημος τάφος είχε τοποθετηθεί σε τυφλό σημείο των υπογείων του μνημείου και έτσι διέφυγε τη σύληση και τους τυμβωρύχους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις, συνεχίζει το υπουργείο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εντυπωσιακό μαυσωλείο ανεγέρθηκε για να στεγάσει τον τάφο αυτής της γυναίκας.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μάλιστα η συσχέτιση, με άγνωστο μέχρι σήμερα, ταφικό επίγραμμα από το μνημείο που παραδίδει το γυναικείο όνομα Νεικώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News